dkjurrrPreshevë, 20 qershor  -Polemika te ashpra mes të Prishtinës dhe Beogradit jane duke u zhvilluar ditëve të fundit për shkak  ashtuqujturues “Lugina  e diellit.”  Drejtori  Zyrës për Kosovën Marko Gjuriq pë ragzten serbe Alo ka thënë se “pavarësisht nga deklaratave të Prishtinës, kjo do të jetë vetëm hapi i par në një seri per  zgjidhjen e serbëve të  zhvendosur. Mbane mend, Kosovën për 50 vjet unë shoh Shumadi” (“Kosovo će za 50 godina biti kao Šumadija!“), transmeton agjencia  e lajmeve “Presheva jonë”

 

Marko Gjuric: Kosovën, me “Luginen e Diellit” pas disa vitesh do ta bëjmë Shumadi

“Kur ju flisni me shqiptarët gjithmonë them atyre që të jetë i mençur dhe për të ruajtur fqinjët serbë, dhe unë gjithmonë kujtoj ata që kanë qenë në Kosovë në 100 vitet e fundit, flamuri është alternuar shpesh të paktën pesë ose gjashtë herë në një kalë të bardhë ujahivao në Prishtinë, Prizren dhe qytete të tjera, në mënyrë që kushdo që mendonte se historia ka përfunduar në shkurt të vitit 2008. koha mohojnë. Kosovën për 50 vjet unë shoh Shumadi, të pasur, te zhvilluar qe është sot.

Në një intervistë dhënë  gazetes Alo, Gjuriq thotë se gjatë tërë këtyre viteve negociata, nuk ka arritur të miqësohet me asnjë politikan aq sa të ulet me të për kafe. “Për katër vjet sa e kam drejtuar ekipin tonë negociator, ndoshta edhe për shkak të pozitës time të veçantë, un nuk kam pasur një mik me të cilin do të mund të ulesha e të bisedoja normalisht. Ata ishin kryesisht të mbyllur dhe më vjen keq që politikanët nga Prishtina nuk kanë qenë në gjendje të gjejnë një gjuhë të përbashkët”, ka thënë Gjuriq.

Ai mendon se vështirësia për tu miqësuar me politikanët e Kosovës vjen nga fakti se ata nuk janë aspak tolerant ndaj askujt që vjen nga Serbia.

“Kjo na ndodhur ndoshta për shkak të një intolerance etnike ndaj çdo gjëje që vjen nga Serbia. Problemi është se nuk kam gjetur asnjëherë një bashkëbisedues të besueshëm në elitën politike të Prishtinës”, ka deklaruar ai.

Kurse rreth  marrëdhëniet midis serbëve nga veriu dhe jugu i Kosovës Gjuric ne fund  ka phuar se   “Për vite me radhë, shqiptarët, dhe nganjëherë disa anë, ka luajtur ndarjen kartën e serbëve në Kosovë. Unë mendoj se ne kemi konceptin e 10 komuna, prej të cilëve gjashtë janë në jug, ka arritur të mbledhë rreth këtyre ideve përfaqësuesit serbë. Dallimi atje, sepse situata në terren të ndryshme, por ne jemi duke u përpjekur për t’i bashkuar ato në solidaritet, që ne nuk veprojnë në dëm të njëri-tjetrit.”

SHPËRNDAJE