Mediat serbe diskriminojnë shqipen. Agjencinë “Presheva jonë” e quajnë “”Naša Preševo” ?! alarmohen, njoftohet OSBE dhe nderkombëtaret

 

Bruksel, 23 shtator -Agjencia e lajmeve “Presheva jonë” serish eshte ankuar tek shoqata dhe organiazata nderkombërare (BE, OSBE, RSF, IFJ)  ne Bruksel, Wiene dhe Uashington qe t’i keshillojne koleget serbe ne Beograd që emrin e agjencise ta perdorin siq e perdorin gjitha mediat botërore si  “Presheva jonë” e jo si “Naše Preševo” ?!  sepse me kët emer te fundit nuk egziston asnje agjenci ne ballkan !

Mediat serbe si te vetmin burim dhe serioz marrin agjencine e lajmeve “Presheva Jonë” nga Presheva,  por shpesh ato duke cituar burimin e informacionit “gabojne” duke deformuar emrin e agjencise  se lajemve «Presheva jonë”  në  “Naša Preševo”.?!  Cka redaksia e kesaj agjencie lajmesh, te vetme shqiptare ne Luginene Preshevës, ka konsideruar skandaloz, tendncioz  dhe jo vetëm si provokim por edhe fyerje, cka nuk kotribuon bashkepumimit kolegial te mediave ne ballkan.

 

Kur mediat zvpcerane, gjemrane, italiane citiojn e “Presheva Jonë” ne oirgjinal, atehre pse mediave serbe ju pengon kjo ?

Résultat de recherche d'images pour "Calmy rey presheva jonë"Ne ketë leter proteste derguar nderkombëtareve, madje edhe kolegeve serb ju eshte shpjeguar qarte”se perdorimi i emrin te agjencise se lajmeve nga Presheva si “Naše Preševo” ështe jo vetem deformim i emrit te nje agjencie, por edhe diskrminim i gjuhes shqipe qe eshte ne kundershtim me standardet nderkombëtare per media.

 

Mediat boterore emrin e “Presheva jonë” nuk e nryshojne as nuk e perkthejne se jane profesionale dhe nuk jane raciste.  Kurse mediat serbe veprojne te kunderten nga koleget boteror ?!

Sipas  Ernest Sagaga, pergjegjës i Federates se Gazetarëve Nderkombëtar (IFJ-E) per Evrope “përdirmim i emrin te agjencise se lajmeve “Presheva Jonë” ashtu siq deshirojne apo konvenojne serbeve eshte gabim dhe nes ejo racizëm, sigurisht diskrmnim i gjuhes shqipe nga  koleget serbe të cilet mund te ballafaqohen me drejtesine nga koleget nga Presheva nese marrin masa ndaj tyre masa te tilla. Padyshim se redakisa “Presheva Jone ” ne këtë drejtim do te fitonte se verimet e mediave serbe jane ilegale dhe ne kunderhtimi me ligjet dhe normat nderkombëtare te cilat mbrojnetgitujt, origjallietin e emrit te nje mediumi..”. Kete mendim me IFJ e ndajne edhe koleget nga “Reportes Sans Frontieres” ne Bruksel..”

Po ashtu redaksia e “Presheva jonë” u ka shpjeguar kolegeve serbe se “Presheva jonë” dhe asnje medium shqiptar nuk defomon emrat e mediave serbe. Apo, cfare do te thoshin koleget serbe nëse mediat shqipare do t’i emronin psh. “BLIC”-in ne shqip si “Flash” ..apo “Vecernje Novosti” si “Lajmet e Mbrëmjes”, apo “Nase Novine” si “Gazeta jonë” ?! dmth s’eshte korrekte dhe profesinale dhe ne kundershrim me normat nderkombëtare!

“Presheva jone” ne fund ka sygjeruar koleget serbe qe te ndjekin mediat e vendeve te huaja qe nuk janë raciste dhe nuk jane kompleke ndaj gjuhes shqipe, sikur ato zvicerane, italien , gjermane apo fracneze te cilat sda her emarrin lajmet nga “Presheva jonë” citojne vazhdimish origjinal emrin e  agjencise së lajmeve si “Presheva jonë”

Sikur të ishte hera e pare per keso “lapsuesesh” te mediave serbe me “Presheva Jonë” redaksia e agjencies se lajmeve “Presheva jonë” nuk do të reagonte, sepse mund te ndodhin gabime, por po bëhen shume here qe mediat serbe qellimisht apo ne menyre tendencioze duke marrur lajme nga agjencia “Presheva jonë” citojne ermin e agjencise gabimisht, duke deformuar dhe duke e prezentuar si “Naše Preševo” ?! me të cilin emer asnje agjenci nuk egziston?! ..por ne fakt kjo eshte “Presheva Jonë” !

Prandaj edhe redaksia e lajmeve “Presheva jonë” ju eshte drejtuar shoqatave dhe nderkombëtareve (OSBE, RSF, IFJ ) ne Bruksel e Uashington qe koleget nga Beogradi te disa portaleve serbe qe po “gabojne” me perdorimin e  emrit të agjencise se lajmeve “Presheva Jonë” te arrmdhemen te rrespktojne emrin origjinal te agjencise së lajmeve “Presheva jonë”, ndryshe, mund te ballafaqohen me  masa tjera juridike, sepse askund ne bote nuk ndodhe qe te ndryshohet emri apo firma e ndonje gazete apo agjencie, pos ne Serbi ?! Per fund agjencia e lajmeve “Presheva jonë” sygjeron per here te fundit ne mënyre kolegiale qe te kene kujdes dhe t’mos e lakojne apo deformoje  emrin e agjencinse se lajmeve “Persheva Jonë” sepse nuk kane te drejtë. Ne kërkojme nga kelget e beogradit te na ndjekin neve se si citojme mediat serbe. Ne skemi nevoje te urrejmë askend, sespe kemi qenë mjaft te urrejtur e fyer ne kohen e diktatorit (armikut numer nje te shtypit) Miloshevicit!…

bliccccccc222

SHPËRNDAJE