majajasBruksel, 10 tetor -Qeveria e Kosoves, vec disa deklaratave pompoze,  deri tash duket se nuk ka bere asgje  për rastin e arrestimit nga ana e Serbisë të komandantit të Policisë Rajonale të Mitrovicës nënkolonelit Nehat Thacit Kete  deshmojne edhe deklaratate autortive te BE-së ne Bruksel, sjhkruana gejcia e lajmeve “Presheva Jonë”

Zëdhënësja e Komisionit Evropian, Maja Koçijanciç, ka deklaruar sot se Prishtina dhe Beogradi duhet të pajtohen që çështja e Trepçës, të jetë pjesë e bisedimeve në Bruksel.

Ajo ka deklaruar se parimi i dialogut është i qartë, andaj çështja e Trepçës do të vihet në agjendë të bisedimeve në Bruksel, vetëm nëse pajtohen të dy palët, nkfotn agjenmcia e lajemeve “Presheva jonë”

“Që një çështje të diskutohet në bisedime, duhet që të dy palët të bien dakord”, ka deklaruar Koçijançiç. Më tej, zëdhënësja e Komisionit Evropian ka thënë se BE ka parasysh faktin që Kuvendi i Kosovës ka miratuar Ligjin për Trepçën.

Përderisa përfaqësuesit e politikës kosovare kanë hedhur poshtë mundësinë e dialogut për Trepçën, përfaqësuesit serbë kanë deklaruar se një gjë  e tillë do të diskutohet në Këshillin e Sigurimit të OKB-së.

24 ore  pas arrestimit te Thacit nga Prisjtina, ne ekte rast nga Edita Thari apo Enver Hoxhaj  u dhn a fjale pompoze se  ceshtja e Thacit do te diskutohet ne Brukses,  apo “kemi marru garanti nga BE per lirimin e Thacit”  e keshtu me radhe cka zyrtaret e BE-së nga kabineti Morgneti kane demantuar keto deklarata nga Prishtina zyrtare. “Ne nuk shtrojme ultimatume, ne nuk premtojme, nuk garantojme e as nuk ju bejme presion paleve..” ka thënë ne vazhdim znj.Kocijancic…” për agjencine e lajmeve “Presheva Jonë”

 

Ne fakt Bashkimi Europian nuk e ka komentuar rastin e arrestimit të Drejtorit të Policisë së Mitrovicës Nehat Thaçi, nga ana e autoriteteve të Serbisë. Zëdhënësja e Komisionit Europian, Maja Kocijançiq ka thënë sot agjencise së lajmeve “Presheva jone”: ‘’Bashkimi Europian nuk komenton asgjë në lidhje me procedimin rreth kësaj çështje’’ ka përfunduar Kocijançiq. (“We don’t comment ongoing cases. The EU does not comment ion ongoing proceedin.“)

Derisa, pak ore pas arrestimit Gjykata e Lartë në Nish i  caktoi masën e paraburgimit prej 30 ditësh, drejtorit, Nehat Thaçi, në Kosovë keto dy javet e fundit kihste disa reagime politike, mirëpo asgjë konkrete për lirimin e tij nga paraburgimi i cli sot u gjend para prkurit serb ne Beograd për krime i cili akuohet  për “terroizem” dhe rrzikn 15 vjet  burg ?!

Ndesa lidhur me miratimin e ligjit mbi Trepcen nga Kuvndei iKosovës dhe reagimet serbe, zyrtare e BE-së duke mos hyrë ne detaje, thotë se “Ne kemi marrë shënim e ligjit Trepça të miratuar nga Kuvendi i Kosovës.  Por, per ne është e rëndësishme të gjithë përfaqësuesit politikë, nga shumicë dhe pakicë partive politike, për të siguruar dhe për të ruajtur dialogun politik mbi këtë çështje të rëndësishme për Kosovën…Megjithate, ne jemi te sheqetësuar per raportet e reja me Prishines dhe Beogradit. ” (“We have taken note of the Trepca law adopted by the Kosovo Assembly. It’s important all political representatives, from majority and minority political parties, ensure and maintain political dialogue over this important matter to Kosovo…“)

SHPËRNDAJE