nefon11Ish -Komesari i Larte i UNHCR-së Antonio Guterres, i posamëruar per sekretarin gjeneral te OKB-së ne bisedë me gazetarin e agjencise se lajmeve “Presheva jonë”  Nefail Maliqin

 

Gjenevë, 6 tetor  -Këshilli i Sigurimit i OKB-së zhvilloi të mërkurën raundin e 6 të votimit për kandidatët për postin e sekretarit të përgjithshëm. Ish-kryeministri i Portugalisë dhe ish-i dërguari i posaçëm i OKB-së mbi çështjen e refugjatëve Antonio Guterres mori votat e anëtarëve të Këshillit të Sigurimit, kane njoftuar zyrtaret e OKB-së për “Persheva jonë”.

Ne kohen kur Antonio Guterres ishte Komisar i larte i OKB-së për Refugjate (UNHCR) ne Gjenevë ai kishte biseduar me gazetarin e agjencise “Presheva jonë”,  Nefail Maliqin në OKB.

 

Antonio Guterres justifikon ndërhyrjen e NATO-s  në Kosovë kundër forcave serbe

unoorr

Presheva është qyteti i pare shqiptar që ka

vizituar shefi i ri i OKB-së.  Gjatë qëndrimit në Preshevë ai ka përshëndetur,  mikpritjen, bujarinë dhe solidaritetin e popullatës së Luginës së Preshevës me refugjatët.

Diplomati Guterres duke bërë fjalë për situatën e

pas luftës në viset ish-jugosllave dhe përpjekjet e komunitetit ndërkombëtar  për të vënë paqen dhe sigurinë ne Kosovë ka pohuar se “proceset ne Kosovë kane avancuar mire. Por tash prioritet për qeverinë mbetet lufta kundër krimit të organizuar,  korrupsioni dhe papunësisë. Këto dukuri janë edhe  shqetësime tona”.

Diplomati portugez Guterres, i porsaemëruar  ne krye te OKB-së ne vazhdim duke   justifikuar ndërhyrjen e NATO-s në Kosovë kundër forcave serbe është shprehur se “ne jemi një aleate e ngushtë e NATO-s nuk mund te përmbaheshim ndaj zhvillimeve tragjike në Kosovë.  Kemi te bëjmë këtu

me një armik te përbashkët? Unë mendoj se po. Nuk ka më një vend, një sistem, një ideologji.  Armiku ynë është nacionalizmi ekstrem, fundamentalizmi fetar, racizmi, ksenofobia, spastrimi etnik, diskriminimi. Kjo është arsyeja pse ndërmorëm hapa te tillë dhe pse ne jemi aktiv në Kosovë. Intervenimi dhe prania ndërkombëtare doli me  sukses në Kosovë, duke garantuar plotësisht të drejtat e popullit të Kosovës. Këto fjalë i kam thënë edhe zyrtareve te NATO-s ne Bruksel dhe qeverisë sime n

e Lisbon..”

Ish-Komisari i Lartë i OKB-së për refugjatë z.António Guterres  gjatë qëndrimit të fundit në Gjenevë ftoi Beogradin dhe Prishtinën të zgjidhin problemet politike, për të zgjedhur çështjen e të të zhvendosurve dhe refugjatëve në Kosovë. Prandaj, sipas z.Guterres, problemet e të zhvendosurve në Veri të Kosovës papranueshëm për UNHCR-në

 

BIOGRAFIA E SHEFIT TE RI TË OKB-së

António Manuel de Oliveira Guterres ka shërbyer si Komisionerit të Lartë të Kombeve të Bashkuara për Refugjatë nga qershori 2005 deri në dhjetor 2015.
Gjatë qëndrimit të tij, ai drejtoi një reformë të thellë strukturor të UNHCR-së, duke reduktuar personelin në selinë e saj në Gjenevë me mbi 20 për qind dhe rritjen e efektivitetit të kostos dhe për t’iu përgjigjur emergjencës kapacitetin e organizatës.
Përpara se të bashkohet UNHCR, Guterres kaluar më shumë se 20 vjet në qeveri dhe të shërbimit publik. Ai shërbeu si kryeministër i Portugalisë nga viti 1995 deri në vitin 2002, gjatë së cilës kohë ai ishte i përfshirë shumë në përpjekjet ndërkombëtare për zgjidhjen e krizës në Timorin Lindor.
Si president i Këshillit Evropian në fillim të vitit 2000, ai udhëhoqi miratimin e “Axhendës së Lisbonës” e dhe bashkë-kryesuar samitin e parë Bashkimi Evropian-Afrika. Ai ishte anëtar i Këshillit të Shtetit portugez nga viti 1991 deri në vitin 2002.
Guterres u zgjodh në Parlamentin portugez në vitin 1976, ku ai shërbeu si anëtar për 17 vjet. Gjatë kësaj kohe, ai kryesoi Komisionin Parlamentar për Ekonomi, Financa dhe Planifikimit, dhe më vonë Komisioni Parlamentar për Administratës Territoriale, Komunave dhe Mjedisit.

Ai shërbeu si President i Internacionales Socialiste nga viti 1999 deri në mes të vitit 2005. Përveç kësaj, ai themeloi Këshillin e Refugjatëve portugez, si dhe Shoqata e portugalisht Konsumatorët Deco, dhe shërbeu si president i Centro de Acção Universitario Social, një shoqatë që kryen projekte të zhvillimit social në lagjet e varfra të Lisbonës, në fillim të viteve 1970.

Guterres është anëtar i Klubit të Madridit, një aleancë të udhëheqjes së ish-presidentët demokratike dhe kryeministra nga e gjithë bota.
Guterres ka lindur në Lisbonë në vitin 1949 dhe u diplomua nga Instituto Superior Tecnico me një diplomë në inxhinieri. Ai flet rrjedhshëm portugalisht, anglisht, frëngjisht dhe spanjisht. Guterres është i martuar dhe ka dy fëmijë.

 

SHPËRNDAJE