Prizren, 13 mars (Nefail MALIQI) -“Deri në prill të vitit 2018, 235 ushtarë shkoi në SWISSCOY. Kuota është reduktuar në 190 ushtarë. Dhe që nga viti 1999 rreth 8,300 njerëz ishin në SWISSCOY. Në kuotën 39 83% meshkuj, 17% janë femra..” tha për “Presheva Jonë” z. Daniel Seckler i komunikimit Swissint.
Pierre-Alain Eltschinger, zëdhënës i Departamentit Federal të Punëve të Jashtme sot ka thene per agjencine e lajmeve “Presheva Jonë” se “Zvicra është e vendosur të vazhdojë të marrë pjesë në përpjekjet e bashkësisë ndërkombëtare për t’im kontribuar paqes dhe stabilitetit në rajon…”
Me 5.4 milionë ditë shërbimi në 2018, ushtria ka përfunduar 170’000 ditë më pak se në vitin 2017.

Shpenzimet për ditë shërbimi arritën në 180.7 milion franga, krahasuar me 195.1 milion në vitin 2017.

Personeli i ushtrisë zvicerane përfundoi 5.4 milion ditë shërbimi në 2018, rreth 170.000 më pak se një vit më parë. Shpenzimet arritën në 180.7 milion franga, krahasuar me 195.1 milion në vitin 2017.

Gjithsej 184,526 ditë janë shpenzuar për përkushtim dhe shërbime mbështetëse (211,865 në vitin 2017). Shërbimet ishin më pak në shërbim të promovimit të paqes, stafi i SWISSCOY në Kosovë është zvogëluar, tha të hënën Departamenti Federal i Mbrojtjes (DDPS). Ushtria nuk u vendos gjithashtu në ngjarje të tilla si Kampionati Botëror i Skijimit 2017 në St. Moritz (GR).

Vitin e kaluar, 64.388 ditë shërbimi u shpenzuan për angazhimet e sigurisë subsidiare, krahasuar me 63.403 vitin paraprak. Për promovimin e paqes jashtë vendit, ushtria shërbeu 97’714 ditë, kundrejt 114’078 një vit më parë.

Gazetari i “Presheva Jonë” nga Gjeneva ne mesin e ushtarëve zviceranë ne Kosovë-Swisscoy deri në fund të vitit 2020
KFOR-i ka zvogëluar fuqinë punëtore të saj: Aktualishjt ne Kosovë gjenden 4650 trupa nga tridhjetë vende qe ne vitin 1999 ishin më shumë se 50.000.
Situata është ende shumë e paqëndrueshme në Kosovë, veçanërisht në veri, do të ishte e parakohshme për t’i dhënë fund angazhimin e Swisscoy brenda KFOR-it shumëkombëshe promovimin fuqi paqes përdorur nga NATO.  Zvicra do të reduktojë kontigjentin e saj të tanishëm prej 235 ushtarëve në 190 në prill 2018 dhe 165 në tetor 2019. Në vitin 2015, Swisscoy kushtoi 44.2 milionë franga. Me 190 ushtarë, ligji duhet të rritet në 37.5 milion franga në vit, pastaj në 33.2 milionë me 165 ushtarë.
“Jem krenar dhe eshte kënaqesi që të shërbesh në një mjedis ku qytetareve ju ka munguar liria dhe paqja. Prandaj, edhe misioni yne ketu në Kosovë eshte i qartë per te ndihmuar keta njerez, qe  te krijojme ketu ne Kosovë nje mjedis te sigurt qe gjithe qytetarët e saj te ndihet te barbart dhe të jetojne ne harmoni..” ka thëne për agjencine e lajmeve “Presheva Jonë”  ushtarakja znj. Rudin T. e cila sherben ne Swisscoy ne Prizren.
Ngjajshem mendon dhe kolegu i saj Mauchle B. sipas te cilit jane te merëpritur nga qytetaret, nga mbare kosovaret ne këte vend te ri ku situata eshte ende frazhile sidomos në veri te vendit.
Se kane njohur për themelimin e ushtrise se Kosovës, autoritetet zvicerane kane pohuar se jane ne dijeni dhe po percjellin situaten me mjaft interesim ne rajon.
“Zvicra ka njohuri për paketën legjislative të miratuar nga Parlamenti i Kosovës në lidhje me transformimin e forcave të sigurisë të Kosovës. (“La Suisse a pris connaissance du paquet législatif adopté par le Parlement kosovar en lien avec la transformation des forces de sécurité du Kosovo.”) kane deklaruar sot zyratre nga qeveria zvcerane për agjencine e lajmeve “Presheva Jonë” në Zvicër
SHPËRNDAJE