Asambleja e Përgjithshme e Interpolit, e cila po zhvillon punimet e Kongresit të përvitshëm në Dubai, ka zgjedhur kandidatin nga Koreja e Jugut, Kim Jong-yang, në postin e presidentit. Ai do të vijojë mandatin e Meng Hongweit, deri në vitin 2020. Shqetësimet pati për shkak të aplikimeve të mëparshme të Rusisë për të ashtuquajturat “alarme të kuq” në Interpol, urdhërarreste ndërkombëtare për ata që kanë dalë hapur kundër Kremlinit, njofton agjencia e lajmeve “Presheva Jonë” duke ju referuar burimeve te Interpolit.

Interpoli zgjedh presidentin e ri, kandidati rus dështon

“Bota jonë po përballet tani me ndryshime të papara, të cilat paraqesin sfida të mëdha për sigurinë dhe sigurinë publike. Për t’i kapërcyer ato, ne kemi nevojë për një vizion të qartë: duhet të ndërtojmë një urë për të ardhmen “, tha zoti Kim, duke u zotuar të sigurojë që vendet anëtare më në nevojë do të marrin mbështetjen e plotë të aftësive të policisë INTERPOL. Z. Kim sjell një përvojë të mirë policore kombëtare dhe ndërkombëtare në post.

Ai ka shërbyer si Zëvendës President i Organizatës për Azinë që nga viti 2015 dhe ishte Udhëheqësi i Byrosë Kombëtare Qendrore të INTERPOL-it në Seul nga viti 2011 deri 2012.

Sekretari i Përgjithshëm Jürgen Stock, zyrtar i lartë i Organizatës, i cili mbikëqyr drejtimin e përditshëm të Sekretariati i Përgjithshëm i INTERPOL, përshëndeti emërimin e z. Kim.

“Z. Kim ka përvojë shumëvjeçare të qeverisjes sonë dhe pres që të punoj me të për t’i dhënë anëtarësimit tonë mbështetjen më të mirë të mundshme në këtë mjedis të sigurt dhe të ndryshueshëm global të sigurisë”, tha shefi i INTERPOL-it.

Z. Kim do të mbajë postin e Presidentit për dy vjet deri në vitin 2020. Ndërsa Presidenti zakonisht zgjidhet për një periudhë prej katër vitesh, Z. Kim po kompleton mandatin e ish-Presidentit Meng Hongwei të Kinës, i cili dha dorëheqjen në tetor 2018. Gjenerali Asambleja zgjedh demokratikisht Presidentin dhe anëtarët e tjerë të Komitetit Ekzekutiv në bazë të “një vendi një votë” me secilën votë që mban peshë të barabartë. Roli i Presidentit është që të kryesojë çdo vit Asamblenë e Përgjithshme dhe tre mbledhjet e Komitetit Ekzekutiv.

Roli i Komitetit Ekzekutiv është të mbikëqyrë zbatimin e vendimeve të marra nga Asambleja e Përgjithshme. Duke u takuar në Dubai, Emiratet e Bashkuara Arabe nga 18-21 nëntor, sesioni i 87-të i Asamblesë së Përgjithshme përbëhej nga rreth 1,000 zyrtarë të lartë të zbatimit të ligjit nga 180 vende. Ata diskutuan një sërë çështjesh të policisë të tilla si kërcënimet dhe mundësitë e paraqitura nga teknologjia për policinë, si dhe marrjen e vendimeve institucionale.

Asambleja zgjodhi gjithashtu gjashtë anëtarë të rinj të Komitetit Ekzekutiv, organi prej 13 anëtarësh që ofron udhëzime dhe udhëzime për Organizatën.

Delegatët përgjithësisht emërohen për tre vjet dhe sipas një përfaqësimi të balancuar rajonal.

Anëtarët e rinj janë: Néstor Roncaglia i Argjentinës (Vice President për Amerikat)

 Destino Pedro e Angolës (Delegate për Afrikën)

 Gilles Michaud i Kanadasë (Delegat për Amerikat)

 Ahmed Nasser Al-Raisi nga Emiratet e Bashkuara Arabe (Delegat për Azinë)

 Noboru Nakatani nga Japonia (Delegat për Azinë)

SHPËRNDAJE