Gjenevë, Zvicër, 8 Nëntor (Nefail MALIQI) -Forumi Ekonomik Botëror mblodhi sot 26 krerë shtetesh, drejtues qeverie nga Evropa Jug-Lindore dhe partnerë të rëndësishëm sot për të diskutuar rrugën përpara për forcimin e rritjes ekonomike dhe stabilitetin në rajon. Ne ketë samit boteror ner Gjenevë ishin prezent edhe udhëheqësit nga Ballkani Perëndimor – Shqipëria, Bosnja dhe Hercegovina, Mali i Zi, Maqedonia e Veriut dhe Serbia – si dhe aktorët kryesorë nga brenda dhe jashtë rajonit te cilet u takuan për të diskutuar se si të thellojnë bashkëpunimin ekonomik rajonal dhe të avancojnë rritjen dhe stabilitetin në Rajon. Nga Shqiperia mori pjese kryeminstrit Edi Rama i cili ka takuar edhe presiodneit serb Aleksander Vucic. Kurse Hashim Thaci nuk eshte pare fare askund. Abstenimin e Thacin ne kete samit boteror organizatoret e konfrences nderkombertare dhe gazetaret boteror ne  Gjeneve e kane shpjeguar, se: 6 tetori Thacit ja ka turbullu agjenden,  njofton agjencia e lajmeve “Presheva Jonë” nga Gjeneva. Në Gjenevë gjendet edhe znj. Majlinda Bregu, Sekretare e Përgjithshme e Këshillit të Bashkëpunimit Rajonal, Sarajevë

 

Gazetari Nefail Maliqi nga samiti boteror ne Gjenevë: Drejtuesit nga Ballkani Perëndimor dhe rajoni bien dakord për të thelluar integrimin dhe bashkëpunimin

“Dialogu strategjik në Ballkanin Perëndimor” është tema e një forumi që do të nisi në Gjeneve në kuadër të Forumit Ekonomik Botëror. Në të është i pranishëm dhe kryeministri shqiptar Edi Rama dhe liderë të Ballkanit Perëndimor dhe zyrtarë të Bankës Botërore. Kryeministri Rama priet ta përqëndrojë fjalën e tij tek zhvillimet rajonale, veçmas pasi BE nuk çeli dritën për hapjen e negociatave të anëtarësimit me Shqipërinë dhe Maqedoninë e Veriut.

Pjesëmarrësit ranë dakord të vazhdojnë të hulumtojnë bashkëpunimin për masat përfshirë avancimin e udhëheqjes në Revolucionin e Katërt Industrial dhe rritjen e konkurrencës dhe inovacionit në rajon. Qëllimi i mbledhjes së nivelit të lartë ishte nxitja e partneriteteve që avancojnë integrimin rajonal dhe përparimin ekonomik dhe shoqëror, për të siguruar një platformë të paanshme për të diskutuar sfidat dhe mundësitë që janë duke formuar këndvështrimin politik dhe ekonomik të rajonit, dhe për të thelluar bashkëpunimin ndërregjional.

Ne Fourmin Nderkombetar Ekonomik ne Gjenevë: Kosova shteti me i ri ne Evropër edhe pas 20 vitesh me halle te vjetar, me eksod dhe papunesi te madhe. Korrupcioni ne rritje   

Kosova është vendi më i ri në rajon, me më shumë se një të katërtën e popullsisë nën 15 vjeç. Punësimi mbetet jashtëzakonisht i ulët, veçanërisht në mesin e grave, me vetëm 18% të grave në fuqinë punëtore.

Udhëheqësit e 28 anëtarëve aktualë të BE u mblodhën muajin e kaluar për të diskutuar mbi aplikimet e anëtarësimit nga Shqipëria dhe Maqedonia e Veriut, ekzistonte optimizmi se procesi i pranimit do të jepej një dritë jeshile.

Sipas ahejncise s elajemeve “Presheva jonë” nga Gjeneva një grup i vogël vendesh, të udhëhequr nga Franca, kundërshtuan që të fillonin bisedime të hollësishme me vendet e Ballkanit Perëndimor derisa BE të ishte “reformuar” – një vendim që Presidenti i Komisionit Evropian Jean-Claude Juncker e përshkroi si “një gabim historik”.

Atëherë, çfarë tjetër ka për Ballkanin Perëndimor? Kjo do të jetë tema në një samit të thirrur nga Forumi Ekonomik Botëror në Gjenevë këtë javë që po ndiqet nga drejtuesit e gjashtë kombeve të Ballkanit Perëndimor: Shqipëria; Bosnja dhe Hercegovina; Kosovës; Mali i Zi; Maqedonia Veriore; dhe Serbia.

Pjesëmarrësit ranë dakord të vazhdojnë bashkëpunimin për masat kryesore që synojnë nxitjen e rritjes gjithëpërfshirëse, rritjen e konkurrencës dhe përgatitjen për Revolucionin e Katërt Industrial.

“Forumi Ekonomik Botëror inicioi Dialogun Strategjik mbi Ballkanin Perëndimor në Janar 2018 në Takimin Vjetor në Davos për të siguruar një platformë të besueshme dhe të paanshme për drejtuesit nga rajoni dhe partnerët përkatës për të forcuar më tej rritjen ekonomike dhe stabilitetin në rajon. Ne mbetemi të përkushtuar për këtë përpjekje në të ardhmen, dhe ne jemi shumë të lumtur që ndihmojmë në përkrahjen e nismave konkrete siç janë Qendra e Filialit në Revolucionin e Katërt Industrial dhe Përshpejtuesi i Inovacionit për Ballkanin Perëndimor “tha Klaus Schwab, Themeluesi dhe Kryetari Ekzekutiv, World Ekonomik Forum.

SHPËRNDAJE