Gjenevë, 13 mars  – E rrallë, fotoja e Fan Nolit dhe Wilson në Gjenevë për njohjen e Shqipërisë Fan S. Noli duke hyrë në Selinë e Lidhjes së Kombeve në Gjenevë më 1924, prej nga kërkoi nga presidenti amerikan Thomas Woodrow Wilson anëtarësimin e Shqipërisë në OKB. Dhe ashtu ndidhi siq kerkoi Fan Noli dhe presidenti amerikan Wilosn ne Gjenevë, Shqipëria  bëhet anëtare  e OKB-sëmë 14 dhjetor 1955, njofton agencia  e lajmeve “Presheva jonë”

 

Kryeministri Fan Noli dhe presidenti amerikan Wilson në pallatin e  OKB-së në Gjenevë për njohjen e Shqipërisë

Ambasadori i parë shqiptare në OKB, Fan Noli së bashku me Wilsonin në Gjenevë, kur Shqipëria, e përfaqësuar prej tij, u pranua në Lidhjen e Kombeve të Gjenevës dhe pavarësia e vendit tonë u njoh zyrtarisht nga bota.

 

Kulmin e oratorisë, Noli e arriti në fjalimin që mbajti në Lidhjen e Kombeve, në Asamblenë e Pestë të Lidhjes, më datë 10 shtator 1924. “Kryeministri Fan Noli i Shqipërisë i bëri delegatët e Lidhjes së Kombeve të mbeten gojëhapur, kur u mbajti një nga fjalët që bëri bujë dhe pa dyshim një nga fjalët më piktoreske” kishte shkruar gezeta prestigjioze amerikane  New York Times, transmeton agjencia e lajmeve “Presheva Jonë”. Ihste jo intervsitae par e enje shiptari për gazeten perstigjoze amerikane para 93 vitesh (1924) ne Gjenevë (“Fan S. Noli, former Premier of Albania and first Albanian delegate to the League of Nations, was sentenced to death today for recently signing a manifesto protesting against the regime of Ahmed Zogu, who executed a coup d’etat in December, 1924, ousting Fan Noli.“)

Pas 93 vitesh ne kakrigën  e Fan Nolit prej nga kishte dhene interivsten për New York Times kyrtemnsitrit shiptar ulet gazetarit të ATSH dhe  “Presheva jonë” Nefail Maliqi në Pallatin e OKB-së në Wilson në Gjenevë. Kete e ka zhbuluat z.Maliqi, 25 vjet gazezar ne OKB prej ngha raprtoi për mediumet kombëatre dhe nderombëtare BBC, DW, TV Shkupit, Top Channel, ATSH, Bota sot, “Presheva Jonë” etj…

 

Fjalimi i Nolit në Lidhjen e Kombeve në Gjenevë në 1924

Noli erdhi në Shqipëri në vitet 1913 dhe 1920 . Ai u bë figurë udheheqëse në luftën për vendosjen e rendit demokratik. Me fitoren e Revolucionit të Qershorit, më 17 qershor 1924 Fan Noli u vu në krye të qeverisë së Shqipërisë.

Suksesi në Lidhjen e Kombeve i dha Nolit, vendin e figurës kryesore në jetën politike shqiptare. Nga Gjeneva u kthye në Shqipëri, dhe nga 1921 deri më 1922 përfaqësoi Federatën ‘Vatra’ në parlamentin shqiptar. Me ketë mund të themi se shqiptarët pas Skenderbeut deri tek epoka e Ismail Qemalit nuk dinin vetëm të bënin luftë, por bënin edhe diplomaci shumë herët, madje edhe para se të bëhej shteti shqiptar, të pushtojnë kancelarët e OKB në favor të njohjes dhe internacionalizmit të Shqipërisë, cështjes sonë kombëtare.

Në vitin 1917, Fan Noli kishte takuar personalisht presidentin amerikan Wilson, i cili i kishte dhënë fjalën se do të mbrojë pavarësinë e Shqipërisë.

Wilsoni e mbajti deri në fund besën e tij, Made in USA. Madje Presheva Jonë shkruan se cdo diplomat dhe intelektual shqiptar sot është i vetëdijshëm se pa përkrahjen e Wilson nuk do të kishim Shqipëri.

Thomas Woodrow Wilson ështe i lindur në 28 dhjetor të vitit 1856 dhe vdiq më 3 shkurt të viti 1924. Wilson ishte presidenti i 28-të i radhës i SHBA, mes viteve 1913-1921.

Wilson dha një kontribut të madh për zyrtarizmin e shtetit shqiptar në Gjenevë.

Për këtë angazhim të presidentit Wilson dhe SHBA-ve padyshim edhe shqiptarët dhe institucionet tona janë mirënjohës ndaj kontributit të tij dhe popullit amerikan. Kurse, në dhjetor Shqipëria, me ndihmën e presidentit amerikan Woodrow Wilson – pranohet në Ligën e Kombeve të Bashkuara sot OKB, si vend i pavarur dhe sovran ku në mesin e 192 flamujve valon sot ditë e natë, verë e dimër flamuri ynë kombëtar kuqwzi me dy krena.

Por nuk duhet harruar roli patriotik i Fan Nolit. Ai u kthye në Evropë për të promovuar pavarësinë e Shqipërisë, vendosjen në Shqipëri për herë të parë në vitin 1913. Ai u rikthye në Shtetet e Bashkuara gjatë Luftës së Parë Botërore, duke shërbyer si kreu i organizatës ‘Vatra’, i cili në fakt e bëri atë njëherazi dhe udhëheqës të diasporës shqiptare. Falë përpjekjeve të tij patriotike dhe diplomatike në Shtetet e Bashkuara, në Gjenevë ai fitoi mbështetjen e Presidentit Woodrow Wilson për një Shqipëri të pavarur ku në vitin 1920 ajo fitoi anëtarësimin e shteti të ri në Lidhjen e Kombeve të Bashkuara.

Edhe pse Shqipëria tashmë kishte shpallur pavarësinë e saj në vitin 1912, anëtarësimi në Lidhjen e Kombeve kishte domethënie e madhe e vendit në me njohjen ndërkombëtare. Noli i rikujton Wilsonin gjithashtu, në Gjenevë, kur Shqipëria, e përfaqësuar prej tij, u pranua në Lidhjen e Kombeve dhe pavarësia e vendit tonë u njoh zyrtarisht:

“Ndjeva një lëmsh mallëngjimi në grykë dhe më rrotullonte në kokë një emër, që ka fituar mirënjohjen e gjithë zemrave shqiptare, e ai ishte emri i Presidentit Wilson”, mësohet të ketë thënë Fan Noli.

Organizata e Kombeve të Bashkuara (OKB) është organizata më e madhe në botë, e cila ka për qëllim ruajtjen e sigurisë ndërkombëtare, zhvillimin ekonomik dhe barazinë sociale. Ajo u  themelua pas Luftës së Dytë Botërore, në 24 tetor 1945 me iniciativën e shteteve fituese të Luftës së Dytë Botërore (ShBA, Kina, Anglia, Bashkimi Sovjetik dhe Franca), me qëllim kryesor forcimin e bashkëpunimit midis shteteve të botës, zhvillimin ekonomik dhe ruajtjen e paqes në botë. Dhe ashtu ndidhi siq kerkoi Fan Noli dhe presidenti amerikan Wilosn ne Gjenevë, Shqipëria  bëhet anëtare  e OKB-sëmë 14 dhjetor 1955 përbën  padyshim një nga ngjarjete shënuara në historinë e vendit. Menjëherë pas anëtarësimit të OKB-së , Shqipëria mori pjesë në mënyrë aktive në punimet e organeve dhe agjencive të specializuara të OKB-së .  Shqipëria mban misione të  përhershme diplomatike pranë selisë  të  OKB-së në Nju Jork dhe Zyrave të OKB-së në Gjenevë.

 

 

E rrallë, fotoja e Fan Nolit dhe Wilson në Gjenevë për anetaresimin  e Shqipërisë ne OKB nga kryeministrit shqiptar Fan S. Noli duke hyrë në Selinë e Lidhjes së Kombeve në Gjenevë më 1924 para OKB-së Wilson, buze liqenit qe sot e kesaj dite ky pallat dikur OKB, sot eshte Hotel me i mire ne Gjenevë qe mban emrin epredsidneit amrikan Wilson. Kjo foto  publikohet për herë të parë nga agjencia e lajmeve “Presheva jonë” nga Gjeneva

SHPËRNDAJE