pisaaaaJanë publikuar të dhënat Programi për Vlerësimin Ndërkombëtar të Nxënësve-PISA (Programme for International Student Assessment) një prej studimeve më të rëndësishëm në fushën e arsimit. Sipas agujencise se lajemeve “Presheva Jonë” Singapori është vendi me nxënësit me arritje më të mira në renditjen ndërkombëtare, kurse edhe4 spe ne ne j pozite te papershtatshme figuron ne lsuiten e PISA,  kruse vendi fqinj Serbia fare nuk figuron ne liste. Nje ekspert nderkombëtare nga PISA ne Bruksel i ka thënë agjencise se lajmeve “Persheva Jonë” se mos prania e Serbise ne listen e PISA-s mund te jete diskriminimi i arsimit shqip në Luginen e Preshevë.

Ja lista dhe rezultateve të disa vendeve nga Bllkani sipas  studimit të PISA-s:

pisakososs

Në testin e OECD-së, kryhet 2015, përfshirë 540.000 studentë nga 73 vende ose rajone, dhe rezultatet e publikuara të martën sjellë pak a shumë orarin e pritur.

Në krye të listës, pasi rezultati i përgjithshëm i tri fusha (matematikë, lexim, shkenca) janë Singapori, Hong Kongu dhe Japonia, ndërsa në fund të Republikës Dominikane, Algjeri dhe në Kosovë. Vendi i parë europian në listë është Estonia, e cila është e vendosur në vendin e pestë, dhe tjetër është Finlandën në vendin e tetë. Irlanda ka 12, Gjermania 13, Holandë 14 dhe 15 Zvicra.

Shkenca: Slovenia-13, Koracia-37, Shqiperia-50, Mali i Zi-62, Maqedonia-70, Kosova-71

Matematika: Slovenia-14, Kracia-41, Shqiperia-50-52, Mali i Zi-54, Maqedonia-69, Kosova-71
Leximi: Slovenia-14, Kroacia-31, Shqiperia-50-53, Mali i Zi -55, Maqednia-70, Kosova-72

Vlen të theksohet se, përveç gjermanëve, ato vende që janë parë si liderët e Evropës Perëndimore nuk janë të plasiranie. Britanikët janë në vendin e 23-francezët të 26-Spanja dhe te 29-Italia.

Sa i përket pjesës lindore të Evropës – Sllovenia është në vendin e 11, është tjetër (19), një nëntë vende më poshtë Rusisë.

pikosalbb

SHPËRNDAJE