Gjenevë, 4 janar -Sipas një vlerësimi të grupit kërkimor mbi 200 imamë jane aktivë në Zvicër, ne mesin e tyre dhjetar shqiptrarë. Një diplomë e re për imamët dhe mësuesit e teologjisë islame ka ju eshte dhene sivjet nga Universiteti i Gjeneves (UNIG). Jane keta 8 imame, studentët e kanë përfunduar këtë seminar gjuhesor dhe rekrutues me sukses dhe shembullor. Ne mesin e tyre eshte edhe imami i njohur i Gjeneves, si pjese e projektit prof. Riad Aliu, imam i xhaminë “Dituria” ne Gjenevë, njofton agjencia e lajmeve “Presheva Jonë” nga Zvicra.

Pos Imam Aliut dioploma muaren edhe imam tjere si: nje turk dhe nje boshnjak si dhe tre arabe ne mesin e tyre edhe nje femer. Do përkujtuar se ne Zvicer jane qindra xhami ne mesin e tyre mbi 80 jane te shqiptarëve.

80 xhami në shërbim të shqiptarëve (mbi 200 mijë) të besimit islam në Zvicër

Trajnimi imamët? Europianët dhe veçanërisht universitetet franceze kanë qenë duke u përpjekur për dekada të tëra. Universiteti i Gjenevës ka marrë kohët e fundit këtë sfidë, e cila kërkohet nga autoritetet politike lokale që dëshirojnë të parandalojnë çdo situatë të radikalizimit fetar dhe nga shoqëria civile, veçanërisht komunitetet myslimane që flasin shqip. Në shtator 2017 ka lindur Certifikata e Studimeve të Avancuara (CAS), zyrtarisht të titulluar: “Trajnim për imamët dhe mësuesit e mësimit fetar islam”. Kurset zhvillohen në dy semestra. E para është e organizuar rreth zotërimit të gjuhës frënge dhe dekodimit sociokulturor.

Qëllimi: të sigurojë një nivel të kuptimit të thellë të pjesëmarrësve dhe të heqë të gjitha keqkuptimet, shumë në fushën komplekse të teologjisë. “Laik nuk do të thotë të njëjtën gjë në turqisht dhe frëngjisht”, thotë Elisa Banfi, koordinatore shkencore e programit.

Pa vlefshmërinë e këtij semestri të parë, është e pamundur të vazhdohet trajnimi, i cili pastaj merret me historinë, ligjin, dialogun ndërfetar dhe ndërkulturor, etikën dhe teologjitë e Islamit.

Në Zvicer, mbi 15 vjec, 360,000 persona janë te besimit mysliman. Pjesa e tyre e popullsisë së përhershme rezidente është 5.2 përqind (2016).

Dallimet shfaqen në origjinën e muslimanëve. Në Zvicër, rreth një e treta ka nënshtetësi zvicerane. Një e treta e tyre vijnë nga Ballkani – veçanërisht nga Kosova dhe Maqedonia. (“In der Schweiz verfügt rund ein Drittel über die Schweizer Staatsbürgerschaft. Gut ein Drittel stammt vom Balkan – insbesondere aus Kosovo und Mazedonien“)

SHPËRNDAJE