Nga raporti më i ri i EUROPOL-it mbi krimin e organizuar në vendet e BE-së dhe ballkan

Agjencia policore e Bashkimit Evropian permes raportit të saj më të ri ka pralajmëruar sot se “heqja e regjimit të vizave për Ballkan dhe vendet e Evropës Lindore, e poashtu përfshirjen e Bullgarisë dhe Rumanisë në zonën Shengen, do të mund të shfrytëzohej nga bandat kriminale…” njofton Agjencia Informative “Presheva Jonë”. Po ashtu Europol-i në Hagë ka tërhequr vërejtjen në krimin e organizuar, që grupet nga Turqia, Ballkani (serbë, shqiptarë, maqedonas etj..) dhe ish blloku sovjetik, “mund ta shfrytëzojnë rastin në pranimin e mundshëm të Bullgarisë dhe Rumanisë në zonën Shengen”.

Gjenevë-Hagë, 4 maj / AIK-Presheva Jonë

Në Evropën Juglindore dhe Ballkanin Perëndimor, kultivimi i brendshëm dhe ai i jashtëm janë vezhguar. Grupet kriminale shqiptare luajë një rol të rëndësishëm në furnizimin e Evropës Juglindore: kanabisi i kultivuar në Shqipëri dhe rajonin e Kosovës është e shpërndarë në Greqi, Itali, Slloveni, Hungari, dhe trafikuar edhe në Turqi, ku shkembehet me heroine. Brenda qendres kriminale Juglindore ka një tendencë në rritje për kultivim e kanabis nga qytetarë të moshuar, korrja e te cilit blihet nga grupe kriminale të angazhuar në shpërndarjen e drogave. Ashtu si në rastin e emigrantëve të paligjshëm dhe të individëve te perfshire nga kriza ekonomike, kultivimit i brendshem I kanabisit, I sjell grupet e marxhinalizuara në shoqëri mwe afer krimit te organizuar.

Krimi i organizuar ne Bashkimin Europian- Droga

Rrugët e Ballkanit shfaqin një shkallë të lartë të diversitetit dhe fleksibilitet: dërgesa e heroines nepermjet detit Adriatik pas kalimit transit ne Greqi, vazhdon nëpërmjet Bullgarisë dhe të Rumanisë përmes Evropës qendrore ose të hyjnë në Ballkanin Perëndimor, të cilat kanë qenë një zonë kyç trans-dërgesës për shumë vite. Shqipëria, ish Republika Jugosllave e Maqedonisë dhe rajoni i Kosovës, në veçanti, janë vende të rëndësishme për ruajtjen dhe ripaketimin. Regjioni i Kosovës është gjithashtu një bazë për grupet shqipfoles,te cilet jane aktiv në trafikimin për në BE. Anhidriti acetik, i destinuar për zonat e prodhimit, gjithashtu kalon neper rajon. Për shkak të vendndodhjes së saj në konvergjencën e rrugeve te Ballkanit dhe Detit të Zi , Hungaria është shfaqur si një pikë e trans-dërgesës për heroinën dhe prekursorët e saj.

Grupet turke dhe shqiptare mbeten më të shquar në trafikimin e heroinës për ne dhe në Bashkimin Europian. Grupet turke kanë krijuar stoqe heroinë në Ballkanin Perëndimor, nga të cilat grupet lokale janë në krye të shpërndarjes më tej. Përveç kësaj, përhapja në rritje të grupeve të Afrikës Perëndimore nuk duhet nënvlerësuar, ne lidhje me bashkëpunimin e ngushtë me grupet e themeluar në zonat burim dhe ne qendrat kriminale te Bashkimit Evropian.

Njerëzit nga Ballkanit më të implikuarit në krimin e organizuar në vendet e BE-së

Rajoni I Ballkanit Perëndimor është një qendër për trafikimin e drogës për ne dhe nga BE-ja. Heroinë nga Turqia dhe kokaina nga Amerika Latine janë magazinuar këtu para se të transportohen për në BE, dhe kanabis për konsum të BE-së është kultivuar në rajon. Anhidrit acetik dhe drogat sintetike nga BE-ja udhëtojnë në drejtim të kundërt nga e njeta rrugë.

Rëndësia e vazhdueshme e Ballkanit Perëndimor në trafikimin e heroinës, pavarësisht ekzistences se rrugëve më të drejtpërdrejta nepermjet Evropës Juglindore dhe, në të vërtetë, fakti se trafiku duhet te largohet nga BE-ja në mënyrë që të hyjnë në këto vende, tregon për ekzistencën e logjistikës se rendesishme kriminale në rajon. Për shembull, kontenjeret e ngarkuara me kokaine, qe kalojne qendrat kriminale te jug-perendimit, perendimit dhe jugut, transportohen ne portet e Malit të Zi, dhe me pas ridergohen ne tregjet shperndarese te Bashkimit Evropian. Grupet kriminale multietnike janë të përqendruara në rajonin e Kosovës, Ish Republikës Jugosllave të Maqedonisë dhe vecanerisht ne Shqipëri. Ka pasur një rritje të dukshme te përfshirjes në trafikimin e heroinës dhe kokainës të qytetarëve të ish Republikës Jugosllave të Maqedonisë.

Me qendën kriminale juglindore , ballkanasit perendimor përbëjne një aks të madh të Ballkanit, nëpër të cilit trafikohen mallrat e ndryshme. Konvergjenca e rrugëve të shumta nga vendet e Ballkanit dhe Detit të Zi, ka krijuar një ngushtim të Veriut dhe Perëndimit, dhe si pasojë Hungaria posherben si një
zonë ripaketimi dhe tranziti për heroinen dhe kokainen. Ndonjë zgjerim I mëtejshëm I trafikut të drogës nëpërmjet këtyre rrugëve ka të ngjarë të rezultojë në një përqendrim më të madh të logjistikës kriminale në Hungari.


Trafikimit të armëve dhe Kontrabanda e cigareve

Krimet e organizuara shqiptare jane me të vërtetë shume-drogeshe dhe shume kriminale. Brenda BE-së, grupet shqiptare janë aktive në fushat e kokainës, heroinës, të drogës sintetike dhe trafikimit të cannabis. Burimet financiare të këtyre grupeve u kanë mundësuar atyre qe të bashkëveprojnë me organizatat kriminale ne zonat burim për drogat e paligjshme, si dhe te identifikojne mundësite e reja kriminale.
Disa nga të ardhurat e tyre janë të destinuara per mbështetjen e pjësëtarëve të ish-Ushtrisë Çlirimtare të Kosovës.

Grupet nga Lituania jane agjentet për mallra të shumta të paligjshme në pjesën veriore dhe Evropën Perëndimore dhe në ish-Bashkimin Sovjetik. Ashtu si në rastin e krimit te organizuar ne Shqiperi, pasuria krahasuese e grupeve kriminale te Lituanise rrit rekrutimin, mbajtjen e tyre dhe kapacitetet e investimeve.

Shtetet Anëtare te bashkimit Evropian vazhdojnë të jenë të prekur nga armët e trafikuara nga Ballkani Perëndimor. Sasi të mëdha të armëve dhe armatimeve nga konfliktet e viteve 1990 mbeten ashtë kontrollit të autoriteteve dhe të vazhdojnë të furnizojne tregjet kriminale ndërkombëtare. Serbia dhe Bosnja e Hercegovina, në veçanti, janë vende burim për armë dhe municione për grupet kriminale në BE.
Federata Ruse dhe vendet e Evropës lindore janë edhe vende të rendesishme të origjinës. Ballkani Perëndimor pritet që të mbeten një burim kryesor i armëve të te renda te zjarrit të trafikuara në BE, për shkak të stoqeve të mëdha të paligjshme në Shqipëri, Bosnje dhe Herzegovinë, Kroaci,

Qendrat kriminale te Ballkani Perëndimor dhe Veri-Lindor si zona të rëndësishme tranziti

Nder te gjitha qendrat kriminale, Juglindja ka parë zgjerimin më të madh në vitet e fundit, si rezultat i trafikimit nëpërmjet Detit të Zi, përhapja e rrugëve të shumta të Ballkanit për mallra të paligjshme për ne dhe nga BE, dhe një rritje të rëndësishme në imigracionin e paligjshëm nëpërmjet Greqisë . Këto zhvillime në rajon kanë kontribuar në formimin e një boshti të Ballkanit për trafikim ne BE-së, e përbërë nga vendet e Ballkanit Perëndimor dhe Evropës Juglindore. Qendra te reja kriminale janë në proces formimi në vende të tilla si Hungaria, ku disa rruge te Ballkanit dhe Detit të Zi konvergojnë. Grupet kriminale shqipfolese, turke dhe ato te ish-Bashkimit Sovjetik janë duke kërkuar të zgjerojë interesat e tyre në BE, dhe mund të shfrytëzojnë mundësitë në pranimin e mundshëm të Bullgarisë dhe Rumanisë në Zonën Shengen, dhe kohëve të fundit përjashtimin të vizave per ne BE për shtetet e Ballkanit Perëndimor, Ukrainë dhe Moldavi.

Grupet e krimit të organizuar, të përbërë nga individë nga ish-Jugosllavia, luajë një rol të te rendesishem, me mundesi në sasi të konsiderueshme të armëve individuale dhe armëve ushtarake, duke përfshirë raketat anti-tank rak dhe pajisjet anti-ajrore.Grupet e krimit te organizuar italiane, të tilla si “Ndrangheta dhe grupet shqiptare-folëse kanë qenë tradicionalisht të përfshirë në tregtinë e paligjshme të armëve, ndërsa Outlaw Motor Bandat (OMCGs) janë identifikuar në trafikimin e armëve të zjarrit të rënda nga Evropa Juglindore, kohët e fundit në Skandinavi.

Në këtë rast, Shtetet Anëtare në Evropën Juglindore mund të kërkojë mbështetje operacionale. Rendesi e grupeve kriminale shqiptare ne te gjithe Evropen ka nevoje per nje kooperim strategjik dhe operacional me autoritetet e ballkanit perendimor.

SHPËRNDAJE