Ne mesin 10 mije shqiptarave nga Lugina e Presheves ne Zvicer, duket se shumica e tyre shtrihen ne pjesen frankofone, sidomos ne Lausanne ne kantonin e Vaudit (VD)

Ata jane ketu qe 50 vite. Mjafton te kujojme Mustafe Demirin i cili pari qeli “meqaven” e kurbetit, dihet pse. Ai fillimisht erdhi vet, dikur ai si lokomotive..terhoqi me pas vete edhe vëllezerit e tij një nga një, si: Hysenin, Milaimin, Fehmiun (i ndjeri), njofton agjencia e lajmeve “Presheva jonë” nga Zvicra.

Mustafa “lokomativa” e familjes Demiri nga Presheva ne Lausanne nga vitit 1968 te Zvicres i cili plisin e bardhe e mban me krenari gjithkah!..

Ata jane krenar qe jane ne Zvicer, sepse i kane kotribuar se pari familjeve te tyre ne Presheve e pastaj edhe vendit ne menyra te ndryshme permes nje ser aksionesh humanitare. Punaa e tyre me djerse ka bërë qe atje ta zene gjysmen e Presheves, por besa edhe ne Zvicer gfati gati  ggjsmen e Lozanes.

“Nuk eshte mire me lene vendin, atdheun, por nga njehee koha, kushte ta impojnë deshte s’deshte dhe ne ketu skem ardhur për qejf dihet per cka, me punuar e fituar dhe nje dite tre kthemi atje prej nga kemi ardhur, se venidi i huaj nuk behet i yti..” thote per agjencine e lajmeve “Presheva jonë” Mustafe Demiri

L’image contient peut-être : 2 personnes, dont Sami Demiri, personnes souriantes, gros plan

Sipas z.Demiri “kurbeti ka “te keqijat” e veta malli, distanaca nga familja, atdheu.. por mos harroni se ka edhe shume te mira, ndryshe as qe do te rrinim ketu.” Nder te mirat, sipas Mustafe demirit jane këtu se kemi pespektive sidomos per fëmijet tane, te cilat secili ka mbarur nga nje shkolle, kush fakultet e kush ate të mesme dhe secili eshte i punesuar, me e fjale eshte ështe  zoti i vetevtes  dhe e nxjerr buken e vete.”

Mustafe Demiri: Erdhëm per pese muaj, me mend që të kthehemi hë sivjet, hë n’mot.. Por, ja u benë plote 50 vjet!..  

Résultat de recherche d'images pour "polici bardhyl demiri"Janë keta djemt e nipata e mbesat e Selim Demirit, nenpunes disavejcar ne SHF “Migjeni” ne Caravajke nga Sefert te cilet ne Zvicer gjenden qe me shume se nje gjysem shekulli, nga vitit 1968.

Mesojme se per cdo vjet familja Demiri nga karadku Sefer i Presheves qe sot jetojen dhe veprojne ne Lausanne te Zvicres, tubohen, mbajne mledhje, organzojne kuvendin e tyre vjetor. Shpetim dhe Samir Demiri, “delegat” thone duke qeshur se Kuvedi yne ka 500 “deputete” qe ja kalojne edhe Dumes ruse.

Pra ne vitet 1968-70 erdhen kater-pese veta nga Familja Demiri, kurse sot kjo familje nga Presheva ne Laussane jane rreth 500 sish. Ne mesi e tyre ka shume kuadro te larta e profesionale qe i kotrbuojne shoqerise zicerane por edhe komunitetin shqipar me tituj te nryshme si neèunes ne adminiitraten shterore, pasatj si drejtor, mjeke, biznesmen, police (kujtojme te ndjerin Bardhyl Demiri-28), sportist, patron restaurntesh etj..

Ata pos kuvendit vjetor mblidhen vazhdimisht edhe festave kombetare, apo diten e flamurit por edhe per festat fetare si per Bajram te te cilet nuk mungon flamuri kuqezi, sikur sot ne oden e te cileve valon flamuri kombetar me rastin e Dites se Fiter Bajramit. Ne fund z.Mustafa ne emer te familjes Demiri në Lausanne uron Fiter Bajramin familjes se tyre ne Zvicer e Presheve si dhe gjithe shqiptareve ne Zvicer e kudo qe jane!..L’image contient peut-être : 17 personnes, personnes souriantes, personnes debout et plein air

SHPËRNDAJE