Valais, 19 shkurt  -Leukerbad është nje destinacion termo-natyrale në Alpe te Zvicrës në në Leukerbad (lartësi 1. 411 m) me temperatura -30 grade celzius?! Në këtë pisinë malore e konsideruar si pisina me e bukur dhe joshëse në Evropë per cdo ditë vizitojne se paku një mijë turisë nga mbarë bota. Në këtë pisine termo te njohur  ne qytetin turistik me emrin Leukerbad (ose ne frengisht si Loèche-les-Bains) ne dite derdhen 3.9 milionë litra ujë natyral termike në 51 gradë, ndersa ajsshte ujit dmth ne natyre temperaurat siberiane, deri nën -30 gradë, shkruan agjencia e lajmeve “Presheva Jonë” nga Zvicra, gazetari i se ciles per ditën e pamvaresise se Kosovës u gjend 3-4 ditë atje i cili ka shfytëzuar kete pushim jo vetëm për te kremtuar, por edhe per kët reportazh nga ky vend i bukur pitoresk i Zvicrës.

 

Turistet boterore ne Leukerbad pitoresk nuk jan të vetëm. Ata i shoqeron shqiponja ne qiellin e kaltert mbi qytetin me emrin Aigle (Shqiponjë)
Jo vetëm kaq, gazetari i Presheves në Zvicër i per 3-4 dite ne këtë vend pitoresk malor i kishte hypur skijav. Ai me mendn n’krye eshte lare n’midis dimrit në pishinën e Alpeve (Leukerbad -1. 411 m) në temperatura -30 grade cezius?!. A thua a do a bente këtë sikur ne pisinë t’mos ishte uji i nxehte me temperatura mbi 50 grade celzius,  sigurisht jo. Pra ishte ky kontrasti qe na shtyre ta vizitojme dhe te shkrujme per kete “pus”, mer shue s episnin, fenomen thermo, te njohur ne Evrope mjedis ky me i shtrenj dhe me i vizituar viteve te fundit. Leukerbad ka disa banjo thermo, nga te cilat dy jane më të mëdhat  nga koha e borgjezisë (Burgerbad) dhe ato të Alpentherme.

 

Në 1229, Leukerbad është përmendur për herë të parë nën emrin “Boez”. atëherë ajo flet frëngjisht. Historia e Leukerbad daton në shekullin e katërt pas Krishtit. Nga shekulli i pestë, Gemmipass kishte vetem je shteg, e lidhur mes të Valais dhe Bernë. Në 1315, qyteti u bë autonome dhe dokumenti më i vjetër gjendet rreth Leukerbad tashmë përmend banjot ku mund te ngiteshin larte vetëm ne kembë apo me helikopter.

 

Ma nxehte në ujë, se sa jashte, ne malet e Alpeve ne -30 ?! ky kontrast fenomen, sjell për cdo dite mbi 1000 turist ne Leukerbad të Zvicrës per në ski dhe ne pisinë

Dhe nga viti 1501, peshkopi dhe kardinali Matthew Schiner fiton te drejten e banjove duke nisus turizmin filimisht me gjerman e pastaj me franzezë e te tjere. Teleferik Gemmi është ndërtuar në vitin 1957, ndërsa ajo e Torrent prisni 1970-72. Për shkak të vendndodhjes së saj (në një Cirque malor), stacioni është e pajisur me rrjet Wired që nga viti 1965. Në vitin 1980, qendra e termo e qytetit është e hapur. Qendra sportive u hap në 1990 si qendër Alpentherme u përurua në vitin 1993.

Vec këtyre banjove thermo në Leukerbad njihet edhe zona me e pershtatshme dhe me e bukru ner Zvicër per t ebere ski në shpatet e ketij rajoni pitoresk me bukuri mahnitëse , te rrlala natyrore, ku mbi malet e odrfat eghajat turistev u bejne shoqeri shipmnonjat ne qeilli e kaltert. Se eshte kyx vend i shiponjave qe dallon shjume pak nga alpet shqiptare, eshte fakti se nje qytet aty afer e mban edhe emrin Aigle (Shiponjë) Qasja është kryesisht me rrugë nga vetëm para se të arrijnë në drejtim Leukerbad Albinen, duke rezultuar në një park të madh makinë në Flaschen (1 540 m). Zona është gjithashtu të arritshme direkt nga tarifa e garazh parking nga kabllo në lartësitë e fshatit, të vendosura në afërsi të teleferik prej 80 vendeve Torrentbahn e cila daton në vitin 1971.

SHPËRNDAJE