intgerrrpLYON, Francë -Driton Rexhepi, është arrestuar dhe identifikuar në Ekuador, si rezultat i një operacioni global të Interpolit i cli gjendej ne listen e kuqe të kesaj organizate policore nderkombëtare, (“Albanian fugitive targeted by INTERPOL arrested in Ecuador”) njofton agjencia e lajmeve “Presheva jonë”

 

Arrestimi dhe identifikimi pozitiv në Ekuador e Dritan Rexhepit, subjekti i disa njoftimeve INTERPOL Red për individë të kërkuar ndërkombëtarisht dhe një objektiv i një operacioni globale INTERPOL arratisurit, është përshëndetur nga organi policor botëror pas bashkëpunimit ndërkombëtar nëpërmjet INTERPOL.

Kombëtar shqiptar, të moshës 34, u arratis nga paraburgimi policor në Durrës, Shqipëri në vitin 2006, pasi ai u arrestua për vrasje me paramendim të një oficeri të policisë dhe për posedim të armëve ushtarake, për të cilën ai më vonë u dënua me burg prej 25 vjet.

Pas një seri të ekstradimeve pas arrestimit të tij në Holandë në vitin 2008, Rexhepi ishte i përfshirë edhe në jailbreaks si në Itali dhe Belgjikë pas marrjes dënime me burg për veprat penale të trafikimit të drogës në Itali dhe vjedhje me dhunë në Belgjikë.

Si rezultat, me kërkesë të autoriteteve shqiptare, italiane dhe belge, Rexhepi ka qenë subjekt i tre Njoftimeve INTERPOL Kuq dhe një objektiv i Operacionit infra-kuq të Interpolit (International Fugitive Round-Up dhe Arrestimi – Njoftimet Red) në vitin 2012.

Në fund të qershorit të këtij viti, si pjesë e një anti-drogës operacion nga policia ekuadoras në Quito, të arratisurin shqiptar, thuhet se duke përdorur një identitet të rremë, ishte një nga disa burra të arrestuar në posedim të disa 278 kg kokainë.

Pas një hetimi kompleks ndërkombëtar të koordinuar nga mbështetja Fugitive Interpolit Hulumtuese (FIS) njësi dhe që përfshin Zyrat Interpolit Qendrore Kombëtare në Quito, Tiranë, Romë dhe Bruksel, si dhe Komanda dhe Koordinim Qendrën dhe shenjat e gishtave njësi e trupit botërore të policisë, një nga burrat arrestuar në Quito tani është identifikuar si Rexhepi.

“Arrestimi dhe identifikimi pozitiv i këtij të arratisuri të rrezikshme është një kredi për të gjitha agjencitë e zbatimit të ligjit të përfshirë. Ajo tregon efektivitetin e bashkëpunimit ndërkombëtar policor dhe nënvizon vlerën e mjeteve globale policore të Interpolit dhe shërbimet, “tha Drejtori i INTERPOL Ekzekutiv i Policisë së Shërbimeve Jean-Michel Louboutin, duke nënvizuar” hapin e rëndësishëm “të marra nga autoritetet shqiptare në theksuar Rexhepi si një objektiv në Operacioni infra-kuq.

“Autoritetet në Shqipëri, Belgjikë, Ekuador dhe Italia janë për t’u përgëzuar për rolin e tyre në bashkëpunim me zbatimin e ligjit në mbarë botën për të sjellë para drejtësisë një individ të kërkuar ndërkombëtarisht për vepra shumë të rënda,” shtoi z Louboutin.

Një Njoftimi i Kuq përfaqëson një nga mjetet më të fuqishme të Interpolit në ndjekjen e të arratisurve ndërkombëtare. Që përmban të dhënat identifikuese dhe informacione gjyqësor në lidhje me një person të kërkuar, Njoftime Red komunikojë policisë në mbarë botën se një person është i kërkuar nga një vend anëtar dhe të kërkojë që i dyshuari të vendoset nën arrest të përkohshëm në pritje të ekstradimit.

Operacioni infra-kuq të Interpolit në vitin 2012 shënjestër më shumë se 500 të arratisurit e kërkuar në botë nga 59 vende anëtare për vepra duke përfshirë vrasje, grabitje, rrëmbimit dhe trafikut të drogës. Që nga viti 2009 Operacionet infra-kuqe të Interpolit kanë përfshirë disa 1,500 raste, duke rezultuar në më shumë se 500 arrestime dhe vende pozitive.

SHPËRNDAJE