Résultat de recherche d'images pour "James Ker-Lindsay"

James Ker-Lindsay (James Ker-Lindsay) me Institutin Evropian të Shkollës Ekonomike të Londrës dhe të Shkencave Politike (Eastern Europe’s political affairs researcher at the London School of Political Science and Economics) tha se Serbia nuk mund të hyjë në BE pa e njohur Kosovën. Ndërsa me formimin e Asociacionit të komunave serbe (AKS) në Kosovë “askush nuk dëshiron një kopje të Republikës Srpska në Kosovë “, transmeton agjencia e lajmeve “Presheva Jonë”

“I pëlqen apo jjo dikujt, fakti është se 23 shtetet anëtare të BE-së kane njohur pavarësinë e Kosovës. Serbia do të hyjë në BE nëse këte fakt nuk e pranon. Ne mund të tani që ne e quajmë ‘normalizimi’, për shkak se ajo është një term i përshtatshëm. Dikush mund të thotë dhe Serbia të jetë në BE, sepse ka pesë vende që aktualisht nuk e njohin Kosovën, por Gjermania ka përsëritur në mënyrë të vazhdueshme se Serbia do t’i bashkohet BE-së  vetem atehre në qoftë se do ta njohin Kosovën. Gjermania mund të vënë veto në hyrjen e Serbisë në BE..” tha Ker-Lindsay nga LSE.

 

Ker-Lindsay: Me asociacionin e komunave serbe askush nuk  e dshiron nje “srpsak repubilke ne Kosovë”

Sipas tij veksperti evorpian për ceshtje ballkanike Ker-Lindsay, “BE si një organizatë nuk mund t’i thotë Serbisë: “Ju duhet ta njohoni Kosovën”, por shtetet anëtare individuale mund dhe duhet ta presin Gjermaninë si një anëtar kyç për ta bërë këtë, transmeotn agjencia e lajmeve “Presheva Jonë”

Ai shtoi se BE nuk dëshiron të gjejë veten përsëri në një situatë si ajo në Qipro, sepse nuk dëshiron mosmarrëveshje të reja territoriale.

Ai vlerësoi se Serbia humbi mundësinë për të dalë me propozime konkrete me AKS menjëherë pas arritjes së një marrëveshjeje.

“Si zakonisht, Serbia humbi një shans për të tërhequr për vete disa të mira. Më kujtohet kur u arrit marrëveshja, që unë pres që Serbia së shpejti do të dalë me propozime konkrete se si të bëhet një komunitet serioz që serbët në Kosovë të por Serbia nuk e bëri atë. Sikur Serbia të bënte propozimet e saj në atë kohë, unë mendoj se do të kishte ardhur në mbështetje të madhe në BE, ” tha Ker-Lindsey.

Ai shtoi se,  nuk është i shqetësuar, askush sespe nuk dëshiron të shohë një “kopje të Republikës Srpska”. Kjo pyetje sipas Ker-Lindsay “është lëshuar për pesë vjet dhe çfarë mund të ketë qenë një trup shumë serioz, ndoshta do të jetë i parëndësishëm në fund”

Sipas tij, Prishtina intensifikon qëndrimin për AKS, por vetëm sepse Serbia nuk ka dalë me propozime specifike.

“Ata nuk janë të njohur nga vende të mjaftueshme. Kosova eshte pranuar nga 110 vende botërore, që është një numër fenomenale, shumë më i madh se sa për çdo territor tjetër të cilat në mënyrë të njëanshme shpalli pavarësinë e saj, por të kuptojë se për anëtarësim në OKB nuk do të vijë derisa diçka zgjidhet me Serbinë. Ata shqetësohen se vëmendja e bashkësisë ndërkombëtare po largohet prej tyre, madje edhe midis vendeve që në një moment ishin mbështetësit më të mëdhenj të një Kosove të pavarur “, tha ne fund eksperti evorpian për ceshtje ballkanike Ker-Lindsay

SHPËRNDAJE