Preshevë, 27 maj -Derisa serbet blejne nuse shioptare nga sqhiperia, duket se si kembim malli serbet j kthjene shipaterve duke armatosur ata. Në komunën e Preshevës dhe Bujanocit në vitin e kaluar kishte përfunduar gjashtë martesat mes serbëve dhe vajzave shqiptare nga Shqipëria. Sipas disa informatave, serbët blerë vajzat shqiptare për 5 mijë e 500 euro (sa një kallashnikov qe sor Serbia ne Sqhiperi). Ky biznes, s’mund te quhet ndyrshe pos këmbim malli Serbi-Shqiperi. Një nuse, një kallashnikov.

Serbët, sidomos ata nga Beogradi dhe Novi Sad, duke punuar ngushtë me botën e krimit shqiptar dhe duke marrë pjesë në mënyrë aktive në armatosjen e shqiptarëve etnikë në Kosovë ? Gazeta serbe “Express” ne  je turne ka zbuluar shpërndarjen e armëve ndaj ekstremistëve shqiptarë dhe ajo fillon nga Sarajeva, të shkojnë nëpër Bar nëpër Serbi në Libi drejt prtit tèe armëve në portin e Durrësit e pastaj ato shperndahen ne Shiperiu e Kosovë, trasmeton agjencia e lajmeve “Persheva Jonë”

Sipas kesaj javore, armët e shqiptarëve në Kosovë mund të blesh me para nga kontrabanda e cigareve që shkon nëpër Serbi dhe në Ballkan, e cila menaxhohet nga Kurtal Daut i quajtur Ali, një shqiptar nga Maqedonia, i cili është një distributori kryesor i cigareve “mermeri” dhe “Asimo”. Ai ka përveç shtetësisë maqedonase dhe kroate me banim në Zagreb.

Sipas të dhënave nga shërbimet e sigurisë, Kurtal Dauti i quajtur Ali, ka hartuar planin e tërë me paratë e fituara nga kontrabandë duhani blerë armë dhe shqiptarëve të armatosur në Kosovë.

Domethënë, të gjitha fillon në Fabrikës së Duhanit në Sarajevë, ku cigare transportuar ligjërisht në Mal të Zi, përkatësisht në portin e Barit, e cila është pastaj edhe ligjërisht, eksportet në Serbi, por këtu kemi ardhur për një detaj të rëndësishëm. Në mënyrë të veçantë, si përcaktues i fundit i këtyre cigareve janë dhënë misionet diplomatike dhe organizatat ndërkombëtare në mënyrë që të shmangen paguar akcizës. Në Serbi rregullisht arrin një kontigjent shumë më të mëdha sesa nevojat reale të ambasadave dhe organizatave. Kjo është ajo ku Serbisë ryshfet doganierët, të cilët “shohin” kamionë të caktuara me cigare.

 

Dauti  ka lojtarë të rëndësishëm – manjatë në Beograd dhe Novi Sad, ku cigare në kamion paguar 183,000 euro për atë që ata janë në krye të kompanisë mallrave të tyre të transferuar në mënyrë të paligjshme në Rumani, ku kontrabanda e cigareve përfundon.

 

I rane nga xhepi  68.000 euro

Kurtal Dauti quajtur Ali është i njohur si një njeri shumë të kujdesshëm, të cilët nuk përdorin një telefon celular, por takimet gjithmonë vjen një tjetër makinë dhe një tjetër rrugë, me tre truproje. Fokusi i vëmendjes së publikut 10 vjet më parë kur ai ishte në parkingun e një qendre tregtare në Split nga xhepi i te cilit ranë 68.000 euro.

Pjesa e dytë e kontrabandës fillon përsëri nga porti i Barit, në fakt, cigare nuk janë lënë për Serbinë dhe të holla wielded nga kontrabanda e duhanit nëpër Serbi transportuar me anije në Libi. Sipas të dhënave të mbledhura, çdo muaj të paktën 30 kontenierë cigare transportuar në ish-vendin e Gadafit, ku ata të njëjtën enë plot me armë dhe të kthehet në portin shqiptar të Durrësit, ende një armë transportuar shqiptarët në Kosovë.

Darko Trifunoviç, profesor në Fakultetin e Sigurisë, tha për “Alo!” Kjo nuk është një “këmbë e dytë të këtij oktapod”, e cila shtrihet në Kroaci. Ai vë në dukje se armët e kontrabandës së duhanit nëpër Serbi dhe vendet e tjera të Ballkanit prapa për shqiptarët e Kosovës për të armatosur vetëm një aspekt të vogël të kësaj tregtie, një para shumë më të mëdha për të lobuar Perëndimin për të njohur shtetin e Kosovës!

“Mafia duhanit lidhur me narko-mafia dhe kanë eksponentët e tyre në atë që ne e quajmë një “mafia politike”. Ata janë plotësisht të njohur dhe informacion mbi Kurtal Dautin i quajtur Ali.

Sipas shërbimeve të sigurisë në vitin 2016 dhe për pesë muaj të këtij viti, Serbia ka hyrë 50 kamionë me 1.200 shteka cigare. Është vlerësuar se pas kamionit për shkak të 360.000 euro

SHPËRNDAJE