icicirccGjeneve  –Zyrtaret e  Komitetit Ndërkombëtar të Kryqit të Kuq (CICR) thone se pas 17 vjetësh lufta Kosova në të gjitha sferat ka shënuar progres, por jo edhe me të zhdukrit, ku këkrohen ende rreth 1700 persona, njfotn agjencia e lajmeve “Presheva Jonë” nga selia e CICR-së ne Gjenene

me detalisht, sipas  CICR pas 17 vite pas përfundimit të luftës në Kosovë, vazhdojnë të mbesin të zhdukur 1,666 persona. Si pasojë e konfliktit të armatosur të viteve 1998-1999 në Kosovë, 6,049 persona i janë raportuar Komitetit Ndërkombëtar të Kryqit të Kuq (CICR) si të zhdukur.

 

ICRC thirrje Beogradit dhe Prishtinës: Gjeni të zhdukurit!

Gjetja e varrezës masive në Rashka dëshmon se në Serbi mund të ketë ende shumë varreza tjera masive, çka autoritetet serbe duhet të angazhohen dhe punonjnë më shumë në zbulimin e rasteve. Autorët e këtyre viktimave duhet patjetër të ndiqen para drejtësis, kanë deklaruar zyrtarët e Komiteti të Kryq të Kuq Ndërkombëtare -ICRC të pyetur nga agjencia e lajmeve «Presheva jonë » në Zvicër lidhur me fatin e qindra të zhdukurve në Kosovë.

 

ICRC: Pas 17 vjetësh lufta Kosova në të gjitha sferat ka shënuar progres, por jo edhe me të zhdukrit, ku këkrohen ende mbi 1700 persona
Me rastin e ditës ndërkombëtare të të zhdukurve në Gjenevë kryetari i ICRC-së z.Peter Maurer ka takur përafqësuesit e mediave botërore i cili pas konferencës së shtypit, ju ka shpërndarë raportin vjetor mbi misionin dhe aktivtetet humaniatre të kësaj organizate ndërkombëtare në vatrat e krizava. Krahas zhvillimeve në Siri, Afaganista, Ukrainë edhe Kosova dhe të zhdukurit shqiptarë ishin në epiqendër të debatit gajtë kësaj conference shtypi me zyrtarët e lartë të ICRC-së.
Pas 14 vitesh lufte në Kosovë, jemi dëshmitar se në rajon ështe bërë progres në gjtha sferat po jo edhe me ndriqimin e rastave të të zhdukrve, meqë numri i tyre ende levizë shumë dhe që sa vite. Familjarët sot e kësaj dite ende kërkojnë mbi 1700 të zhdukur. Duhet ditur se përgjegjësia për gjetjen apo informacioent e të zhdukrve në Kosovë qëndron tek autortiet si në Beograd ashtu edhe në Prishtinë. Në këtë drejtim nuk është ICRC e as komuniteti ndërkombëtar, por qeveria serbe dhe ajo e Kosovës që mund të bëjnë më shumë për gjetjen e të zhdukrve në Kosovë….» ka deklaruar në Gjenevë z. Peter Muarer, kryetar i Komitetit të Kryqit ndërkombëtar (ICRC).

Dialogu i Brukselit mes Kosovës dhe Serbisë, rast i mirë për të gjetur të zhdukurit në Kosovë
Shefi ICRC-së z.Peter Maurer nga Gjeneva dhe Beogradit dhe Prishtinës, ai kërkon që çështa e të zhhdukruve të mos poltizohet për interesa. “Organiazat jonë ndërkombëtare ICRC nga Gjenva kërkon nga qeveria serbe dhe ajo e Kosovës të depolitizojnë çështjen e të zhdukurve dhe të ulen bashkarisht dhe të gjejnë të zhdukurit. Kjo gjë mund të avancojë tash në procesin e dialogut mes Kosovës dhe Serbisë në Bruksel që palët duhet të punojnë edhe në këtë drjetim” ka deklaruar z.Maurer.

SHPËRNDAJE