telleeeGjenevë, 22 qershor  -as dështimit të negociatave me Tiranën zyrtare që Kosovës t’i mundësohet të përdor të njëjtin prefiks të telefonisë me Shqiptarë, Prishtina zyrtare është në kërkim të zgjidhjeve tjera të tolofonisë për vendin. Këto përpjekje të qeverisë së Kosovës tash së fundi po bëhen edhe në Bruksel përmes dialogut Kosovë-Serbi.  Aktualisht janë dy kode të lira në ITU +383 dhe +384, ka shkruar agjencia  e lajmeve “Presheva jonë”.

 

Sanjay Acharya: Kosova poqese don, mund ta marrin prefiksin e telefonise nga Shqiperia, “kod ky temprorer”. Serbia nese e pengon Koovën, Shqiperine s mud ta pengoje ?!

Sanjay-AcharyaDhe që nga 1 marsi, Kosova duhej të kishte në pronësi kodin telefonik +388, gjithnjë sipas marrëveshjes së Brukselit për telekomin. Dhe shpesh sepaku 10 here prisjtina akuzon Serbine për bllokimin te ketij kodi. Ndryshe zyrtaret e ITU-s ne Gjeneve i kane deklaruar agjencise se lajmeve “Presheva Jonë” se ka zgjidhje tjeter, dhe nuh di pse Kosova eshte kaq e  lidhur me Serbinë, kur dihet se ket kod te telefonise Kosova mund ta merrë edhe nga Shqipëria”

Kohe me pare, Austria ka aplikuar në emër të Kosovës qysh në fillim të këtij viti për marrjen e kodit në Unioni Ndërkombëtar të Telekomunikacionit. Tash, ky institucion është duke punuar që kodi të jetë në pronësi të Kosovës, ndonëse nuk jep shumë informacione për vonesat. heper cudi sa here Kosova vonohet apo deshton ja fut fajin Serbisë ?! dhe vazhdon me refrenin “valla Serbia po na bllokon”?!, refren ky i cili keto 3-4 vite fundit eshte degjuar së paku  dhjere here, ka shkruar agjencia e lajmeve “Presheva jonë”

 

Zëdhënësi për komunikim i mediave në ITU, Sanjay Acharya, për “Presheva jonë” ka deklaruar se “Kosova meqë ende nuk është anëtare e Kombeve të Bashkuara, çështja e kodit të telefonisë mbetet hipotetike në këtë fazë dhe se +383 është i papranueshëm për ITU, pavarësisht se e pranon Serbia”. Kosova duhet ta ketë kodin e vet si shtet, por Unioni Ndërkombëtar i Telekomunikacionit nuk mund të pranojë Kosovën anëtare, sepse ITU nuk pranon anëtare dy vende, me dy flamuj të ndryshëm, apo në fakt rast me dy kode të ngjashme të telefonisë.

 

Sipas z.Acharya nga ITU “Kosova ende nuk është anëtare e Kombeve të Bashkuara dhe agjencitë e saj të specializuara, si ITU-së. Si rezultat i kësaj, çështja e caktimit të një kodi telefonik për Kosovën mbetet hipotetike në këtë fazë,

 

Ditë më parë, kur u hodh ideja që Kosova mund të shërbehet me numrat e telefonisë me kod të Shqipërisë, zyrtarët e ITU-së kishin deklaruar agjencisë sonë se “Kosova meqë ende nuk është anëtare e ITU-s, mund të përdor cilindo prefiks të telefonisë. Ajo mund të zgjedh ose të Serbisë, të Shqipërisë apo ndonjë vendi tjetër, neve kjo nuk na prish punë. Kjo është një cështje e Kosovë dhe vendeve me të cilat akordohen me Prishtinën.

Sanjay Acharya, Shefi i Zyrës për Media dhe Informimit Publik, në ITU i ka thënë per agjencine e lajmeve “Presheva jonë” permes telfonit  se “sapo kodi telefonik për Kosovën të jetë finalizuar do të njoftohet të gjitha palët.”

Por, zyrtaret e Unioni i Telekomunikacionit Ndërkombëtar (ITU), me seli në Gjenevë  thone se marrjen apo “huazimin” siç e quajnë, të kodit telefonik nga një vend i BE-së për Kosovën është i papranueshëm. “ITU nje mundesi mund t ja lejoje Kosovës e cila ket kod mund ta huazoje nga Shqiperia, siq quajme ne ketu kod temporer dhe paar pa imlikuar ketu Serbinë..Serbia nese e pengon Koovën, Shqiperine s mud ta pengoje ?!”  shton z.Acharya.

 

SHPËRNDAJE