Hagë, 11 shkurt  -Zëdhënësja e Gjykatës Speciale, Avis Benesh nga nje bisede zhviulluar sot për agjencinë e lajmeve “Presheva Jonë” se rekrutimi i stafit të nevojshëm për Dhomat e Specializuara dhe Prokurorisë Speciale është aktualisht në vazhdim. Kurse etapa e fundit i aplikimeve për pozicionet e ndryshme është mbyllur më 6 janar.”  Ndryshe senatori zviceran  Dick Marty ne biseden e fundit për agjencine e lajmeve “Presheva Jonë” ka pohuar se ” “problemin me i madh me Kosovën e kemi me çështje e dëshmitarëve te cilët nuk kanë siguri absolute. Kemi frike se ata mund te vriten.”

 

Hetimet dhe deshmitarët top sekret

Gjykata Speciale për krimet në Kosovë do të fillojë punën e tij pas miratimit të Rregullores së Procedurës dhe Provave (Statutit). Nëse shkon gjthe cka ne rregul, pritet që në muajt e ardhshëm te ise punen, perfsire ketu edhe  formimi i Njësinë e Paraburgimit të Tribunalit..”  tha ne vazhdim znj. Benesh.
Sipas znj. Benesh “presidenti i paneleve të specializuara Ekatarina Kosova Trendafilova duke u përgatitur një seancë plenare të gjyqtarëve, të cilat duhet të mbahen në muajt e ardhshëm. Në atë seancë, gjyqtarët do të punojnë në miratimin e Rregullores së Procedurës dhe Provave.”

Pas kësaj, Gjykata më e madhe e specializuar Kushtetuese do të duhen 30 ditë për të shqyrtuar caktuar para se të hyjë në fuqi, vuri në dukje Benes.

Lidhur me procesin njësinë e paraburgimit të formimit të saj është në progres, dhe kjo do të menaxhohet nga Sekretari i Këshillit të Specializuara të Kosovës, tha zëdhënësja e gjykatës.

Do përkujtuar se misioni i EULEX-it javën e kaluar emëroi 19 gjyqtarë e gjyqtarëve ndërkombëtarë të Gjykatës Speciale për krime të luftës të UÇK-së, përfshirë edhe gjyqtarët të cilët do të veprojnë si zëvendës-president dhe katër gjyqtarë të Dhomës së Veçantë të Gjykatës Kushtetuese.

 

Dick Marty: Problemin me i madh me Kosovën e kemi me çështje e dëshmitarëve te cilët nuk kanë siguri absolute. Kemi frike se ata mund te vriten

Kryeprokurori i tribunalit është avokati i njohur amerikan David Schwendiman, dhe padia e tij të parë, siç ishte njoftuar më parë, pritet që në gjysmën e parë të këtij viti.

Vetëm pas padive do të njohur të cilët do të jenë të gjykuar në gjykatë për shkak se hetimet dhe deshmitaret jane duke u mabjtur top sekret.

Ndfyrshe raportuesi i Këshillit të Evropës, Dick Marty ne nje bisede per gajencine e lajemeve “Presheva jonë” lidhur me akuzat për krime, vrasjet e pasluftës ka deklaruar se “nuk do të japë asnjë informacion të rëndësishëm, si identiteti i dëshmitarëve apo deklaratat e tyre, nëse më parë nuk ka “garanci absolute” se ato do të ruhen. Problemin me te madh me Kosovën e kemi me çështje e dëshmitarëve te cilët nuk kanë siguri absolute. Posedojmë informacione se deri tash janë vrare disa sish për te humbur gjurmët e krimit. Policia e Kosovës nëse nuk është në gjendje t’i mbroje dëshmitarët për krime, t’i strehojnë jashtë vendit. Ndryshe dëshmitarët duhet te vihen ne përkujdesen e EULEX-it dhe policisë ndërkombëtare. ”

SHPËRNDAJE