???????????????????????????????Shkruan: Nefail MALIQI

    –Nis “lufta” jo vetëm mes superfuqive botërore, por edhe mes burrave dhe garve se kush do te jet shef i OKB-së. Ne liste për ta gëzuar karrigen e shefit të OKB-së jane katër femra dhe katër mashki…

 

Agjencia “Presheva jonë”, ka mësuar nga burimet diplomatike se ne tavolin e KS te OKB-së gjendet nje  listë e gajte me 12 emra (6 burra dhe 6 gra në diskutim)  te cilet kane gjasa te medha per ta zendevdesuar shefin aktual te OKB-së Ban Ki Moon janë:Irina Bokova bullgare, Antonio Guterres, Helen Clark Zelanda e Re.  Serbët s’ndihen të gjallë..Madje as ky kadidati “potecnial”  Vuk Jeremc nuk permendet fare dhe as 1 per qind nuk ka shanse dhe eshte tjeter hesap ajo qe i japin publicitet se koti mediat serbe, sa per te thëne se “ja edhe ne jemi ne garë” ?! Jeremic, shef i OKB-së, atëherë kur Ban Ki-Moon bëhet kryetar i Preshevës , ka shkruara agjencia e lajmeve “Presheva Jonë”

 

Jeremic, shef i OKB-së, atëherë kur Ban Ki-moon bëhet kryetar i Preshevës. Ja kandidatët e serioz..

Edhe pse është pak herët të flitet për pasardhësit të Ban Ki-Moon meqë mandati i shefit aktual të OKB-së kalon në dhjetor të ketij vitit, megjithatë qysh tash ka filluar garat, lobimin disa kushte dhe disa kandidatë për shefin e ri të Kombeve.

Ne fakt pos serbit Jeremic edhe emri i ish kryeministri i Shqipërisë, Pandeli Majko eshte po përfolur si kandidat për sekretar të Përgjithshëm të kësaj organizate dhe tash se fundit për Sekretarin e Përgjithshëm të OKB.

Ish ministrja e jashtme kroat Vesna Pusic u tërhoq enjte, 4 gusht në garën për të pasuar Ban Ki-moon, si Sekretari i Përgjithshëm i OKB-së.

Shfaqja e saj, e para në mesin e shumë kandidatëve në prag të një raundi të dytë të votimit të planifikuar për të premten në Këshillin e Sigurimit për të zgjedhur diplomatin ardhmen kryesor. Ky apo kjo do të marrë detyrën në janar.

Në një letër drejtuar kryetarëve të Asamblesë së Përgjithshme të OKB-së dhe Këshillit të Sigurimit, Vesna Pusic pranon se ai nuk ka arritur rezultatet e pritura në votimin e parë të mbajtur më 21 korrik.

“Unë dëshiroj të lehtësuar vazhdimin e procesit (përzgjedhjes) duke tërhequr kandidaturën time”, ka shkruar ajo. Vesna Pusic arritën të kaluar në mesin e dymbëdhjetë kandidatëve.

Ajo kishte marrë njëmbëdhjetë vota bërë thirrje atij që të braktisë garën dhe dy vota vetëm inkurajuar atë që të vazhdojë në mesin e 15 vendeve anëtare të Këshillit të Sigurimit që kanë votuar.

Zgjedhja e Sekretarit të Përgjithshëm i takon Këshillit, ku pesë fuqitë e mëdha (SHBA, Britania e Madhe, Franca, Kina, Rusia) kanë një rol dhe të vetos fuqinë kryesore. Asambleja e Përgjithshme e më pas miratuar këtë zgjedhje.

Pas tërheqjes së Vesna Pusiq, ka gjashtë burra dhe pesë gra konkurruese, shtatë prej të cilave vijnë nga Evropa Lindore. Rotate traditës, pas përsëri në këtë rajon, i cili nuk ka pasur një sekretar i përgjithshëm.

Ish-Kryeministri portugez Antonio Guterres mbërriti në epërsi pas votimit të parë, para presidentit slloven Danilo Turk ish.

Ndjekur në mënyrë që pronari i UNESKO-s Irina Bokova, lidhur me Jeremiq (Serbi) dhe Kerim (Maqedonia), vetëm përpara ish-Ministrit të Parë të Zelandës së Re, Helen Clark. Sipas diplomatëve, dallimet pritet të forcojë gjatë raundit të dytë mes kandidatëve të lartë.

Rusia mund të bllokojë Guterres

Asnjë zë negativ u dëgjua në përpjekje për të dekurajuar, Antonio Guterres në raundin e parë. Por Rusia, e cila do të preferonte një sekretarin e përgjithshëm ardhur nga Evropa Lindore, mund të njoftojë këtë herë synimin e tij për të bllokuar dhe për të detyruar partnerët e saj për të negociuar.

Ambasadori rus Vitali Çurkin paralajmëroi një ditë më parë gazetarët kundër “tundimit për të hidhen në përfundime.” Ai përsëriti se pozicioni duhet të shkojnë në Evropën Lindore “, edhe nëse ka kandidatë të mira nga rajone të tjera.” “Është një proces që do të marrë kohë dhe nuk do të zgjidhet të premten,” shtoi ai.

Disa diplomatë të japë Moska synon për ta bërë atë të fundit deri në tetor, muajin kur Rusia merr presidencën e radhës të Këshillit

SHPËRNDAJE