“Kosova sot me institucionet e reja me në krye të shtetit me z.Pacolli dhe me z. Thaci  në krye të qevriesë është ky një mesazh i mirë se Kosova sot ka drejtuesit e vendit dhe është gatshme për stabilitet dhe të ballafaqohet me proceset  që presin rajonin, përfshirë këtu edhe dialogun e ardhshëm mes Prishtinës dhe  Beogradit…” i ka deklaruar për Agjencisë Informative Kombëtare “Presheva Jonë” Miroslav Lajcak, ambasador i BE-së për Ballkanin.

 
Gjenevë/ OKB, 6 mars /AIK Presheva Jonë
 
“Presheva Jonë”: Z.Lajcak, fillimisht si e vlerësoni situatën aktuale në Kosovë tri vjet pas pavarëisë së saj ?

LAJCAK: Në përgjithësi situata në Kosovë është e mirë, vendi ka vancuar gati në gjitha sferat, por në rjaon ka edhe për shumë cka për t’u bërë dhe sfidat janë të të mëdha dhe mjaft serioze për qeverinë e Kosovës. Insitucionet e Kosovës sot duhet përqbndrohen në përmisimin e imazhit ë Kosovë dhe krahas ketij angazhimi duhet dhënë priorite ehd epapunësisë, pastaj luftës së krimit të organizuar.

 
“Presheva Jonë”: Z.ambasador siq e dini pas shpalleje së rezultave të KQZ-së për zgjedhjet e 12 dhjetorit, Kosova sot ka qverinë dhe presidneitn e ri Pacolli. Si e keni pritu instalimin e reja të institucioneve të Kosovës ?

LAJCAK: Po, unë përshëndes vënien e insitucioneve të reja të Kosovës, presidentin dhe të qeverisë së Kosovës. Rëndësi të madhe ka instalimi i këtyre insitucioneve pas  paralzimit të insitucioneve në rajan. Tash e tutje me insitucionet e reja Kosova duhet të përcëndrohet në avancimin e  proceseve demokratike, funksionimit të shtetit juridik, rrespektimin e minoriteve dhe fillimit të dialogut me palën serbe. Pra  Kosova sot me institucionet e reja me në kyre të shteti me zotin Pacolli dhe me zotin Thaci  në krye të qeverisë është ky një mesazh i mirë se Kosova sot ka drejtuesit e vendit dhe është gatshme për stabilitet dhe të ballfaqohet me proceset  që presin rajonin, përfshirërë këtu edhe dialogun e ardhshëm mes Prishtinës dhe  Beogradit..

 
“Presheva Jonë”:  Pala shqiptare nga Kosova ka kryesuesen  e ketyre bisedimeve me Beogradit, pra znj.Edita Tahiri zv.kryeminsitreshe, duket se edhe pala serbe e ka zgjedhur perosnin e duhur për këtë proces. Mendoni se palët janë të gatshme për fillimin ketij dialogu mes Kosovës dhe Serbisë ?

 
LAJCAK : Po, po gjithëcka është gatshme për të nisur ky dialog mes Prishtinës dhe Beogradit. Unë përshëndes vullnetin e Prishtinës zyrtare për angaznhimin serioz në këtë proces me përfaqësuesin zonjën Tahiri, sikur edhe palën serbe me përfaqësuesin e tyre zotin Stefanovic. Pra , ky rpoce sduhet të fillojë s amë shpejtë që është mundur. BE pret që në bisedime të vendoset kanali i komunikimit ndërmjet Prishtinës dhe Beogradit, si dhe zgjidhja e shumë çështjeve ndërmjet dy vendeve, sidomos ato në sferën teknike.

“Presheva Jonë”:  Keni ndonjë datë precise z.Lajcak për fillimin e dialogut mes palëve ?

LAJCAK : Po, datë nuk kemi procse edhe sèpe bëht fjlaë se ato duhet filluar më 8 mars, por për ne me mjaft me rëndësi ështës e ai do të fillojë gajtë ketij muaji dhe më nuk kemi të bëjmë me premtime gjat këtij viit apo atij viti. Pra jame optimist se ato do të nisin së shpejti dhe unë nuk shof  kurrëfarë arësye për shtyrje të këtij dialogu, kur dy palët jantë gatshme, aq më tepër kur kanë zgjedhur edhe përfaqësesit  e tyre për t’i prirë këtij procesi me mjaft rëndësi për stablitetin në rajon dhe bashkëpunimin e mirë fqinjësor.

 

“Presheva Jonë”:  Rezoluta e Asamblesë së Paralmentit Evropian sipas raportit të Dick Marty mendoni se Koosva ka humbur nje ciq imazhin ?

LAJCAK: Kur populli ka ka pasur besim dhe vullnete t’i zgjedh ne padyshim i rrespektojme ato dher ato institucione janë elgjitme. Prandaj edhe Bashkimi Evropian duke rrespektuar vullnetin epopullit dhe  rezultatet e zgjedhjeve te fundit ne Kosove, rrespekton edhe  drejtuesit e rinj të insitucioneve te Kosovës të cila nga Brukseli ato  konsiderohen legjitme dhe  partnerë kyq dhe të besueshëm, Pra, ata janë zgjedhur në mënyrë demokratike, pavarësisht nga thashethemet apo akuzave të bëra kohëve të fundkit në mediat apo qarqe të ndryshme  në adresë të Hashim Thaçit.

 
KUSH ËSHTË BASHËBISEDUESI YNË MIROSLLAV LAJCAK ?

Ambasadori Lajcka ka lindur ne Poprad te ish Cekosllovakise, sot Sllovakia, ne 20 Mars 1963. Ka ndjekur studimet per mardhenie nderkombetare ne Comenius University ne Bratislava. Mban titullin e Ph.D. ne mardheniet nderkombetare nga State Institute of International Relations ne Moske dhe gjithashtu eshte diplomuar edhe ne George C. Marshall European Center for Security Studies. Fillimisht ka qenë i angazhuar si diplomat ne Ministrinë e punëve të Jashtme në vendin e tij. Nga viti 1993 deri ne vitin 1994, ka sherbyer si shef i kabinetit te ministrit sllovak te puneve te jashteme dhe me pas kryeminister Jozef Moravcik. Nga viti 2001 deri ne 2005 ka qene ambasador i slovakise ne Beograd, duke mbuluar edhe detyrat e kesaj ambasade me Shqiperine dhe Maqedonine. Ne viti 2007 ai ka qene perfaqesuesi i larte e EU per Bosnje-Hercegovinen. Ne 26 Janar 2009 Lajcak emerohet Minister e Puneve te Jashteme te Sllovakise, detyre te cilen e mban deri ne Korrik 2010. Flet shume mire anglisht, gjermanisht, rusisht, bullgarisht, serbo-kroatisht. Sot është drejtor politik i BE-së për ballkani dhe i posaemëraur si ndërmjetësues nga SHBA-të dhe BE-ja në negaociatat mes pozitës dhe opozitës në Tiranë

SHPËRNDAJE