Preshevë, 20 dhjetor -Krizën për bukë e ushqim e kane paralajmëruar permes agjencise s elajemeve “Presheva jonë” personeli mbrenda shrehimres se refugjetëve ne Preshevë, te cilën gjë  e konfirmua me pas edhe disa OJQ. Sitauiatr e veshtire e emigranëtve në këto ditë te ftofta  dimri kanë shprehur shqetësime edhe HCR ne Gjenevë. Presheva këto dy vitet e fundit hapi dyert për refugjatët, kurse përfitimet shkojnë për Beogradin! Bujarine  e qatetarëve te Lugines se Presheves ndaj emirantve e kishte vleresuar larte edhe shesfi i ri i OKB-së Antonio Guterres.

Presheva është qyteti i pare shqiptar që ka vizituar shefi i ri i OKB-së. Gjatë qëndrimit në Gjenevë shefi i ri i OKB-së ne bisede me gazetarin e “Presheva Jonë”. I posaemëruari ne krye te OKB-së Guterres ka vlerësuar larte mikëpritjen e qytetarëve e te Lugine se Preshevës, bujarinë dhe solidaritetin e popullatës me refugjatët.

 

Në qendrën e pranimit për emigrantë në Preshevë ku muajt e fundit po qëndrojnë nga 700 deri 1000 persona nga fundi i muajit nëntor për shkak të mungesës së ushqimit, atyre po i ndahet vetëm supë dhe çaj. Kryqi i kuq thonë se në marrëveshje me organet shtetërore kanë ndaluar që të shpërndahen racione ushqimit. Per krizen me usdhqim kane  shrkuar edhe vetrë mediat serbe (Za migrante u Preševu više nema hrane).

Sekretari i kryqit të Kuq në Preshevë Ahmet Alimi ka thënë për agjencine e lajmeve “Presheva Jonë” se migrantët që po qëndrojnë në Preshevë deri para tre javësh iu është siguruar edhe një paket me ushqim për person, por që nga fundi i muajit nëntor kjo nuk ekziston më. Sipas z.Halimi kjo nuk eshte hera e pare qe refugjatet mbeten pa ushqim.

Ne anen tjeter mediat serbe nuk ndalet duke shkruar se organizatat nderkombëtare duke ndihmuar Sebrine me miliona euro. Keshtu ketyre diteve UNHCR për Sebrinë ka dhuraur rreth 50 milion euro.

Ndihma te njeta  vazhdimisht mujave të fundit janë dhruar edhe nga Brukseli për Serbine. Dhe tash shtrohet pyetje si dhe pse keta emigrante mbeten pa buke, pa ushqim ne këto dite dimri të  ftoft.  Apo shtrohet pyetja pse mediat serbe nuk pyesin, ku shkuan miliona eurot nga nderkombërtaret dhurar ditëve te fundit për Serbinë ?!

 

Në marrëveshje me organet shtetërore, kryqi i kuq nuk shpërndan më pakete me ushqim “të thatë” a per ta lagur fytin, sa per t mos vdekur dhe çdo ditë i ndan supë dhe çaj.

SHPËRNDAJE