preshjjPreshevë, 26 tetor  -“Shkaku më i madh i varfërisë në disa pjesë të mungesës së infrastrukturës së Serbisë” ka shrkuar gazet serb ALO  me titullin: “Ja, se ku ne Serbi ku jetohet me se veshtiri dhe me së miri”  (“Evo gde se u Srbiji živi najgore, a gde najbolje!“) , trasnmrotn agjencia e lajemeve “Persheva jonë”

 

Sipas kesaj gazete e cila sjell deshmi dhe statistika, nder tjrea  thuhet se shkalla e varfërisë në Serbi është më e madhi në komunat e Lugines së Preshevës, pastaj në Tutin apo edhe ne Novi Beograd ku papunësia arrin mbi  63 për qind. Pra keto rajone jane te buanara kryesisht me shqiptare, muslimanë apo edhe rome rreth Beogrdit.

Sipas ketyre te dhenave verhet qarte se pupunesia e madhe apo jetë veshtire behet kryesisht ne ato mjedise shqiptare apo muslimane qe ndryshe ne fjalorin diplomatik mund te quhet edhe diskriminim apo racizem ekonomiko-social,. Edhe serbet e pranojnë. Aty ku ka shqiptare, papunesi më e madhe dhe jeta shumë e vështirë cka ka bere ne zbarzje e Lugines (kupto spaastie etnike) nga shqiptaret nga paprespektiva në Serbishkruan agjencia  e lajmeve “Persheva jonë”

Kur eshte fjala për Luginen e Preshevës ne ket raport thuhet se shkalla e varfërisë me larte ne Jg te Serbisë eshet ajo ne Presheve me 63.6 për qind, apo në Bujanoc 54.6 për qind dhe 50 për qind ne Medvegjë me shumice serbe, qe dikur ishte me shumice shqiptare.

SHPËRNDAJE