Anëtarët e komisionit të Shoqatës Dituria, nga e majta në të djathtë Burim Qerimi, Nexhat Demiri, Abdyl Bekteshi, Florim Rexhepi Adnan Zeneli Imam Rijad Aliu, do të përurojë 20 dhe 21 maj, vendi i ri i adhurimit në Plan të les-Ouates.

 

Se Zvicra, Gjeneva eshte nje vend me tolerante ne bote ndaj te huajve dhe feve, ne ekte arst ndaj shiptareve,  deshmon edhe fakti se ketyre diteve ka zyrtarizuar nje projekt madheshtor te shqiptareve musliman per themelimin e nje qendre kulturore me emrin e “Dituria”  ku pos riteve fetare, aty do te kene edhe aktivitete tjera kulturore,  sportive e shkencore, ashtu siq eshte shprehur edhe  Thierry Apothéloz, këshilltar administrativ ne komunee Vernier, shkruan agejncia e lajemeve “Persheva jonë”. Për kete projekt sot eshte marrur edhe gazeta e njohur zvicerane “Tribune de Geneve”

 

Zyrtari i larte i Komunes se Vernier, Thierry Apothéloz: “Kjo nuk është vetëm një shoqatë fetare. Ajo është gjithashtu kulturore

Myslimanët shqiptarë  në Gjenevë po bëhen pronarë me vendin e tyre të ri të besimit islam, qe quhet Qedra kuluturore “Dituria” te cile si prine Riad Aliu, imam. Mbi 15.000 shqiptarëve në Gjenevë. me në fund bëhen me Qendrën e tyre Kulturore për faljen e namazit, shjkruina agejhcnia e lajemeve “Presheva jonë” duke ju referuar nje shkrimi te agztes zvcerane “Tribne de Geneve” te titulluar “Islami, mulsimanet shiptare ne Gjewnve bhen me vendine ytre per lutje-namaz ” (“Islam, les musulmans albanophones de Genève deviennent propriétaires de leur nouveau lieu de culte“)

 

Sipas TDG, me vite te tera shqiptaret e Gjenevës ritet  eytre fetare i kane zhvilluar në lokalet  mbi një garazh në një zonë industriale në Vernier. Myslimane shqiptare me  Qendrën e tyre Kulturore Dituria vetëm një në Gjenevë, se shpejti, siq thone ata te gëzuar “inshallah”  po bëhen me nje lokal qender te re në zemër të Plan-les-Ouates, jo larg Gjenevës.

 

Tetëqind donatorë nga struktura vullnetar

Sipas agjencise se lajemeve “Presheva Jonë” kreret e keitj prjketi tashme t enjohur si qnder kulturore “Dituria” duken transparent si perballe doantorev ashut edhe perballe autoriteve gjenvesa dhe zvicerane, keshtu se paku thote imami i kesaj qendre te pare kulturore prof. Riad Aliu, e cia, qnder do te jete nje shërbim te jo vetem të qyterave shiptare por edhe te tjereve te intersuar pe fne tone por edhe kunde rdukriive te kqija ne shoqrine tone aklolit, droges, prstiucionit etj.. Ështe nje merite e shtatë anëtarëve të komitetit Dituria, tregtarë dhe sipërmarrës keta të vegjël. Në një ndërtesë të rinovuar të 622 m2 kompanitë dhe nje sallë me te madhe për lutje, e cila mund të strehojë rreth 5000 besimtar.

Mësohet se projekti  ka kushtuar 3 milion franga. Kjo nuk është ndonjë gjë për një shoqatë prej 300 anëtarësh që marrin asnjë subvencion ose mbështetjen financiare të Ballkanit. “Ne kemi marrë një hipotekë  1.5 milion me një bankë në Gjenevë dhe ne kemi marrë gjysmën tjetër nga donacione vullnetare”, thotë Florim Rexhepi,  për ceshtje logjistike profesionale dhe sekretari i shoqatës. “Ne kemi filluar për të ngritur fonde në vitin 2012 për të marrë një lokal në Meyrin. Por kjo na shkoi  paar hundëve tona. Dhe qe nga atëhere ne kemi vënë mënjanë një shumë fillestare të mbledhura. 600,000 franga ”

“Pamvaresisht nga disa shkrime portelesh tendencioze apo nga mosdija, mund te themi se  asnjë shtet nga Arabia nuk na ka mbështetur ne realizimin e këtij projekti madhështor…”, thotë per gazetën zvicerane  Nexhat Demiri, teknik artizanale dhe zëvendës-kryesues.

Se a eshte dyshimite aspo jo kjo qnder Kulturore qe tbon kryesisht shiptare -mulimane ne Gjenevë flasin edhe autiortiet e komunes se Vernies. “Kjo qendërr eshte e themeluar  në vitin 2005 në Vernier, nja n je  grup etnik shqiptarë, te cilet jane shembull i integrimeve..” dëshmon këshilltar administrative Thierry Apothéloz. “Kjo nuk është vetëm një shoqatë fetare. Ajo është gjithashtu kulturore. Anëtarët e saj organizojnë aktivitete të tilla si turne të futbollit të hapura për të gjithë. Ata gjithashtu dha disa vjet më parë jepnin kruse dhe mësime për gjuhen me  të rinjtë shqiptarë, sepse ata e kuptuan se integrimi është bërë më e lehtë falë një sfond të mirë arsimor dhe një zotërimi të frengjishtesh ”

Jo më pak se 1500 letra janë dërguar në familjet shqiptare, 15 000 sish në Gjenevë dhe 250 kompani juane  kontaktuar. Në fund, “800 familje të komunitetit shqiptar në Gjenevë ka ndihmuar per  të rritur shumen ne 900.000 franga në vit. Shumat e donacioneve varion midis 10 fr. dhe 20.000 fr..”, kane shpjeguar per gazeten zvicerane “Tribune de Genève” kreret e Qendres Kulturore “Dituria”.

 

 

 

SHPËRNDAJE