Edhe pse dikur ne Medvegje shqiptarët ishin shumice, sot kjo komune ka vetem 26,17%, ose 2816 shqiptare etnik. Eksodi eshte tashme i njohur per shqiptaret dhe nderkombetaret, qe ndryshe quhet spastrim etnik, njofton agjencia informative kombetare “Presheva Jone”.

 

Medvegje, 12 gusht

Brenda zonave malore të (Kosovces Lindore/Serbisë jugore) në pjesën e epërme të lumit Jabllanica shtrihet mali, infrastruktura periferike, komunë emigracione rrall e populluar.

Në fushën prej 524 km2 me 44 fshatra jetojnë 10.760 banorë, sipas strukturës etnike serbë 7163 apo 66,57%, malazezë, 372 ose 3,46%, shqiptarët 26,17%, ose 2816, rom 108, dhe 1%, ndërsa pjesa e mbetur përbëhet nga boshnjakët , myslimanët, hungarezët, maqedonasit, goranët, Ruthenians, kroatët, dhe kështu me radhë. Komuna është e vendosur në mes të komunave Kurshumlija, Bojnik Lebana, Podujevë, Kamenicë dhe Prishtina.

 

Teritori i komunës së Medvegjës i takon zonave kodrinore-malore (91,10% është sipërfaqja dhe 488 km2 është brenda gamës 400-1200 m mbi nivelin e detit. Komuna e Medvegjes eshte komuna me e payhvilluar ne Serbi. Në komunë është në zhvillim procesi për shkarkimin demografike, emigracioni intensiv i popullatës.

 

Moszhvillimi i komunës së Medvegjës nuk është i karakterit relativ veq themelor, i cili në disa sfera kufizohet me prapambetje ekstreme (sidomos duke pas parasysh zhvillimin dhe pajisjet e objekteve infrastrukturore, në rradhë të parë rrjetin rrugor dhe elektroenergjetik, si nivel të ulët të zhvillimit të ekonomis tjetër, infrastrukturës socijale dhe komunale).

SHPËRNDAJE