topelementBerne, 31 korrik  -Katër shtetas të huaj xhihadiste u dënuan në qershor me burgim të përjetshëm pas një sulmi në afërsi Ulukisla, Turqi në vitin 2014. ku policia ka gjetur ne vendin e ngjerje granata zvicerane, citon agjencia e lajemeve “Presheva Jone”

Ato ishin granata dore të prodhuara nga kompania zvicerane armë të RUAG u gjetën në kryerësve të një bombë që vrau dy ushtarë dhe një shofer kamioni Ulukisla, Turqi, në mars 2014, ka shkruar SonntagsBlick, transmeton agjencia e lajemeve “Presheva Jone”

Pas vdekjes së tre personave në sulmin, anëtarët e AES u dënuan me burgim të përjetshëm për të hapur zjarr mbi policinë dhe ushtarët kishin menaxhuar një pengesë. Ashtu si faktet e tyre janë konsideruar veçanërisht serioze nga ana e Gjykatës, njerëzit do të vendoset në izolim dhe do të duhet shumë pak mundësi që të jetë në kontakt me të burgosurit e tjerë.

Një nga vrasësit, një kosovar i 24 që u rrit në kantonin Aargau Brugg, u arrestua së bashku me një tjetër terrorist në posedim të katër llojet e granata Lartë fragmentimit Eksploziv (HG85 SM8-03 dy dhe dy OHG92 SM6-03). Për vrasjen në një pritë të tre personave, dy nga të cilët policë, shqiptari i rritur në Zvicër (Brugg AG) Qëndrim Ramadani nga një gjykatë turke në Nigde është dënuar me 174 vjet e gjashtë muaj heqje lirie ose me burg të përjetshëm të pesëfishtë.

Sipas aktakuzës cituar nga gazeta vendore, armëve prodhuar nga kompania zvicerane RUAG u shitur me 225,000 pjesë të tjera në vitin 2003 në Emiratet e Bashkuara Arabe, të cilat kanë dhënë pastaj në Jordan. Armatosjen përfundoi udhëtimin e saj në Turqi pas kalimit transit nëpër Sirinë në duart e xhihadistëve.

I pyetur nga SonntagsBlick, zëdhënës i RUAG mbron veten duke thënë se armët në fjalë nuk është dorëzuar direkt në duart e terroristëve. “RUAG nuk vjen nga Siria në materialet e luftës,” tha ai, duke shtuar se kompania parashikon që shtetet të cilat plotësojnë kushtet e rrepta që kërkohen për eksport zvicerane.

SHPËRNDAJE