Për dallim nga Kosova dhe Maqedonia, Presheva eshte shembull se faktori politik dhe ushtatrak  ne Kosoven Lindore uhsin unik dhe vepronin me n je zë.. 

 

Presheva, 26 janar  -Pos ne mediave shiptaree, 17 vjetorin edaljes ne siperfaqe te UCPMB-së e kane “shënuar” edhe mediat serb me shkrime dhe fotogrfai nga rjoni. “Shqipatret e Lugines së Presheves në fshatin shqiptar Dobrosin, afër Bujanocit me 26 janr kanë kremtuar pevjetorin tradicionalisht formimin Ushtria Çlirimtare e Preshevës, Bujanocit dhe Medvegjës, ka skruar agezat serb “Alo”, trasnmeton agjencia e lajemeve “Presheva jonë”

Sipa skesja gazete serbe “formacioneevte  terroriste paramilitare që luftuan për pavarësimin  nga Serbia dhe bashkimin  e  komunave shqiptare Preshevës, Bujanocit dhe Medvegjës me Kosovën dhe Metohinë kishte 1000 të 2,000 luftëtarë të aramtosur mirë deri ne dhëmbë.”

E formuar më 26 janar 2000, ihste një revoltë e popullsisë lokale për shkak të vdekjes së vëllezërve të Ise (36) dhe Saipem Sacipit (32) Dobrosin tre cilet njeditem më parë u perleshne  balle er ballë ne karadak te Preshevës te frpocave shiptare (UCPMB) dhe  forcat serbe (JNA)

Vllezërit nga Mgjerja e karadakut Saqipi si “terroristë shqiptarë u vranë në Dobrosin më 25 janar të vitit 2000 në shkembi të zjarrit mes policisë serbe dhe ekstremistëve të armatosur shqiptarë. Terrorist Ushtria Çlirimtare e Preshevës, Bujanocit dhe Medvegjës është çarmatosur në qershor 2001.” ka shkruar agzeat serbe.

“Veteranët dhe familjet e terroristëve të vdekur tashmë janë mbledhur në heshtje në Dobrosin dhe nderimet e tyre për ushtarët e tyre të rënë per liri. Në Dobrosin 17-vjetorin e pranisë se paramilitare e  terroriste ju drejtua kryetarit të Kuvendit të Komunës së Bujanocit, udhëheqës i Këshillit Kombëtar Shqiptar dhe lider lokal i Partisë për Progres Demokratik z. Jonuz Musliu.” shkruan Alo

Menjëherë pas formimit të Ushtrisë Çlirimtare të Preshevës, Medvegjës dhe Bujanovcit, Jonuz Musliu u zgjodh komisar politik i formacioneve famëkeqe terroriste.

Në funeralin e vëllezërve Saqipi 26 janar 2000 në Dobrosin fillimisht ka pasur 150 anëtarë të ushtrise te sapofortm uar me unforme të UCPMB-së.

Në lidhje me ushtarët me uniformë te UCPMB-së te cilet ishin të armatosur në varrimimin bashkekombasve te tyre të rëne ne front perballe forcave serbe sipas aghejnmcise se lajemeve “Presheva Jonë”   Riza Hlaimi, kyretar i Preshevës ishte i apri qe dh alajmion për themelimin e UCPMB-së ne karadakun e Lugines së Preshevës.

Për dallim nga Kosova dhe Maqedonia, Presheva eshte shembull se faktori politik dhe ushtatrak  ne Kosoven Lindore uhsin unik dhe vepronin me n je zë..

SHPËRNDAJE