Deri më tani, afro 220 milionë njerëz janë infektuar në botë dhe më shumë se 4.5 milionë kanë vdekur. Më shumë se 5.4 miliardë doza vaksine janë dhënë, sipas Universitetit Johns Hopkins.

Ndërsa mjekët në Serbi paralajmërojnë se fotografia klinike është më e vështirë në këtë valë, në Slloveni, një grup kundërshtarësh të vaksinave hynë në ndërtesën e Televizionit Slloveni dhe kërcënuan gazetarët, raportojnë mediat.

Sipas informacioneve të fundit zyrtare, 19 persona vdiqën në Serbi në 24 orët e fundit, dhe u regjistruan 3,497 raste të reja të infeksionit.

Organi këshillues britanik refuzoi të japë dritën jeshile për vaksinimin e fëmijëve të shëndetshëm të moshës 12 deri në 15 vjeç.

Ekspertët shëndetësorë në Mbretërinë e Bashkuar besojnë se nuk ka përfitim të mjaftueshëm nga vaksinimi i të gjithë fëmijëve mbi moshën 12 vjeç, por se është më mirë që vaksina të bëhet për grupet e cenueshme.

Zyrtarët shëndetësorë besojnë se dy doza të vaksinës duhet t’u ofrohen fëmijëve me probleme kronike shëndetësore – të tilla si astma, problemet e zemrës, sindromi Down, diabeti ose kanceri.

Deri më tani, afro 220 milionë njerëz janë infektuar në botë dhe më shumë se 4.5 milionë kanë vdekur.

Më shumë se 5.4 miliardë doza vaksine janë dhënë, sipas Universitetit Johns Hopkins. Klikoni këtu për të parë ndërveprimin e BBC Çfarë po ndodh në Serbi?

Sipas të dhënave të fundit, 19 persona të tjerë vdiqën në Serbi në 24 orët e fundit, dhe 3,497 raste të reja u regjistruan nga 15,127 të testuar.

Që nga fillimi i epidemisë, 776,923 raste të infeksionit janë konfirmuar zyrtarisht, dhe 7,358 njerëz kanë vdekur, sipas të dhënave nga faqja covid19.rs. Aktualisht janë 1,451 në spitale dhe 93 në respiratorë.

Drejtoresha e Qendrës Klinike të Serbisë, Milika Ashanin, tha për RTS se kjo valë ka karakteristika të veçanta.

“Kryesisht pacientët që nuk janë vaksinuar, unë i paralajmëroj të gjithë qytetarët për domosdoshmërinë e vaksinimit,” tha ai.

Sipas tij, fotografia klinike është shumë më e vështirë sesa në valën e mëparshme.

Sasitë e para të lëndëve të para për prodhimin e vaksinës kineze Sinofarm mbërritën në Serbi të Shtunën në mëngjes.

Shtë vaksina e dytë, pas Sputnikut rus, e cila, sipas njoftimeve të zyrtarëve, do të prodhohet në Serbi nga tetori.

Ndërsa ende nuk ka një qëndrim të përbashkët në botë në lidhje me vaksinimin e fëmijëve, epidemiologu Branislav Tiodorović deklaroi se prindërit nuk duhet të kenë një dilemë nëse fëmijët mbi 12 vjeç duhet të vaksinohen kundër koronavirusit gjatë vitit shkollor dhe në një kohë kur epidemia është në aktivitet i plotë.

“Nuk ka asnjë arsye që fëmijët të mos marrin vaksinën, në fakt, është shumë e rëndësishme që ne të vaksinojmë sa më shumë fëmijë dhe t’i mbrojmë ata në periudhën e ardhshme.

“Vaksinimi do të krijojë një mur vaksinimi për përhapjen e epidemisë,” tha Tiodorovic për agjencinë Beta.

Rekomandohet që fëmijët që kanë sëmundje shoqëruese dhe që janë më të rrezikuar të vaksinohen sa më shpejt që të jetë e mundur, sepse sëmundja e kovidës do t’u sjellë probleme edhe më të mëdha, madje do të rrezikojë edhe jetën e tyre.

Sipas tij, vaksinimi i fëmijëve duhet të bëhet me mendimin e pediatrit të zgjedhur dhe pëlqimin e prindërve.

Ndërsa ende nuk ka një qëndrim të përbashkët në botë në lidhje me vaksinimin e fëmijëve, epidemiologu Branislav Tiodorović deklaroi se prindërit nuk duhet të kenë një dilemë nëse fëmijët mbi 12 vjeç duhet të vaksinohen kundër koronavirusit gjatë vitit shkollor dhe në një kohë kur epidemia është në aktivitet i plotë.

“Nuk ka asnjë arsye që fëmijët të mos marrin vaksinën, në fakt, është shumë e rëndësishme që ne të vaksinojmë sa më shumë fëmijë dhe t’i mbrojmë ata në periudhën e ardhshme.

“Vaksinimi do të krijojë një mur vaksinimi për përhapjen e epidemisë,” tha Tiodorovic për agjencinë Beta.

Rekomandohet që fëmijët që kanë sëmundje shoqëruese dhe që janë më të rrezikuar të vaksinohen sa më shpejt që të jetë e mundur, sepse sëmundja e kovidës do t’u sjellë probleme edhe më të mëdha, madje do të rrezikojë edhe jetën e tyre.

Sipas tij, vaksinimi i fëmijëve duhet të bëhet me mendimin e pediatrit të zgjedhur dhe pëlqimin e prindërve.

Shihni: Si të dalloni simptomat e koronavirusit, gripit dhe ftohjes

Nga 12 maj, të gjithë qytetarët e Serbisë mund të shkarkojnë Certifikatën Digjitale të Gjelbër, pra konfirmimin e vaksinimit kundër virusit korona dhe rezultatet e testeve të ndryshme në Kovid-19.

Certifikata dixhitale e gjelbër, përveç të dhënave personale – emri, mbiemri, JMBG, gjinia dhe numri i pasaportës, përmban informacion nëse dikush është vaksinuar, numrin e dozave të marra, si dhe datën e marrjes së dozës së parë dhe të dytë Me

Kjo certifikatë gjithashtu përmban rezultatet e PCR, antigjenit dhe testeve serologjike.

Certifikata dixhitale e gjelbër do t’u jepet gjithashtu atyre që kanë pasur Kovid-19 në gjashtë muajt e mëparshëm dhe nuk janë vaksinuar pas kësaj.

Certifikata gjithashtu përmban informacion në lidhje me një test pozitiv.

Kjo certifikatë mund të shkarkohet nga faqja e internetit eGovernment.

Regjistrimi për vaksinim në Serbi është i mundur përmes portalit e-Government, aplikacionit Viber, si dhe përmes telefonit përmes qendrës së thirrjeve në 0800 222 334.

Një aplikacion dixhital i destinuar për njerëzit që kanë probleme me sindromën post-covid është në dispozicion në Serbi që nga 12 korriku.

Qëllimi është që aplikacioni të ndihmojë pacientët që kanë ende probleme shëndetësore pas marrjes së Kovid-19, të gjejnë një mjek dhe terapi adekuate.

SHPËRNDAJE