Asambleja e 138-të e IPU-së po zhvillon punimet e veta në Gjenevë te Zvicrës nga 24 deri më 28 mars 2018. Agjenda është e pasur dhe gjithëpërfshirëse, duke mbuluar çështje kyçe si forcimi i kontributit parlamentar në Kompaktin Global për Migracionin, qëndrueshmërinë e paqes si një mjet për zhvillimin e qëndrueshëm, luftën kundër nën-përfaqësimit të grave në politikë, asociacionit të sektorit privat me zhvillimin e energjive të rinovueshme, si dhe evoluimin drejt shoqërive të qëndrueshme dhe elastike.

Siq njofton agjencia e lajmeve “Presheva Jonë” drejtpersedrejti nga kjo konference nderkombëtare punimet e Asamblejse se sivjeme te IPU-s po i ndekin mbi 500 pjesemrarres delegacione dhe perfaqesues te vendeve anetare te IPU-së, ku mesin e tyre jane edhe delagacione nga Serbia, Shqiperia, Maqedonmia dhe vende tjera nga Ballkani.

 

Serbia shembull e strehimit dhe trajtimit te emigranteve dhe refugjateve

Résultat de recherche d'images pour "guterres presevo"Shef i delegacionit nga Serbia eshte dr.Milorad Mijatoviç. Pjese e delagcionit nga Beogradi ne kongresin e IPU-s jane edhe Snezana Bogosaljevic Boskovic, Aleksandra Jerkov, Sanda Raskovic Ivic, Dragana Poprajac, Vladimir Filipovic etj..

Sheif i delagecionit serb ne Gjenevë Milorad Mijatoviç është një politikan i njohur. Ai është nënkryetar i Partisë Social Demokratike të Serbisë dhe kryetar i Grupit Parlamentar të SDPS në Asamblenë Kombëtare të Republikës së Serbisë.

Milorad Mijatoviç, në fjalimin e tij (ora 15)  para pjesemarresve të Asamblese se Unionit Ndërparlamentar në Gjenevë tha se kriza me emigrantët akoma nuk ka përfunduar, simdos ne Serbi, ku vendi yne po shfrytezohget si tranzit. Prandaj, gjitha shtetet duhet të ndërmarrin masa, njofton agjencia e lajmeve “Presheva Jonë” nga Zvicra.

“Gjithë ne shpesh krenohemi me numrin, gjegjësisht sa emigrantë kemi pranuar ose sa e kanë kaluar nëpër territorin tonë. Dihet, synimet e këtyre emigrantëve nuk eshte Serbia, por vendet e BE-së per te gjetur strehim dhe nje jete me te mire.. Ata ne vendin tone jane tranzit, duke ju ndihmuar aytre ne rrugetimin prej Presheve deri ne Novis Sad apo Subotice.. Megjithatë, nuk duhet të harrojmë se emigrantët janë më së paku janë numra, edhe ata janë persona si ne, prandaj edhe qevria jone ju eshe perkushtuar, duke ka bere maksiumumin per strehimin e tyre duke ju mundesuar sigurine, ushqimin, mjekimin madje edhe shkollimin..”, ka thënë Mijatoviç

Ai shtoi se dokumentet ndërkombëtare, mes të cilave edhe Deklarata Universale për të Drejtat e Njeriut, na detyron të përforcojmë angazhimin për emigrantët dhe refugjateve.

SHPËRNDAJE