Blerta Sejdija, studente e shkencave politike ne Universitetin Karlovi, njëheresh edhe e albanologjise në Universitetin e Charlesit në bisede me gazetarin e agjencise se lajmeve “Presheva Jonë” ne kryeqytetin e Havellit, në Pragë

 

Prage, 6 shtator -Shqiptaret ne Perendim dite e sa vie po e deshmojne veten jo vetem se jane shembull te integrimeve, por edhe si intelektual, biznismen te suksesshem dhe studente e shkelqyeshëm. Mërgimtarët tanë në perendim sot nuk janë më si dikur sharragjinj të Esad Mekulit në Beograd. Se ata janë integruar mirë në vendet e BE-së, përfshire këtu edhe Redubliken Ceke flet me se miri shembulli i vajzes se re Blerta Sejdija me prinder nga Ferizaj e cila nuk ka me shume se 20 vjet qe jeton dhe vperoj ne kryeqytetin Cek, shkruan agjencia e lajmeve “Presheva Jonë” nga Praga.

Intevriasten ekskluzive me Blerta Sejdija e zhvilluam ne lokalet e restaurantit luksoz, me te njohur ne Prage me emrin KOGO ristorante & Wine bar, ne Slovanský dům qe udhehiqet nga patroni Bashkim Qazimi, nje biznesmen i njohur shqiptar nga Kumanova qe jeton dhe vepron prej vitesh ne Prage, njëheresh veprimtar i shquar i ceshjes sone kombëtare.

Featured ImageSukseset dhe nje se projekte te Blerta Sejdija ishte shkaku i takimit dhe bisedes sone me kete te re te vyeshme.  Bashkebiseduesja jone është studentja me origjine nga Kosova e cila studion në Fakultetin Filoziofik te Universitetit te Karlovy (Filozofická fakulta Univerzity Karlovy) Republikën Çeke. Blerta Sejdija e cila jeton në Republikën Çeke është studente e shkencave politike, njëheresh edhe te albanologjise në Universitetin e Charlesit.

Ajo tregoi për agjncine e lajemeve “Presheva Jonë” se synimi i saj është që ta promovojë Kosovën dhe shqiptaret në përgjithësi sa më shumë me anë të aktiviteve dhe projekteve të larmishme.

Vetëm 16 vjeçare, ajo ka krijuar një projekt të sukseshëm të titulluar “Beat Sexism” qe po ben buje jo vetem ne Ceki por edhe ne disa vende evropiane.

“Projekti me emrin “Beat Sexism” përveç se ka ndihmuar shumë vajzave e grave të cilat janë përballur me pabarazinë gjinore ka shënuar edhe një sje ser suksesh tjera që nderlidhen me zgjerimin e platformës edhe në vende të tjera të botës. Klubet dhe pikat e projeketit time “Beat Sexism”  (Lufto kundër seksizmit) tashme jane perqendruar 20 shtete të botës, kreyesisht në vendet e BE-së, Azi, Amerikë dhe Australi…” shgpjeogn fillimisht Blerta Sejdija, për agjencine e lajmeve “Presheva Jonë”

Sipas saj “Seksizmi ka qenë gjithmonë një çështje e rëndësishme për gratë. “Beat Sexism”, tashmë numëron tri vite që nga hapat e parë të implementimit dhe është një platformë për t‘i treguar ngjarjet rreth pabarazisë që gratë dhe vajzat i përjetojnë çdo ditë..”

Projekti i iniciuar nga Blerta Sejdija, dëshiron që ti afrojë gratë dhe vajzat më afër ligjit, pra ti njoftojë ato me të drejtat e tyre ligjore qe jane ne peputhshme dhe konfrm te drjtave dhe konventave nderkombetare.

Blerta Sejdija ne vazhdim pohon se “vajzat dhe gratë kanë bërë hapa të mëdhenj që nga shekulli 20, por megjtihate edhe pese kemi shkelur ne mileniumin e ri,  ato ende nuk kanë fituar barazi të plotë gjinore. Ky fenomen, fatkeqesisht ende eshte prezent sidomos tek ne  shqiptarët..për cka nevoitet te bisedohet sa me gra po aq edhe me burra per shkak bindjeve te tyre ende fanatike. Shumë shpesh gratë dhe vajzat janë të diskriminuara në arsim, përfaqësim politik, në familje. Besoj që vetëm nga emri i projektit njerëzit do ta kuptojnë qëllimin e misionit tonë..” tregoi Blerta Sejdija për agjencine e lajmeve “Presheva Jonë”

Lidhur me imazhin e shiptareve ne Prage dhe Ceki, sipas Blerta Sejdia “shqiptaret ne Prage dhe pergjithesi ne këte vend jane deshmuar te vyeshem dhe puntore. Kmie dhjtar studetne keut si nga ksova, po ashte edhe nga Sqhiperia, maqednia apo Lugina e Preshevës. Edhe pse ne nuk jetoj në Kosovë, kemi nostalgji dhe pasion për vendin tone qe ne këtu perpiqemi ta prezentojme si eshte me se miri.. ” thotë Blerta.

Lidhur me kete studentja e re për mardhenie nderkombëtare ne Univesitetin e Pragës Blerta Sejdia ka prezentuar denjesisht shqiptaret ne samitin e fundit te NATO-s qe u mabjt ne Pragë.

“Ne mesin e qindra pjesemarresve te prire nga kreret e NATIO-s, qeverise ceke dhe perfaqesues te vendeve te shumta boterore si ambasadore e ministra mu dha rasti t’ju dretohem te pranishmeve, ku fillimisht pershendeta rolin e NATO-s dhe SHBA-ve ne clirmin e Kosovës dhe stabilietin ne rajon. Tregova se pse une me prinderit e mi si mijera shqiptare gjendemi sot ne Ceki apo vendet te tjera te BE-së si pasoje e dhunes sistematike nga regjimi diktatorial i Miloshevicit qe kishte qellime te spastrimeve entike, cka nje eksod i tille na ishte imponuar..” tha ne fund e reja nga Kosova Blerina Sejdija studenete e shkelqyeshme ne Prage e cila eshte ne prag te perfundimit te studimeve.

Me gjeresisht per aktivitet, misionin, aktivtet dhe rpjkete esaj sik dhe shiptaret ne Prage te Cekise si puntore dhe studente ne Universitetin Karlovy, me poshte mund te ndiqni biseden në videon qe e zhvilluam me Blerta Sjedija enks per ju lexues te nderuar..

 

SHPËRNDAJE