Image result for Zahir Tahini KosovoPreshevë, 16 gusht  -Sot në mëngjes (pasdite ne NY) në Këshillin e Sigurimit do të treajtohen dy tema sajo  mbi Misionin e OKB-së në Kosovë (UNMIK) dhe pasdite mbi Lindjen e Mesme-Sirinë (“Wednesday, 16 Augus: In the morning, the Security Council will be briefed on the UN Mission in Kosovo-UNMIK In the afternoon, the Security Council will hold consultations on the Middle East-Syriakane njoftuar zyrtaret e OKB-së agjencine e lajmeve “Presheva jone”.

Mesohet se në kete seancë të rregullt, tremujore të përkushtuar Kosovës do te bëhet fjale mbi zhvillimet e fundit ne Kosovë sidomos per ngecjen e dialogu me Kosoves dhe Serbisë si dhe krizen institucionale ne Kosovë

Nga pala e Boegradit ne KS te OKB-së do te marrin pjese presidneit i Serbisë Aeksandër Vucic i shoqeruar nga shefi i diplomacise serbe Ivica Daçiç. Kurse nga Prishtina ende nuk dihet se kush do te jen prezent ne senacen e ardhshme te KS te OKB-së për Kosovën. Kurse nga Prishtina Zahir Tahini shefi i UNMIK-ut. Si zakonishnt edhe kesaj radhe Beogrdait permes shefit  te diplomacise serbe Daciic do te hedhe te kritkoj Kosoven me akuza te larmishme duke kritikuar edhe nderkombëtaret nese do ta pranonte ate si anetare e re e UNESCO-s dhe Interpoil-it. Nga pala kosvar si zakonisht do te paraqitet amasadorja e Hashim Thacit-Vlora

Raporti i fundit i Sekretarit të Përgjithshëm të OKB-së Ban Ki-moon për  Kosovën prej 30 faqeve tekst mbi punën e Misionit të Kombeve të Bashkuara në Kosovë (UNMIK) dhe zhvillimet në Kosovë, që mbulon periudhën e tre muajve te fundit, të siguruar nga agjencia  e lajmeve “Presheva jonë” ka shprehur shqetësimin për ngecjen e integrimeve  në Kosovë, krizën institucionale, sidomos paralizimit te punës ne Kuvendin  e Kosovës për shkak mosmarrëveshjeve te opozitës dhe pozitës në Kosovë per te zgjedhur qeverione e nga zgjedhjet e fundit ne Kosovë.

“Unë nuk jam i kënaqur asesi me zhvillimet e fundit ne Kosovë, sidomos me ngecjen e dialogur mes Kosovës dhe Serbisë. Unë do të doja të shoh një progres shumë më të madhe. Mesazhi im për autoritetet e Beogradit dhe Prishtinës është e qartë që palët të zbatojnë marrëveshjet e nënshkruar së fundmi. Unë shumë shoh tjetër alternativë e as perspektivë për rajonin pos vazhdimit të dialogut që vendeve do t’i garantohet paqes dhe stabilitet..” ka deklaruar njeriu numer nje i OKB-së Antonio Guterres ne bisedene fumnditpër “Presheva Jonë” i pyetur për rreth procesit të dialogut.

 

SHPËRNDAJE