Bruksel, 30 janar -Udhëhequr nga francez Bernard-Henri Levy, jane mobilizuar kundër “vales” populiste qe po kërcënon rezultatin e zgjedhjeve të ardhshme maj. Shkrimtare dhe intelektuale me emer ne Evropë te prire nga Bernard-Henri Levy kanë firmosur një nismë që synon të rrisë ndërgjegjësimin për një rrezik që i kanos Evropës nga ndikimi rus, njofton agjencia e lajmeve “Presheva Jonë”

Mbi 30 shkrimtarët më të njohur evropianë mes tyre dhe shkrimtari i njohur Ismail Kadare (Bernard-Henri Lévy., David Grossman, Elfriede Jelinek, l’Albanais Ismaïl Kadaré, Milan Kundera, Salman Rushdie, Roberto Saviano, Orhan Pamuk, Mario Vargas Llosa, Leïla Slimani etj..) kanë firmosur një nismë që synon të rrisë ndërgjegjësimin për një rrezik që i kanos Evropës nga ndikimi rus. Braktisja sipas tyre e dy aleatëve kryesore Britanisë dhe SHBA-së e kanë bërë këtë rrezik edhe më evident. Sipas tyre BE duket se po rrezikon stabilitetin nga kjo klime jo fort e zakonshme dhe që rrezikon që në prag të zgjedhjeve në Parlamentin Evropian të nxjerrë fitues pikërisht rrymat ksenofobe.

Krahas shkrimtarit francez, emra të tjerë të mëdhenj si Roberto Saviano dhe Salman Rushdie edhe i madhi Ismail Kadare është një nga 30 shkrimatrët e njohur evropianë që janë bërë bashkë në nismën që kërkon ti thotë stop nacionalizmave të tepruar në emër të Evropës ideale. (“..parmi lesquels l’Israélien David Grossman, l’Autrichienne Elfriede Jelinek, l’Albanais Ismaïl Kadaré, le Tchèque naturalisé français Milan Kundera, le Britannique Salman Rushdie, l’Italien Roberto Saviano, le Turc Orhan Pamuk”), transmeotn agjencia e lajmeve “Presdheva Jonë”

Ismail Kadare bashke me shkrimtare dhe intelektuale me emer ne Evropë kanë firmosur një nismë që synon të rrisë ndërgjegjësimin për një rrezik që i kanos Evropës nga ndikimi rus. Braktisja sipas tyre e dy aleatëve kryesore Britanisë dhe SHBA-së e kanë bërë këtë rrezik edhe më evident. Sipas tyre BE duket se po rrezikon stabilitetin nga kjo klime jo fort e zakonshme dhe që rrezikon që në prag të zgjedhjeve në Parlamentin Evropian të nxjerrë fitues pikërisht rrymat ksenofobe.

 

“Lufto për Evropën” është dokumenti që ata kanë firmosur dhe që vënë theksin te një rrezik që i kanoset Evropës në kushtet e rritjes së ndikimit rus.

AFP shkruan se intelektualët ngrenë shqetësime si copëtimi i Evropës dhe një rreziku që i kanoset idealit. 30 shkrimtarët më të njohur evropianë mes tyre dhe shkrimtari i njohur Ismail Kadare kanë firmosur një nismë që synon të rrisë ndërgjegjësimin për një rrezik që i kanos Evropës nga ndikimi rus. Braktisja sipas tyre e dy aleatëve kryesore Britanisë dhe SHBA-së e kanë bërë këtë rrezik edhe më evident. Sipas tyre BE duket se po rrezikon stabilitetin nga kjo klime jo fort e zakonshme dhe që rrezikon që në prag të zgjedhjeve në Parlamentin Evropian të nxjerrë fitues pikërisht rrymat ksenofobe.

Ndër firmëtarët e kësaj nisme përveç Ismail Kadaresë janë edhe Milan Kundera, Salman Rushdie si dhe Orhan Pamuk. Dokumenti është përbën një drite shprese për çdo burrë dhe grua të lirë në Evropë

 

SHPËRNDAJE