???????????????????????????????Ish -Komesari i Larte i UNHCR-së Antonio Guterres, i posamëruar per sekretarin gjeneral te OKB-së ne bisedë me gazetarin e agjencise se lajmeve “Presheva jonë” 

 

 

Gjenevë, 5 tetor  -Antonio Guterres është zgjedhur sot sekretar i ri i Kombeve të Bashkuara, kane njoftuar zyrtaret e OKB-së agjencine e lajmeve “Persheva jonë” e cila agjenci shqiptare ashtu keshtu e dinte emrin e pasardhesit te Ban Ki monn qysh  para një javë.

Me rastin e zedhjes se diplomatit portugez z. Antonio Guterres ne krye te OKB-së, si skeraztr i përjgigthshme i kesja organiazate nderkombëtare gazetari yne Nefail Maliqi i cili qe 20 vjet raproton dhe mbulon aktivtetet e Kombeve te Bashkuara nga selia e OKB-së ka deguar nje urim shefit te ri të kesaj organizate botërore duke uruar ate postin e ri ne emr te shqiptareve në ballan duke kerkuar te maje te njajt qendrime per Kosovcen dhe popullin shqiptare, sidomos ata ne Luginen e Preshevës i cili minoritet vazhdon te jete viktime i diskriminimit dhe shkeljeve flagrante te Drjetave te Njeriut nag nje shtet (Serbia) i cili pretendon të  jetë anetare e BE-së ne këte rajon te banuar me shqiptare etnik te shtrirë mes Kosoves dhe Serbisë..”

Urimi per  Guterres ne krye te OKB i gazetarit nga Presheva ne organizatat nderkombetare ne Gjeneve lidhet edhe me ate se Presheva eshte qyteti i pare shqiptar qe ka vizituar shefi i ri i OKB- Ai gjate qendrimit ne Presheve  ka pershendetur,  mikëpritjen, bujarine dhe solidaritetin e papullatës së Lugines së preshevës me refugjatet

 

Antonio Guterres justifikon nderkhyrjen e NATO-s  ne Kosove kunder forcave serbe

 

antonn11Ne kohen kur Antonio Guterres ishte Komesari i larte i OKB-së per Refugjate (UNHCR) ne Gjenevë ai kishte biseduar me gazetarin e agjencise së lajmeve “Presheva jonë” Nefail Maliqin ne OKB.  diplomati Guterres duke bere fjale per situaten e pas luftes ne viset ish-jugosallave dhe perpjekejt e komuniteti nderkombëtar  per te vëne paqen ne Kosovë ka pohuar se “proceset ne Kosovë kane avncuar mire. Por tash pritortet per qverine mebet lufta kunder krimit te organizuar,  korrupcioni dhe paunesia. Këto dukuri jane edhe  shqetesime ton” Diploati prtudez Guterres, i posameruar ne kyre te OKB-së ne vazhdim duke   justifikuar nderkhyrjen e NATO-s ne Kosove kunder forcave serbe eshet shprehur keshut: Se ne jemi një Aleancë me NATO-n. Kemi te bëjme me një armik? Unë mendoj se po. Nuk ka më një vend, një sistem, një ideologji. Armiku ynë është refuzimi nga aq shumë njerëz në botën e vlerave të Iluminizmit, të arsyes, si bazë për sjelljen në politikë. Armiku ynë është nacionalizmi ekstrem, fundamentalizmi fetar, racizmi, ksenofobia, spastrimi etnik. Kjo është arsyeja pse ne jemi aktiv në Kosovë. Kjo është arsyeja pse ne duhet të jetë aktive në Kosovë, duhet të ketë sukses në Kosovë, duke garantuar plotësisht të drejtat e popullit të Kosovës. Keto fjalë i kam thene edhe zyrtareve te NATO-s ne Bruksel dhe qeverisë sime ne Lisbon..”

Ish-Komesari i Lartë i OKB-së për refugjatë z.António Guterres  vitin e kaluar në Gjenevë ftoi Beogradin dhe Pristinën të zgjidhin problemet politike, për të zgjedhur cështjen e të të zhvendosurve dhe refugjatëve në Kosovë. Prandaj, sipas z.Guterres, problemet e të zhvendosurve në Veri të Kosovës papranueshëm për UNHCR-në, ka njoftuar nga Kombet e Bashkuara agjencia informative kombëtare “Presheva Jonë”.

 

“Kandidati” i “Presheva Jonë” fitoi: Guterres sekretar i ri i OKB-së

Mediat serbe po e shfrytëzojne emrin e ish-shefit te diplomacise  Vuk Jeremic per markteting per Serbine, gjoja ne “jemi dikushi” dhe se emrin i ish-diplmatit serbe qenka në  listen e ngusht të kandidatëve  per t’u zgjedhur sekretar i pergithshem te OKB-së, qka ne fak as era nuk i vie..Mediat serbe qojne kote pluhur për Jeremiqin ne OKB. Emri i diplomatit i cili do te zevedësoj shefin e OKB-së Ban Ki moon sipas agjencise së lajmve “Presheva jonë” tash veq dihet. Dite me parë “Presheva jonë” shkroi se Jeremic mund te bëhet shef i OKB-së, atëherë kur Ban Ki-moon bëhet kryetar i Preshevës..”

 

Humbje e Jeremicit ishte pritur, si një edhe një që bëjnë dy!

Guterres ka triumfuar ndaj kandidatit serb për këtë pozitë,  Vuk Jeremiq dhe tij Sollvak Mirslav Lajcak si dhe shume kanditave tjere kryesisht nga vedent (Serbia, Slovakia, Bullgaria..) sllave..

Humbje e Jeremicit ishte pritur, si një edhe një që bëjnë dy!. Themi keshtu sepse Vuk Jeremiq mund të emërohej sekretar i përgiithshëm i OKB-së vetem atëhere sikur ai te kishte edhe pak pervojë diplomatike ne realcionet dnerkombëtare, me vendet fqinje dhe ne fushën e humanizmit dhe antiracizmit. Vec kesaj Jeremic nuk mund te vie ne krye te OKB-së nga vend i cili njihet me emër e  mbiemër per krime dhe gjenocid ndaj njerezimit ne kete rast ndaj jo-serbeve, siq eshte deshmuar ne luftrat e fundit ne Kosovë, Bosnje e Kroaci, per cka ne burgjet e Hages, pjesa dermuese e te denuarve, krimineleve jane serb, ka shkruar agjencia e lajmeve “Presheva Jonë”

 

BIOGRAFIA E SHEFIT TE RI TË OKB-së 

António Manuel de Oliveira Guterres

António Manuel de Oliveira Guterres ka shërbyer si Komisionerit të Lartë të Kombeve të Bashkuara për Refugjatë nga qershori 2005 deri në dhjetor 2015, në krye të një prej organizatave më të shquar të botës humanitare me gati 10.000 personeli që punon në 125 vende.
Gjatë qëndrimit të tij, ai drejtoi një reformë të thellë strukturor të UNHCR-së, duke reduktuar personelin në selinë e saj në Gjenevë me mbi 20 për qind dhe rritjen e efektivitetit të kostos dhe për t’iu përgjigjur emergjencës kapacitetin e organizatës. Vëllimi i aktiviteteve të UNHCR-së u trefishua gjatë kohës së tij në detyrë, pas futjes së një qasje të buxhetimit të bazuar nevojave, dhe një rritje të numrit të personave të zhvendosur nga konflikti dhe persekutimi, nga 38 milionë në vitin 2005 në mbi 60 milionë në 2015. qëndrimit Guterres ‘ u shënua nga disa prej krizave më të mëdha të zhvendosjes në dekada, sidomos konfliktet në Siri dhe Irak, por edhe krizat në Sudanin Jugor, Republikën e Afrikës Qendrore apo Jemen.
20 vjet në qeveri dhe të shërbimit publik

Përpara se të bashkohet UNHCR, Guterres kaluar më shumë se 20 vjet në qeveri dhe të shërbimit publik. Ai shërbeu si kryeministër i Portugalisë nga viti 1995 deri në vitin 2002, gjatë së cilës kohë ai ishte i përfshirë shumë në përpjekjet ndërkombëtare për zgjidhjen e krizës në Timorin Lindor.
Si president i Këshillit Evropian në fillim të vitit 2000, ai udhëhoqi miratimin e “Axhendës së Lisbonës” e dhe bashkë-kryesuar samitin e parë Bashkimi Evropian-Afrika. Ai ishte anëtar i Këshillit të Shtetit portugez nga viti 1991 deri në vitin 2002.
Guterres u zgjodh në Parlamentin portugez në vitin 1976, ku ai shërbeu si anëtar për 17 vjet. Gjatë kësaj kohe, ai kryesoi Komisionin Parlamentar për Ekonomi, Financa dhe Planifikimit, dhe më vonë Komisioni Parlamentar për Administratës Territoriale, Komunave dhe Mjedisit. Ai ishte gjithashtu kreu i grupit parlamentar të partisë së tij.
Nga viti 1981 deri 1983, Guterres ishte anëtar i Asamblesë Parlamentare të Këshillit të Evropës, gjatë së cilës kohë ai u zgjodh edhe si kryetar i Komisionit për demografinë, Migrim dhe Refugjatë.
Për shumë vite Guterres ka qenë aktiv në Internacionales Socialiste, një organizatë mbarëbotërore të partive social demokratike politike. Ai ishte zëvendës-kryetar i grupit nga viti 1992 deri më 1999, bashkë-kryesuese e Komitetit të Zhvillimit Komitetin afrikane dhe më vonë. Ai shërbeu si President i Internacionales Socialiste nga viti 1999 deri në mes të vitit 2005. Përveç kësaj, ai themeloi Këshillin e Refugjatëve portugez, si dhe Shoqata e portugalisht Konsumatorët Deco, dhe shërbeu si president i Centro de Acção Universitario Social, një shoqatë që kryen projekte të zhvillimit social në lagjet e varfra të Lisbonës, në fillim të viteve 1970.
Guterres është anëtar i Klubit të Madridit, një aleancë të udhëheqjes së ish-presidentët demokratike dhe kryeministra nga e gjithë bota.
Guterres ka lindur në Lisbonë në vitin 1949 dhe u diplomua nga Instituto Superior Tecnico me një diplomë në inxhinieri. Ai flet rrjedhshëm portugalisht, anglisht, frëngjisht dhe spanjisht.
Guterres është i martuar dhe ka dy fëmijë.

SHPËRNDAJE