Në këtë aksion të policisë ndërkombëtare në bashkëpunim me Europol, ka arritur që pos konfiksimit të qingra kilogramëve të kesaj sasie të drogës ka arritur të arrestojë edhe 22 perosona  të implikuar në këtë rrjetë trafiku ndërkombëtar të drogës, ka njoftuar sot Europol ngas Haga Agjencinë Informative “Presheva Jonë”

 

Gjenevë/Hagë,31 maj / AIK-Presheva Jonë

Pothuajse një ton kokainë dhe 160 kg hashash janë konfiskuar në një operacion të policisë ndërkombëtare e udhëhequr nga Garda Civile Spanjolle dhe koordinuar nga Europol. Ngarkesë e madhe e kokainës ishte holluar në 13 ton vaj palme që kishin qenë të dërguar nga Kolumbia, përmes Antwerp në Belgjikë, para se të konfiskuar në fund në Shqipëri. Në total, 22 anëtarë të një rrjeti kriminal ndërkombëtar drogës, disa prej arrestuarve njihen për Europol-in si “peshqi të mëdhnjë” të dorgoës në trafikun ndërkombëtar njofrton Agjencia Informative “Presheva Jonë” nga Gjeneva.

Për të mundësuar përfundimin me sukses të operacionit Selanikut, autoritetet spanjolle së bashku me Europol-in kanë punuar me autoritetet e zbatimit të ligjit në shtatë shtete: Shqipëri, Austri, Belgjikë, Gjermani, Itali dhe të tjera…Operacioni ka rezultuar në çmontimin e një organizate kriminale të përbërë nga spanjollët, maroken dhe qytetarët shqiptarë, të cilët ishin importimin dhe shpërndarjen e dërgesave të mëdha të kokainës kolumbiane dhe hashash maroken në Evropë.

Hetimi filloi në tetor 2010 kur e Policisë Gjyqësore Task Force e Gardës Civile spanjolle e Tarragona kishte mësuar për aktivtetet e këtij grupi kriminal që kanë të bëjnë drogës në nivel ndërkombëtar.  Garda Civil i Tarragona, i koordinuar nga Europol, mbikëqyrur një operacion të plotë ndërkombëtare monitoruese për të ndjekur kamion nëpër Europë dhe së fundi në Shqipëri, ku droga u diktua. Grupit kriminal në Shqipëri, në krye të naftës të përpunimit për nxjerrjen e kokainës holluar, ka qenë gjithashtu e shpërbërë.

Në mesin e aktiviteteve kriminale të kryera nga anëtarët e këtij grupi të krimit të organizuar ishte dërgimin e dërgesave të hashashit nga Spanja për në Itali dhe Holandë me anë të transportit rrugor komerciale. Dërgesat janë fshehur në brendi të kabinave të kamionëve.

Në mars 2011, policia arrestoi dy shoferët profesionistë të kamionëve, të cilët ishin anëtarë të rrjetit, si dhe kapjen e 67 dhe 99,5 kg hashash. Rezultati i këtyre veprimeve ishte çmontimin e një tjetër degë e organizatës, i cili me kusht logjistika e nevojshme për të lëvizur dërgesave të hashashit.

Si dhe sigurimin e analiza kryesore operative, Europol luajti një rol të rëndësishëm në koordinimin e operacionit dhe lehtësimin e dorëzimit të kontrolluar.  “Ky bashkëpunim të suksesshëm në mes të autoriteteve spanjolle dhe Europolit ka dorëzuar një goditje e madhe për një sindikatë të madh ndërkombëtar criminal.” tha Rob Wainwright, Drejtori i Europol-it.

SHPËRNDAJE