Gjenevë, 29 gusht  -Hartat e murit në klasa ne shkollat e Gjenevës e bëjnë Kosovën një provincë serbe ka shkaktuar reagime si ne mediat zvicerane po ashtu edhe nga radhet e politikajve dhe autoritet kantonale te Gjeneves dhe ne Zvicer.

Mesoshet se keto harta u blenë në kompaninë Michelin në Francë. Departamenti i Arsimit Publik e pranon gabimin. Në Gjenevë, 3500 harta gjeografike jane pezulluar, hedhen ne “poubelle” (bërllog) me vlerë prej 65,000 franga. Ky s ‘eshte gabimi i pare i Gjenevës nese kujtojme ne periudhen e Botërorit kur po ne kete qytet u shafqen neper shitore bluza me “Serbine e Madhe” te prodhuara nga Dosenbach, cka mijera sish jane terhequr nga shitoret e Zvicres, per te cilin rast po ashtu Zvicra kishte kerkuar falje, njoftin agjencia e lajemeve “Presheva Jonë” nga Zvicra.

 

Në shkollën e Gjenevës, Kosova nuk ekziston?

“Zonja, ku është Kosova në hartë?” ka kerkuar një nxenes ne nje sjkollë të Gjenevës.  Përgjigje hipotetike nga mësuesi: “Në Serbi, Alban”. Në të vërtetë, në hartat e murit të botës dhe të Evropës të klasave fillore dhe të mesme që Departamenti i Udhëzimeve Publike (DIP), Kosova nuk ekziston. Është vetëm një provincë serbe, ndërsa pavarësia e saj është njohur na Konfederrata zvicerane, kane shkruar mediat zvicerane njfton agjencia e lajmeve “Presheva Jonë” nga Zvicra.

 

Zvicres  harta e “Serbise se Madhe” i kushtoi 36.000 franga

Résultat de recherche d'images pour "cartes géographiques dan la classe eleve"Si u bë e mundur ky gabim në një kanton ku komuniteti kosovar është shumë i pranishëm? “Mungesa e kufijve politik të Kosovës nuk është vërejtur nga blerësit për momentin”, tha Pierre-Antoine Preti, zëdhënës i DIP-it. Nuk eshet bere kjo qëllimshëm nga ana e DIP, i cili tani do të punojë për të korrigjuar këtë gabim.

Në Gjenevë, 3500 harta gjeografike të pezulluara në klasat totale kanë vlerë 65,000 franga. Jo të shtrenjta për atë që ato ofrojnë ëndrra, por të shtrenjta për të parë shfaqen gabime. Prezentimi i  hartes me “Serbine e Madhe” ne Gjeneve nuk eshte gabimi i pare qe Gjenav, Zvcra paghuan, nese kujtojme ne kohen e Botërorit kur po ashtu ne Gjeneve nga kompania  Dosenbach kishte hedhur ne treg bluza me “Serbine e Madhe” (perfshire ketu edhe Kosovën) qe u desht t’i tërheq mijera t-short nga shitja?!, ka shkruar agjencia  e lajmeve “Presheva jonë”

 

Anne Emery-Torracinta: Bashkësia kosovare meriton konsideratën tonë të plotë

Me hidhërim flet Këshilltarja e Shtetit Anne Emery-Torracinta, e cila shpreh keqardhje për mungesën e kufijve kombëtarë të Kosovës në këto dokumente: “Komuniteti i pranishëm kosovar në territorin tonë meriton konsideratë tonë të plotë. Zvicra ishte një nga vendet e para që njohu kufijtë e saj kombëtarë. ” ka thëne ajo për gazeten zvicerane “Le Temps”.

Në anën e politikave, ne mbetemi pa fjalë para gabim: “Kjo është e rëndë për shkak se nuk është një e fokusuar në paketim, jo ​​përmbajtjen, reagojnë Romain Jean, nga PLR. Kurse François Lefort, deputet i gjelbërve në parlament ka  dekalruar duke pohuar se “DIP bëhet një dhunues i rregullt. Ose nga injoranca ose mungesa e interesit. Është për të ardhur keq…”

Për një mësues të shkollës fillore, ky rast po dëmton. Sipas saj “ky ras është lëndues për nxenësit e Kosovës dhe mund të krijojë një trazim edhe brenda familjeve. Për ne për të kapur mundësinë për të bërë disa gjëra për të shpjeguar gjeopolitikën.” Kurse Francesca Marchesini, president i Bashkimit Mësuesve fillore (SPP), mirëpret gatishmërinë e korrigjimeve te hartes nag ana e DIP.

SHPËRNDAJE