komanddGazetari i agjencise se lajmeve “Presheva jonë” ne Zvicer Nefail Maliqi ne bisedë me shefin e armates zvicerane gjeneral André Blattmanne (Photo:Tobias Clerc-CSP)

 

Bernë, 11 korrik  -Se janë shume dhe jane mirë të  integruar shqiptaret në ushtrine zvicerane, kete e paranon edhe shefi i armates helvetike gjeneral André Blattmann. “Po, ushtaret tane zvicranë me origjine shqiptare nga Kosova apo Maqedonia pos ne fusha tjera jane te integruar mire edhe ne armtë. Ata, nuk gjuajne mire vetëm me top, por edhe me pushkë dhe nuk e gabojne 10-shen” thote duke qeshur gjenerali Blatmmanne ne intervisten ekskluzive dhënë agjencise  se lajmeve “Presheva jonë” në Zvicër.

 

Shefi i ushtrisë kërkon një zgjatje të angazhimit zvicerane ushtarake në Kosovë

swissssJavën qe shkoi shefi i ushtrisë zvicerane gjeneral André Blattmann qëngroi ne Prishtinë, i cili vizitoi  trupat e Swisscoy-it ne Kosove. Komandanti trupave helevetike Blattmann ne Kosovë shoqërohej nga një delegacion nga qeveria zvicerane nga Andreas Barraud (SZ) dhe Peter Gomm (SO) keshilltarë te shtetit.

“Kam bërë nje  inspektim në vendet te ushtaretan e të  SWISSCOY ne  Campin gjerman në Prizren dhe në Shtabin e Forcës së Kosovës (KFOR) në Prishtinë. Kurse në veri të Kosovës kam marrë informacion mbi situatën aktuale nga ekipet tona Rajonale ne Veri te cilat nga viti 2012 është nën drejtimin e Zvicrës..” ka thënë fillimisht për agjencine e lajmeve “Presheva jonë” ne Zvicër, shefi i armates  helvetike gjeneral André Blattmanne.

 

Gjate qendrimit ne Kosovë ne vazhdim shefi i armates zvicerane Baltmmanne tha se  “ne rajon gjithashtu kam  takuar me komandantin e KFOR-it, gjeneral majorin italian William Luigi Miglietta dhe me ambasadorin e Zvicrës në Kosovë, znj Krystyna Marty Lang..”

 

“Angazhimi zviceran ushtarake në Kosovë duhet përsëri të vazhdohet, thotë shefi i ushtrisë André Blattmann ne nje interviste ekskluzive për agjencine e lajmeve “Presheva jonë” ne Zvicër.  Sipas tij “prania e Swisscoy në Kosovë eshte për të mbështetur forcën e mbrojtjes ndërkombëtare KFOR është gjithashtu një investim mbi sigurinë dhe paqen jo vetem në rajon, por edhe në Zvicër. E them kete, sepse ajo cfare po ndodh sot në Kosovë ka ndikim dhe po reflektohet drejtpërdrejtë edhe  në Zvicër.” ka thenë gjenerali Blatmmanne duke shtuar se “një largim eventual i  Swisscoy apo i KOFOR-it sot nga Kosova, nuk eshte në favor te paqes dhe  stabilitetit në Kosovë  e cila vazhdon te jete frazhile”

 

Se fare mendon se kur Kosova do ta kete ushrine vete, gjeneral Blatmmanne lidhur me këte ne vazhdim eshte pergjigjur se “Kosova do te kete ushtrin e vete nje dite, por jo për momentin, sidomos ne kto vite jo, perderisa KFOR te jete ne rajon. Mos harroni se eshte shume veshtire  per te pasur nje ushtri aq me teper per Kosovën e posadalur nga lufta. Qeveria para se githash para se te flas per ushtrinë, per prioritet duhet te kete luften kuder korrupcioninit dhe krimin e organizuar, sidomos papunësine e madhe te cilat dukuri jane shqetësuese per qyteraret ne rajon.”

 

Gjen.Blatmmanne: Ushtarët tanë me origjinë shqiptare gjuajnë mirë, jo vetëm me top, por edhe me pushkë!

 

tahciic“Situata ne Kosove ne përgjithësi ka shenuar progres dhe ajo diku me pak e dikund me shumë ështe stabile, por jo edhe ne Veri te Kosovës,  e cila vazhdon te jete e tensionuar…Ne kete zonë ushtaret tane drejtojne një komandë rajonale. Si një vend neutral, misioni yne është vlerësuar nga gjitha palët. Sigurisht se jam i kenaqur me rolin, anagazhimin dhe punen e ushtarëve tane që bejne sot ne Kosovë. Dhe jo vetëm ne, por edhe vete qytetaret e Kosovës janë te kënaqur te cilet presin ushtaret tane kudo me duartrokitje dhe buzëqeshje…”

 

Siq dihet në Zvicer shiptaret qofte ata nga Kosova, Shgiperia, Maqedonia apo Presheva jane te ingeruar mirë, numri i te cileve sillet mbi 200 mijë. Ata jane te integruar mire edhe ne ushrtine zvicerane, kete e paranon edhe shfei i armates helvetike gjeneral André Blattmann. “Djelmoshta tane me origjine shqiptare, me nder dhe rrespekt kryejne shërbimin ushtarak ne vendin tonë.. Ushtaret tane me origjine shqiptare gjuajne mire, jo vetëm me top, por edhe me pushkë!, ata nuk e gabojne 10-shen..Me këte desha te them se ata jane jo vetem utbollitse t emir ene fushen e gelbert por edhe ushtare te mirë ne manovra. ” thotë duke qeshur gjenerali Blatmmanne.

 

“Ne araaten tone kemi ushtare dhe ushtarë nga ballkani sidomos ata me origjine nga Kosva apo Maqedonia. pe rmua ata te gjtihe jane zviceran. Po kur bisedoje me ta në pauza,  ne uniforme ju shoh emrat me mbishkrime si Alban, Nora, Amir, Granit apo Agron  dhe i pyes nga kurreshtja per orgjinne e emrit, ata me pergjigjen, se jane me orgjine shqiptare. vetëm kësht une mundë t’i identifikoj, përndrshe po e perserishata janë zviceran te cilet,  me nder po kryejne shërbimin ushtarak ne vendin tonë..”

Per fund duke falenderuar per angazhimin e gjernarlit Blattmanne dhe armate szcverane ne Kosovë,  kemi mësuar se Gjenerali André Blattmann, në detyrë si komandant i Aramates Zvcrane  eshte që nga 1 mars 2009 i cili ne këte post do te gjendet edhe nje vit, deri me  31 mars 2017.

 

SHPËRNDAJE