Ne Biene/Biel të Zvicrës veq sa ka përfunduar Konferenca Ndërkombëtare  në Qendrën Islamike në Zvicër

Duke e komentuar disa shrkime rreth “mundësisë së ndalesës së imamit kosovar nga policia zvicerane”, cka nuk kishte ndodhur ashtu, imami i xhamisë së Madhe nga Prishtina këto shkrime për AIK “Presheva Jonë” i ka konsideruar si propagandë si në kohën e komunizmit “jugosllav” kur njerzit nuk guxonin të flitin as vete me veten, kur njerzit frikësoheshin nga hija e vetë. “Unë edhe pse kam ditur se nuk do të kem problem me askë e aq më tepër me Zvicrën këtij vendi demokratik dhe shembull për tolerancën ndëretnike dhe ndërfetare. Më vje mirë që autoritet zvicerane nuk kanë rënë nën kurthën e as në në nivein e kesaj propagande komuniste.” Sipas dr.Krasniqit, “dje sa ishe në Prishtinë më kan marrur disa gazetare shqiptare nga Zvicra dhe për cudi atyre më shumë ju inetesonte problemet, siq i quanin ata, me policinë zvicerane se sa për konferencën në fjalë..”

Biel/Bienne, 19 shkurt / AIK-Presheva Jonë

Në Bienne para 5 minutash evq sa ka përfunduar punimet sesionit të konferencës vjetore isllamike në Zvicrrë. Ishtë ky manifestimi më i madh islamik i mbajtur ndonjëherë në Zvicër i ka deklaruar agejncisë sonë z. Abdel Azziz Qaasim Illi shef për komunkim mi kësaj qendre islamike në Zvicër (CCIS)

Edhe pse ishin paralajmëruar nga organizatrët se do të marrin pjesë rreth një mijë mysafirë, por në sallën eKongreseve në Bienne sonte ishin tuabuar rreth 2000 mijë besimtare, tha për AIK “Presheva Jonë” z.Abdel Azziz Qaasim Illiz. Mysafirë ishin jo vetëm nga Zvicra por edhe nga SHBA-të, Britania e Madhe dhe vende tjera të BE-së, të ftuar nga Qendra islamike e Zvicrës (Conseil Central Islamique -CCIS). Në sy na ra edhe një pjesëmarja masovike edhe i pjesëtareve nga radhët e shqipatarëve mbi 500 sish nga Kosova, Shqipëria e Maqedonia si dhe Lugina e Preshevës. Këtë prezencë të madhe të shqipareve organizotorët e shpjeguan me prezencën e dr.Shefqet Krsanqit dhe Adem Ramadanit të cilët kishi nderuar këttë kongres islamik.

Pyetjes sonë se si i komenton disa shkrime  rreth “mundësisë së ndalesës së imamit kosovar nga policia zvicerane”, cka nuk kishte ndodhur ashtu, imami i xhamisë së Madhe nga Prishtina këto shkrime për AIK “Presheva Jonë” i ka konsideruar si propagandë si në kohën e komunizmit “jugosllav” kur njerzit nuk guxonin të flitin as vete me veten, kur njerzit frikësoheshin nga hija e vetë. “Unë edhe pse kam ditur se nuk do të kem problem me askë e aq më tepër me Zvicrën këtij vendi demokratik dhe shembull për tolerancën ndëretnike dhe ndërfetare. Më vje mirë që autoritet zvicerane nuk kanë rënë nën kurthën e as në në nivein e kesaj propagande komuniste.” Sipas dr.Krasniqit, “dje sa ishe në Prishtinë më kan marrur disa gazetare shqiptare nga Zvicra dhe për cudi atyre më shumë ju inetesonte problemet, siq i quanin ata, me policinë zvicerane se sa për konferencën në fjalë..” Për këtë aferë dhe për shume cka me inetres fetar e kombëtar për pak orë mund ta e lexoni intervistën eskluzive me imamin e xhamisë së Madhe në Prishtinë dr.Shefqet Krasniqi dhënë agjencisë sonë.

Në prezentimin e Dr.Shefqet Krasniqit si përfaqësues i shqiptarëve të besimit muslimanë në Evropë në ketë kongres ndërkombëtars islamik në Bienne të Zvicrës ai  foli lidhur me ingrimine muslimaneve ne Zvicër, inkaudrimin e muslimanëve në qarqet evropiane, cka edhe tema e kësaj konfrence ishte identiteti dhe modrenizimi. z.karsniqi po ashut foli edhe për rolin e rinisë, sidmos femrës mjusliamne në shqërinë bashkoohore, siapas të cilit mesazhi i pengamerit tone Muhamedit (a.s) ka qenë gjithnjë dhe mbetet gjtihmonë “mëso dhe vetëm mëso…” Dmth eprspktiva e së ardhmes është në duart të rinjve, pro kjo rini ka nevojë ndihmë, të arsimohet dhe edukohet në frymën e drejtë dhe sa më alrg drogës, alkoolit, prostituciooene, homoseksualitett etj ne apdyshi do të kemi një shoqëri më e shendoshë dhe ardhmëri më të sigurt”. Duke folur për tolerancën ndërfetare Imam nga Prishtina dr. Shefqet Krasniqi para qindra pajesëmaresve në konferencën silamike në Bienne tha se, shqiparët ketë cështje nuk e kanë problem e as kompleks, duke përkujtuar të pranishmit se shqiptarët janë popull apcifsit dhe shembull i tolerancës fetare në ballkan dhe Evropë.

Në këtë samit të Qendrës Islamike në Zvicër (Islamischer Zentralrat Schweiz (IZRS)) debatet dhe mbëmja ishte majft eapsur si me fjalime ashut edhe me kendime e reitime kuranore nga Adem Ramadani dhe të tjerë. Adem ramadani, kngati yne i njohur i njohur shqiptare nga maqedonia i cili sihte pjesemarres i kesja konfereence ne Bienne te Zvcres AIK “Presheva jone” i dekalrois e konferenca ne fjale ja kishte arritur qellimit te vete dhe me vjen mire per prezencen  madhe te te rinje..”

Në këtë konfrencë me moton “Mënyra e pajtimit dhe identiteti islamik me epoken moderne”, në mesin e qindra pjesëmarrësve folën edhe tre ish-krishterë të konvertuar në muslimanë si: Yvone Ridley, Yusuif Estes dhe Nicolas Blancho (Abduillah) ku ky i fundit njëherit është edhe drejtor i Qendrës Islamike në zvicër (Islamic Central Council of Switzerland -ICCS) Diskutimet dhe tematika e tyre sihte e përqëndruar  lkyresisht për dialog të hapur, tolerancë dhe integrim sa më të mirë të muslimanëve në Zvicër dhe në botën modrene të cuilizivit bashkëkohor.

ne fudn do shtuar se ardhja e imamit të xhamisë së madhe nga Prishtina, dr.Shefqet Krasniqi, si edhe e disa personaliteteve tjera të kontestuara, nga vende të ndryshme të botës ka ngjallur zërat e protestës. këtu është fjala për disa organizata katolike dhe ONG pro-krishtera dhe antiislamike që kanë shpallur mbajtjen e demonstratave në shenjë proteste, të cilat kaluan pa inicdente nën ktorllo tèe forcave të mëdha policore.

SHPËRNDAJE