Lion, 2 janar -Zyrtarët e Europol-it i kanë deklaruar sot agjencisë informative “Presheva Jonë” në Gjenevë se “Kosova edhe pse nuk figuron në lsitën e Europol-it me të cilat ka bashkëpunmim të ngusht, megjtihatë, zhvillimet në Kosovë, në aspektin e krimit të organizuar i kushtojnë vemendje të rëndësishme, por përmes misioneve ndërkombëtare në rajon, sidomos përmes  Eulex-it në Prishtinë…” Raporte të ngjajshme ka edhe interpol, ku kjo e fundit ka nënshkruar edhe disa kontarta bashkëpunimi me misonet ndërkombëatre në Koaovë, në fillim me UNMIK e së fundi me Eulex.
Ka vite që flitet për anëtarësimin e Kosovës në organiatat policore evropiane dhe ndërkombëatre si në Interpol apo Europol. Përkundër deklaratave boshe te ministrti te Hashi Tahcit, Skenderit zyrtarët e Europolit dhe Interpol-it mendonjnë ndyrshe.  Zyrtarët e Interpol-it dhe Europol  i kanë deklaruar agjencisë informative « Presheva Jonë » se Kosova së pari duhet të bëhet anëtare e OKB-së dhe BE-së, për të qenë anëtare e ketyre dy organizave policore antikrim evropiane dhe ndërkombëtare.

 

Kosova nuk mund te prtanohe tne Interpol me nje qeveri te koruptuar, me krim te organzuar me t elarte ne Evropë dhe pa ndriqimin e vrasjeve me motive  polutike  

 

Zyrtarët e Interpol kanë deklaruar se Asambleja e Përgjithshme e kësaj organizate do të vendosë për pranimin e Kosovës, pas kërkesës së bërë nga ky vend, nga selia qëndrore e policisë ndërkombëtare. Pyetjes së a është duke shqyrtuar pranimi i saj zyrtarët e policisë nderkombëtare pohojne se Interpol nuk eshte duke shqyrtuar pranimine  Kosovës.

Sa i përket anëtarësimit të Kosovës në Interpol, zyrtarët e kësaj organizate ndërkombëtarët  kanë pohuar qartë se “Qeveria e Kosovës  fort mire i dinë rekomandimet e komunitetit ndërkombëtar, se Kosova deri sa të jetë e zhytur në krim të organizuar, korrupsionin  dhe deri sa të mos bëhet zbardhja e vrasjeve politike, të gazetareve në rajon, nuk ka anëtarësim të saj në organizatë tonë policore ndërkombëtare.” Me kete mund te thuhet se Kosova vazhdon ta mbajë veten jashtë Interpol-it dhe Europol

 

Për të qenë pjesë e kësaj organizate nuk është e obliguar të jesh anëtar i OKB-së, por zyrtarë të Interpol theksojnë se lufta ndaj krimit të organizuar dhe korrupsionit janë kushte mjaft të rëndësishme.

Kosova, i ploteson kushtet apo jo per të qenë anëtare e Inteprol-it vendos Asamblea e Përgjithshme. Zyrtaret INTERPOL-it po ashtu kane njoftuar “Presheva jonë” se nje vend i cili aplikon për te qenë pjese e kesaj organizate, nuk eshte e obliguar të jetë anëtare e BE-së apo OKB-së. Pra, këto kritere nuk janë të domosdoshme për ne, për të qenë një vend, në këtë rast Kosova, anëtare e Interpol-it. Por, siq dihet Kosova eshte ende një problem politik dhe vrime e zezë e korrupsionit, krminalitetit dhe kontrabandës.

Zyrtarët e Inteprol-it i kanë deklaruar agjencisë së lajmeve “Presheva Jonë” se “si me të gjitha vendet anëtare të Interpol-it edhe me Shqipërinë  kemi bashkëpunim të mirë, sidomos në këmbimin e informacioneve në luftën kundër gjitha llojeve të kriminalitetit, nga kontabanda dhe gjitha llojet tjera të trafiqeve, ku shpesh Shqipëria dhe viset tjera në Ballkan shfrytëzohen nga grupacione të ndryshme kriminale si terrritore veprimi apo në tranzit. Për ne Shqipëria është një vend partner i luftës së përbashkët kundër krimit të organizuar dhe terrorizmit ndërkombëtar.”

Në letrën dërguar nga Europol, redaksisë së agjencisë « Presheva Jonë » në Gjenevë, ndër tjera thuhet se « Europol është, para së gjithash, është një agjenci e 27 shteteve anëtare të BE-së. Megjithatë, sipas zyrtarit të lartë Europol-it z.Soren Pedersen, kjo nuk don të thotë se Europol nuk bashkëpunon edhe me vendet jo anëtare të Bashkimit Evropian.
Ky bashkëpunim është bazuar gjithmonë në një marrëveshje ndërkombëtare ndërmjet Europol-it dhe atij vendi. Këshilli i BE-së vendos me të cilin vend jashtë BE-së mund të bashkëpunoj apo të lidhë marrëveshje.

SHPËRNDAJE