Nga 19-24 tetor 2018 në Indianapolis u mbajt konfrenca nderkombëtasre Medicine Conference 2018 ku ne menyre te denje dietologia jone Anila Kalleshi, presidente ALMA ka prezentuar Shqipërine përkrah legjendave të nutricionit botëror Dean Ornish MD (Preventive Medicine Research Institute), Michael Greger, MD, FACLM, Edward Philips, Caldwell B.Esseltyn Jr, MD, FACLM (clevelans Clinic Foundation Wellness Institute) , T Colin Campbell, PhD (Cornell University), etj.

 

Dietologja shprehet e lumtur që Shqipëria përfaqësohet nga Albanian Lifestyle Medicine Association dhe është anëtare e Lifestyle Medicine Global Alliance.

Dean Ornish, MD, është themelues dhe president i Institutit të Kërkimeve të Mjekësisë Parandaluese në Sausalito të Kalifornisë. Ai është profesor klinik i mjekësisë në Universitetin e Kalifornisë, San Francisko. Ornish mori trajnimin e tij mjekësor në mjekësinë e brendshme nga Kolegji i Mjekësisë në Baylor, Shkollën Mjekësore të Harvardit dhe Spitalin e Përgjithshëm të Massachusetts.

Për më shumë se 32 vjet, Ornish ka drejtuar hulumtime klinike që demonstrojnë, për herë të parë, se ndryshimet gjithëpërfshirëse të stilit të jetesës mund të fillojnë të ndryshojnë edhe sëmundjet koronare të rënda të zemrës, pa ilaçe ose kirurgji. Ai drejtoi gjyqin e tij të parë i papërgatitur , duke demonstruar se ndryshimet gjithëpërfshirëse të stilit të jetesës mund të ndalojnë os

e të ndryshojnë progresin e kancerit të prostatës në fazën e hershme.

Hulumtimi i tij tregoi se ndryshimet gjithëpërfshirëse të stilit të jetesës ndikojnë në shprehjen e gjeneve, “duke u kthyer” gjenet parandaluese të sëmundjes dhe “fikjen” e gjeneve që promovojnë kancerin dhe sëmundjet e zemrës.

Në bashkëpunim me Laureat Nobel, Elizabeth Blackburn, PhD, ai gjithashtu tregoi se këto ndryshime të jetesës mund të zgjasin telomeres, skajet e kromozomeve që kontrollojnë sa kohë jetojmë. Ai është autor i gjashtë librave më të shitur, duke përfshirë programet më të suksesshme të Neë York Times Programi i Dr. Dean Ornish për ndryshimin e sëmundjes së zemrës; Hani më shumë, peshoni më pak; Dashuria dhe mbijetesa; dhe librin e tij më të fundit, Spektri. Hulumtimi i kryer nga ai dhe kolegët e tij është botuar në Gazetën e Shoqatës Mjekësore Amerikane e quajtur “The Lancet”, Proceset e Akademisë Kombëtare të Shkencave, Qarkullimin, Gazeta e Re e Mjekësisë Angleze, Gazeta Amerikane e Kardiologjisë, Onkologjia e “The Lancet” dhe te tjera.

Michael Greger, M.D. FACLM është një mjek, autori i shume librave të shitura në Neë York Times, dhe folës profesionist i njohur ndërkombëtarisht për një numër çështjesh të rëndësishme të shëndetit publik. Dr. Greger ka ligjëruar në Konferencën mbi Çështjet Botërore, Institutet Kombëtare të Shëndetit dhe Samiti Ndërkombëtar i Gripit të Shpendëve, në mesin e simpoziumeve dhe institucioneve të panumërta; dëshmoi para Kongresit. Është shfaqur në shfaqje të tilla si The Colbert Report dhe The Dr Oz Show; dhe u ftua si një dëshmitar ekspert në mbrojtje të Oprah Winfrey në sprovimin famëkeq të “shpifjes së mishit”.

Në vitin 2017, ai u nderua me çmimin ACLM Lifestyle Medicine Trailblazer. Publikimet më të fundit shkencore të Dr. Greger në Journal Journal of Medicine Preventive, Shqyrtimet Kritike në Mikrobiologji, Shëndetin e Familjes dhe Komunitetit, dhe Gazeta Ndërkombëtare e Sigurisë Ushqimore, Ushqimit dhe Shëndetit Publik eksplorojnë implikimet e shëndetit publik të bujqësisë së kafshëve të industrializuara. Dr. Greger është gjithashtu i licencuar si një mjek i përgjithshëm i specializuar në ushqimin klinik dhe është një anëtar themelues dhe anëtar i Kolegjit Amerikan të Mjekësisë së Jetës. Ai u paraqit në Channel Healthy Living që promovoi DVD-të e tij më të fundit të të ushqyerit dhe u nderua për të mësuar një pjesë të kursit të ushqyerjes së Dr. T. Colin Campbell në Universitetin Cornell.

Puna e të ushqyerit e Dr. Greger mund të gjendet në NutritionFacts.org. Ai është autori i gripit të shpendëve. E vërteta e frikshme prapa dietës me karbohidrate te amerikanëve, etj. Të dy librat e tij të fundit, Si të mos vdesin dhe Si të mos vdisni Me receta gatimi, u bënë që në çastit e parë librat më të shitur ne New York Times Sellers. Dr. Greger është diplomuar në Shkollën e Bujqësisë në Universitetin Cornell dhe në Shkollën e Mjekësisë të Universitetit Tufts. Dr. Greger është krenar që është anëtar i Këshillit të Drejtorëve të zërit global për stilin e jetës si ilaç, Iniciativa e Vërtetë e Shëndetit (THI). Ky është një koalicion në rritje i më shumë se 360 ekspertëve botërorë që përfaqësojnë 35 vende. Është një asamble e pashembullt që përfshin mjekët, dekanët e universitetit, gjeneralët e kirurgëve, atletët olimpikë, kuzhinierët, profesionistët e mjedisit dhe një grup të larmishëm të nutrionistësh. Së bashku ato ofrojnë qartësi mbi konfuzionin dhe mbështesin parimet themelore të të ushqyerit të shëndetshëm dhe të jetesës së shëndetshme. Të gjitha tarifat dhe të ardhurat që flasin Dr. Greger marrin nga shitja e librave të tij dhe DVD janë dhuruar për bamirësi. Figura e shquar e Lifestyle Medicine Dr. Edward Philips Tashmë Shqipëria e përfaqësuar nga Albanian Lifestyle Medicine Association është anëtare e Lifestyle Medicine Global Alliance. Lifestyle Medicine si një shkencë ndërdisiplinore ndërmjet: mjekësisë, nutricionit, aktivitetit fizik dhe menaxhimit të stresit në ndihmë të parandalimit të sëmundjeve të ndryshme.

SHPËRNDAJE