“Zvicër: Një gjykatë adminsitrative  heq ndalimin për bartjen e shamisë në një shkollë”  (“Suisse : Un tribunal administratif lève l’interdiction du voile dans un collège”), ” S’ka ndalim të shamisë në Shkolla” (“Pas d’interdiction du foulard à l’école”” pra janë keta tituj që i hasëm ne shtypin zvcieran ditëve të fundit pas kërkesva për heqjen e shamisë të dy nxësve shqiptare në kantoin e Thuragus të cilat rrezikonin të përjashtoheshin nga shkolla. duke ndlauar atyre hyrjen në klasë me shami. Por, djetësai shetit zviceran (me mbi 90 % krishterë)  më në fund kishte vendosur në favor dy nxësve shqiptare se ato mund të hyjnë në klasë me shami, sepse ajo nuk i pengon as shokëve të klasës, as mësuesve e as shkollës, njofton agjencia e lajmeve “Presheva Jonë” nga Zvicra.

 

Në Zvicër, pasi nuk ka ligj Federal që rregullon mbajtjen e shamive në vende publike dhe në shkolla, gjendja varet shumë qartë kantone. Kushtetuta Federale garantohet liria e besimit dhe ndërgjegjes, dhe neutralitetin fetar të shkollës. Kështu, rasti i fundit në Kantonin e Thurgaus drejtësia zvcerane ka hequr ndalimin e shallmive të vajzave musliman që ishte në fuqi në vitin 2011, ka shkruar shtypi zviceran diteve të fundit. “Gjykata administrative e Kantonit të Thurgau ka hequr ndalimin e shamisë islamike në shkollë dekretuar Bürglen. Gjyqtarët vendosën se nuk ka bazë të mjaftueshme ligjore për një ndalim të përgjithshëm mund të lexohet në vendimin e lëshuar ..” shkruan Sonntag am NZZ ..

 

Në një shkollë të kantonin zviceran të Thurgau (në Bürglen) që gjendet në veri-lindje të vendit, dy nxënëseve të mbuluara 14 vjeçe, me origjinë shqiptare, kanë tërhequr zemërimin e nxënësve dhe mësuve të shkollës së tyre, pas disa kërkesave që të hjekin ato shamitë, dhe  rrezikun për t’i përjashtuar nga shkolla, për t’i ndlauar hyrjen në klasë, sepse shamia sipas disa ligjeve të kantoniz “shamia paska shkelur kodin e veshjes në shkollë.” “Dans le canton suisse de Thurgovie, situé au nord-est du pays, deux collégiennes voilées de 14 ans, originaires d’Albanie, se sont attirées les foudres de leur établissement scolaire qui, après les avoir sommées de se dévoiler, les a menacées d’exclusion au motif que le foulard islamique enfreignait le code vestimentaire en vigueur dans l’école.”), transmeton agjencia e lajmeve “Presheva Jonë”

 

Por shkolla ku ndjekin dy shqiptaret me shami mësimet ju është përgjigjur se “Shamia e nxësve apo studentëv nuk pengon asnjë nxënës e as një klasë. Nuk ka asnjë arsye për ta ndaluar atë “. Pas këtyre fërkimeve cështja ka kaluar deri në gjykata.

Të dy vajzat, të mbështetura nga familjet e tyre përkatëse, kanë apeluar për përjashtimin e tyre, por kanë hasur në kundërshtimin e Ministrisë së Arsimit, e cila ka refuzuar kërkesën, duke pohuar se shamia ka të ngjarë të shkaktojë probleme në një grup . Një vendim i qartë, që në kontrast me tolerancë tregoi departamentin e njëjtë dy vjet më parë.

Por drejtësia përmes avokatëve fituan me argumente përballë kërksesav të Ministrisë së Arsimit të kantonit rreth shamisë, duke deklaruar se nuk kishte prova për të mbështetur këtë teori në rastin e këtyre dy klientëve, e cila gjithashtu u siguruar mbështetjen e plotë të shumë prej shokëve të tyre, duke u solidarizura pas tyre, në mënyrë që ata të kenë të drejtë të veshin shaminë, duke vlerësuar se lirbri dhe shkolla ka rëndësi shum më të madhe se sa të merret me veshjen e nxënëse, liri kjo e cila nuk duhet diskriminuar.

Vec, kësaj do shtuar se mediat zvicerane me titujt si ky “Burka nuk është e ndaluar në Zvicër” kanë  njoftura duke ju referuar drejtësisë zvicerane se “veshja e shamisë apo e burka-s, sidomos në transportin publik nuk duhet të ndalohet në Zvicër. Kështu ka konstatuar Këshilli i Shteteve dhe nuk ka baza të ligjëronte për ketë..”

Pas këtij procesi Gjyqtarët  në Gjykatën Administrative të kantonit Thurgau kanë konsideruar të vërtetën se nuk kishte baza të mjaftueshme ligjore për një ndalim të përgjithshëm, ka shkruar gazeta Sonntag-NZZ. Sipas mediave zvicerane, se Departamenti i Arsimit Thurgau kishte miratuar plotësisht përcaktimin e shkollës, kanë shkruar shtypi zviceran duke shtuar se e gjithë kjo tollovi rreth shamisë për dy shkollaret shquiptare eshte pjellë e një këshilltari nga radhët e UDC  krahut të djathtë i pëfshirë në fushatën e poster apokaliptike “Jo Islamizmi!  dhe Islamofobisë?!

SHPËRNDAJE