Gjenevë, 1 janar -Gjenava sot ishte e kërcnuar nga tre  zjarre te medha ne godinat disak kateshe te qytetit prej 14, 6 dhe  kateshe.  Nje në Janciton (Quai Ernest-Ansermet), ne  Calvin  dhe ne lagjen Servette (rrugen Louis-Favre) në Gjenevë. Viktima nuk ka por te lenduar, helmuar, te evaktuar jane mbi 100 persona. Shumica u derguan ne spitalin CHUV te Lozanes, njofton agjencia e lajmeve “Presheva Jonë” nga Zvicra.

Zjarri filloi në katin e katërt të një ndërtese në kryqëzim. Janë 34 persona të lënduar apo të helmuar. Gjashtëmbëdhjetë tjere transportuan në spital me një viktimë e djegur keq.

Një zjarr i madh shpërtheu në katin e katërt të një ndërtese që ndodhet në 36 Quai Ernest-Ansermet të dielën më 1 janar. E gjithë ndërtesa është zbrazur nga banorët e saj njëqind, 34 vetë u plagosën ose të helmuar. Gjashtëmbëdhjetë pacientë janë evakuar në spitalin kantonal, dhjetë prej të cilëve cilësohet si “urgjente”. Midis tyre, tetë fëmijë të helmuar nga tymi dhe një person i cili djegur keq në një kohë të dytë, u dërguan në CHUV në Lozanë.

Tri godina 14, 6 dhe 4 kateshe në Gjenevë ne flak dhe tym. Agencia  e lajemeve “Presheva jonë” ne Zvicer ka mesuar nga policia kantonale se në  mesin e rreth 50 te lendurave dhe helmuarve  jane edhe  6 nga radhe te shiptareve, perfshire ketu kater fëmije.

Zjarr i dyte i radhe sne Gjenevë ka shpërthyer në katin e dytë të një godine 14 kateshe kateshe  që ndodhet në në rrugën  Louis-Favre te lagjes Servette në Gjenevës.  E  godina e banuar është  bllokuar, ku qyteraet kanë mbetur të bllokuar në apartamntet e tyre, ndërsa zjarri e tymi nuk ka te ndalur, ai  vazhdimisht po zgjerohet, perkjunder  dhjetarv autmjeteve te zjarrfikësve per ta vene nen kontroll dche ta shuar, njofton agjencia e lajmeve “Presheva Jonë” nga Zvicra.
Në 23:00, bilanci shëndetësore qëndroi në një të plagosur rëndë dhe pesë të helmuar nga tymi, mbështeti fole plagosur. Të gjithë qiramarrësit të pranishëm në ndërtesë ose tridhjetë persona, janë evakuuar.

Përshkrimi i fakteve të komandantit të zjarrfikësve, Nicolas Schumacher, mbresëlënëse për paralele të saj me ngjarjet në pasdite. “Ne kemi marrë thirrjen e parë në 21:45. Ne kemi marrë edhe më shumë. Ishte një apartament të dhunshëm zjarri në katin e 3 të ndërtesës. Kur arritëm atje, flakët që vijnë nga disa dritare. Disa njerëz ishin në ballkone për t’i shpëtuar zjarrit. Shumë shpëton janë kryer me dy kamionë angazhuar shkallë. ”

Në 23:15 zjarrfikësit ishin mjeshtra të zjarrit, por kjo nuk ishte shuar ende. “Dëmi është shumë i rëndësishëm, shpjegon komandanti. Ulje derën strehimit ku flakët thyen djegur. Zjarri u përhap në shkallët dhe arriti apartamente të tjera fqinje, të kundërta dhe mbi. Pra, ne u përballën me disa fillon të tjera të zjarrit. ”

Të shpërngulurit u strehuar në strehimoren e Shpella mbrojtjes civile, në afërsi të shkollës fillore. Komandanti Schumacher konsiderohet e mundshme që ata mund të kthehen në banesat e tyre përsëri sonte. Gjë ishte, megjithatë, nuk është plotësisht e fituar, ndërtesa është në 23:30, krejtësisht pa energji elektrike.

SHPËRNDAJE