Dunja Mijatovic vazhdon mandatin e aj si Komisionere e Këshillit të Evropës për të Drejtat e Njeriut. Një shtetas i Bosnjës dhe Hercegovinës, ajo u zgjodh në janar të vitit të kaluar nga Asambleja Parlamentare e Këshillit të Evropës. Ajo është gruaja e parë për të mbajtur pozitën me mjaft sukses pas Nils Muiznieks (2012-2018), Thomas Hammarberg (2006-2012) dhe Alvaro Gil-Robles (1999-2006), njofton agjencia e lajmeve “Presheva Jonë”

 

Dunja Mijatovic: Të drejtat e njeriut janë universale dhe se asnjë vend nuk është i patundur në aspektin e respektimit të të drejtave të njeriut

 

“Kam ndërmend të vazhdoj punën e paraardhësve të mi dhe të siguroj që ky institucion të ruajë aftësinë e tij për të reaguar shpejt dhe në mënyrë efektive për të mbrojtur të drejtat e njeriut. Unë besoj se të drejtat e njeriut janë universale dhe se asnjë vend nuk është i patundur në aspektin e respektimit të të drejtave të njeriut.

Prioritetet e mia mund të përmblidhen shumë thjesht: zbatimi. Standardet, rezolutat dhe traktatet shërbejnë për të na udhëhequr. Sigurisht që është e nevojshme një vullnet politik që këto tekste të përkthehen në realitet. Por zbatimi i tyre nuk është vetëm biznesi i qeverive. Ne duhet të përfshijmë shoqëritë tona në tërësi në këtë proces dhe të sigurojmë që të gjithë anëtarët e tyre të marrin pjesë në dialogun për të drejtat e njeriut. Është thelbësore që të ripohojmë angazhimin tonë ndaj të drejtave të njeriut për të gjithë dhe t’i përkujtojmë për rëndësinë e tyre në jetën e çdo personi.

Unë pres që të bashkëpunoj me qeveritë, autoritetet kombëtare, organizatat ndërkombëtare, mbrojtësit e të drejtave të njeriut, gazetarët, OJQ-të dhe strukturat e të drejtave të njeriut.

SHPËRNDAJE