Résultat de recherche d'images pour "cartes géographiques dan la classe eleve"Bernë, 29 gusht -Hartat e murit në klasa ne shkollat e Gjenevës e bëjnë Kosovën një provincë serbe ka shkaktuar reagime si ne mediat zvicerane po ashtu edhe nga radhet e politikajve dhe autoritet kantonale te Gjeneves dhe ne Zvicer.

Mesoshet se keto harta u blenë në kompaninë Michelin në Francë. Departamenti i Arsimit Publik e pranon gabimin. Në Gjenevë, 3500 harta gjeografike jane pezulluar, hedhen ne “poubelle” (bërllog) me vlerë prej 65,000 franga. Ky s ‘eshte gabimi i pare i Gjenevës nese kujtojme ne periudhen e Botërorit kur po ne kete qytet u shafqen neper shitore bluza me “Serbine e Madhe” te prodhuara nga Dosenbach, cka mijera sish jane terhequr nga shitoret e Zvicres, per te cilin rast po ashtu Zvicra kishte kerkuar falje, njoftin agjencia e lajemeve “Presheva Jonë” nga Zvicra.

 

Ambasadorja Nazane Breca: Gabimet apo lapsuset e vogla nuk mund te prishin asesi marëdheniet tona, të mira me Zvicren !

Ambasadorja e Republikës se Kosovës në Zvicër znj.Nazane Breca në Bernë përmes agjencise se lajmeve “Presheva jonë” ne Zvicer ka pershëndetur inciativen e Gjenevës për te suspenduar hartat e “Serbise se Madhe”

“Ne kemi marëdhenie te mira me Zvicren, te cilat raporte edhe me shume jane intensifikuar nga viti 2008, me njohjen e shtetin tone nga ky vend mik. Ku punohet edhe gabohet. Dhe ne jejmi plotesisht te vetdijshemm se eshte bere lapsus si me harta ashtu edhe me heret me bluzat gjate Boterorit 2018 ku u pane disa bluza me  harten e “Serbise së Madhe” ku Kosova ishte perfshiere ne kuder te shtetit tone fqinje, për cka edhe na kane kerkuar falje kompanioa dhe autortet helvetike. Prandaj edhe përshëndesim korrigjimet e tilla nga autoritetet zvicerane…” ka deklaruar ambasadorja Breca për agjencine e lajmeve “Presheva Jonë”

 

Deputeti François Lefort: Zvicra duhet te kewt me shume kujdes dhe rrespkekt me te madh daj shqiptarevbe, komuniteti me te madh në Zvicer

Image associéeFrançois Lefort, deputet i gjelbërve në parlament ka deklaruar per “Presheva Jonë” duke se “DIP bëhet një dhunues i rregullt. Ose nga injoranca ose mungesa e interesit. Është për të ardhur keq, thuase spaska pasur kompani qe prodhojne harta ketu në Zvicer, por kane marrur nga Franca?!. Duhet te kemi rrespekt ndaj nje komuniteti me te madhe ne Gjenevë dhe Zvicer, me te cilet shpesh krenohemi se jane punetor apo te integruar mire..”

Sidoqofte ne fund ambasadorja kosovare ne Zvicer znj. Breca ka pohuar se “gabimet apo lapsuset e vogla nuk mund te prishin asesi marëdheniet e mira te vendit tone me Zvicrën, aq me teper kur dihet per rolin dhe kontributin e ketij vendi para, gjate dhe pas luftes ne Kosovë…”

 

Gjeneva tre gabime për një vit me Kosovën

Në Gjenevë, 3500 harta gjeografike të pezulluara në klasat totale kanë vlerë 65,000 franga. Jo të shtrenjta për atë që ato ofrojnë ëndrra, por të shtrenjta për të parë shfaqen gabime. Prezentimi i  hartes me “Serbine e Madhe” ne Gjeneve nuk eshte gabimi i pare qe Gjenav, Zvcra paghuan, nese kujtojme ne kohen e Botërorit kur po ashtu ne Gjeneve nga kompania  Dosenbach kishte hedhur ne treg bluza me “Serbine e Madhe” (perfshire ketu edhe Kosovën) qe u desht t’i tërheq mijera t-shirt nga shitja?!, ka shkruar agjencia  e lajmeve “Presheva jonë”

trtepcaaaPos ketyre dy gabimeve, nje gabim tjeter i Gjenevës e kishte hetuar kohe me pare edhe agjencia e lajmeve “Presheva jonë” në Muzeun Historik dhe Natyror. Me konkrewtisht, në mesin e pasurive minerale të botës, të ekspozuara në Muzeun Historik dhe Natyror të Gjenevës, janë dhe pasuritë e Trepçës së Kosovës, të cilat mjerisht edhe pas shpalljes se pavarësisë së Kosovës kanë figuruar me vite tëra me mbishkrimin Serbia apo “Made in Yougoslavie”.

Pas intervenimit medias në Muzeun Historik dhe Natyror të Gjenevës pasuritë e Trepçës tash e tutje i prezanton të Kosovës, e jo si deri me tash të Serbisë?! Madje, drejtori i Muzeut ne Gjenevë z.Jacques Aver ka falënderuar “Presheva jonë” për këtë intervenim, duke kërkuar falje qe deri tash ka qëndruar me këtë mbishkrim, të cilin e ka quajtur “lapsus”.Résultat de recherche d'images pour "trepca kosovo gjenevë"

SHPËRNDAJE