GJENEVË, Zvicër -14 shkurt -Shoqata  Korrespondentëve të Kombeve të Bashkuara (ACANU) u themelua më 9 shkurt, 1949, ajo menjëherë u përqafua nga vlerat e lirisë, drejtësisë dhe respektit për diversitetin nga Kombet e Bashkuara (“ACANU marks 70 years of supporting UN-accredited journalists”) ACANU numëron rreth 120 anëtarë, ne mesin e tyre edhe nje gazetar shqiptar, Nefail Maliqi per 20 vite me radhe anetare,  të cilët ndjekin aktivitetet e OKB në Gjenevë për mediat dhe agjencite e lajmeve nga mbarë bota, njofton agjencia e lajmeve “Presheva Jonë” nga Zvicra

 

70 Years of Reporting the World from the UN in Geneva – ACANU shënon 70 vjetorin, shoqates se gazetareve në OKB, aty edhe gazetari i Presheva Jonë, per 20 vite anetarë

Résultat de recherche d'images pour "ACANU Gjenevë"Gjatë shtatë dekadave të fundit, ACANU është përpjekur për të mbështetur dhe për të mbrojtur gazetarët e akredituar në Kombet e Bashkuara në Gjenevë, duke shtyrë për qasje të drejtë dhe të barabartë në informacion, dhe duke mbrojtur lirinë dhe prestigjin e këtij korpusi shumë të ndryshme për shtyp.

“Sot, në një kohë kur të dyja mediat dhe institucionet ndërkombëtare që mbulojnë anëtarët Akani përballen me rritje të armiqësisë dhe sulm, shoqata jonë është aq e rëndësishme se kurrë më parë”, tha Presidenti i ACANU Nina Larson.

Image associée“Ne jemi të vendosur të vazhdojmë përkrah dhe duke theksuar rolin jetik që luan një media të lirë dhe të gjallë në mbulimin punën e bërë nga Kombet e Bashkuara dhe organizatat tjera ndërkombëtare me bazë në Gjenevë, dhe duke mbrojtur të drejtën e Gjenevës gazetarë të akredituar nga OKB-ja” qasje të lirë, vëzhgoj dhe të sfidojnë informacionet e ofruara nëpërmjet organeve ndërkombëtare dhe shteteve, ” shtoi ajo.

Për të shënuar përvjetorin e saj, ACANU ka krijuar një ekspozitë në shkallë të gjerë * festuar punën e bërë nga gazetarët nga një gamë të gjerë të vendeve të nxjerrë në pah, shpjeguar dhe në mënyrë kritike të vlerësojnë disa prej ngjarjeve më të rëndësishme dhe të paharrueshme ndërkombëtare që kanë ndodhur në Gjenevë mbi të 70 vitet e fundit.

Anëtarët ACANU kanë qenë në ballë të mbuluar ngjarje të tilla monumentale si konferencës së Gjenevës përfundimin e luftës Indokinë në vitin 1954, adresa Che Guevara para Konferencës së OKB-së për Tregti dhe Zhvillim në vitin 1964, Samiti i Gjenevës mes Ronald Reagan dhe Mikhail Gorbachev në vitin 1985 në mënyrë efektive duke i dhënë fund Lufta e Ftohtë, si edhe konferenca e paqes për t’i dhënë fund luftës Iran-Irak, konflikti Jugosllavia, pushtimi i Irakut e Kuvajtit, dhe më shumë kohët e fundit bisedimet e paqes për Sirinë, Qipron, Jemen dhe Libi, për të mos përmendur bisedimet bërthamore të Iranit.

Anëtarët tanë kanë qenë edhe atje si dëshmitarë të vizitave nga personalitete të tilla si Nelson Mandela, Yassir Arafat, Bill Clinton dhe Aung San Suu Kyi, Ibrhaik Rugova, sali Berisha dhe tre papë.

Si pjesë e ACANU-së vjetorit, shoqata ka krijuar edhe dy çmime të reja ndërkombëtare të gazetarisë: Çmimin ACANU për Përsosmëri në raportimin dhe Çmimin ACANU për raportimin mbi të drejtat e njeriut.

Këto çmime janë menduar për të nderuar raportimet  e shquara në organizatat ndërkombëtare me bazë në Gjenevë, duke përfshirë refugjatët, migrimin, Shëndetësi, Punën dhe Tregtinë globale, si dhe mbi të drejtat e njeriut.

Shoqata  Korrespondentëve të Kombeve të Bashkuara (ACANU) u themelua më 9 shkurt, 1949, ajo menjëherë u përqafua nga vlerat e lirisë, drejtësisë dhe respektit për diversitetin nga Kombet e Bashkuara (“ACANU marks 70 years of supporting UN-accredited journalists”)

ACANU numëron rreth 120 anëtarë, ne mesin e tyre edhe nje gazetar shqiptar, Nefail Maliqi per 20 vite me radhe anetare

 

SHPËRNDAJE