presseGjenevë, 16 Jun 2016 (Nefail Maliqi) -EBU ka dhënë mbështetjen e saj fusahte së Reporterëve Pa Kufij (RSF) për të krijuar një Përfaqësues Special të Sekretarit të Përgjithshëm të Kombeve të Bashkuara dedikuar për sigurinë e gazetarëve ne botë, njofton agjencia  e lajmeve   “Presheva Jonë” në Zvicër.
Në 10 vitet e fundit, mbi 10000 gazetarë dhe dhe perfaesues të mediave ne bote janë vrarë duke ushtruar punën e  tyre profesionale (perfshire këtu edhe 5 gazetare dhe bashkepunëtore te gazetes  “Bota sot” ne Kosovë)  ne mesin e tyre  edhe nga transmetuesit EBU anëtare, ku vetem ne vitin e kaluar 67 gazetarë isin vrarë në mbarë botën.
Si dhe humbjen tragjike të jetës, me heshtjen zërat e tyre, miliona njerëz janë të privuar – shpesh me qëllim – për të drejtën për të dëgjuar informacion të lirë dhe të drejtë. Një sulm ndaj gazetarëve është një sulm mbi liritë dhe të drejtat e qasjes në informata themelore të njerëzve – një qëllim kryesor zhvillimin e qëndrueshëm të OKB-së.
RSF është duke udhëhequr një koalicion të mediave, OJQ, gazetarë dhe figura të shquara publike duke bërë thirrje për një Përfaqësues Special në OKB me përgjegjësinë për zbatimin e së drejtës ndërkombëtare dhe për të siguruar krimet kundër gazetarëve nuk mbetet pa u ndëshkuar.
Presidenti i EBU Jean-Paul Philippot tha: “Liria e medias është një vlerë thelbësore e EBU, por se liria nuk mund të mbrohen nëse gazetarët janë në gjendje të kryejnë punën e tyre pa kërcënimin e ngacmimit dhe rreziku fizik.
“Prandaj, ne jemi të etur për të shtuar zërin tonë të thirrjeve për një Përfaqësuesi Special të OKB-së që do të kenë peshë politike, legjitimitetin dhe kapacitetin për veprim të shpejtë për të ndihmuar në mbrojtjen e gazetarëve në të gjithë botën.”
Mbështetje për fushatën RSF është masa e fundit nga EBU për të provoni dhe për të përmirësuar sigurinë e gazetarëve në këtë fushë. Anëtarët janë ofruar një shumëllojshmëri e mjeteve, duke përfshirë trajnimin e dedikuar; Apps unike të tilla si ZeroRisk; krijimi i safezones dhe mundësitë e rrjeteve në mes të personelit të sigurisë transmetuesit. EBU gjithashtu fushatë me UNESCO-n dhe Këshillin e Evropës kundër mosndëshkimit për ata që sulmojnë mediat dhe punon për të përmirësuar ndërgjegjësimin e shqetësimeve të sigurisë.

SHPËRNDAJE