Deputeti i Bundestagut gjerman, Josip Juratoviq, në emisionin “Iza vesti” ka thënë se regjimi i Aleksandër Vuçiqit do të ketë pasoja për parregullsitë zgjedhore dhe ka paralajmëruar se Gjermania dhe BE-ja do të duhet “të ndërmarrin hapa më konkretë” pas raportit të dorëzuar nga OSBE-ja.

Megjithatë, pavarësisht pretendimeve të vëzhguesve ndërkombëtarë dhe opozitës se zgjedhjet janë vjedhur, ende nuk ka reagime zyrtare nga Bashkimi Evropian, nga shtetet anëtare, apo edhe nga SHBA.

“Mendoj se qëndrimi i të gjithëve është i qartë dhe duhet të dimë se festat e Vitit të Ri janë në vazhdim. Njerëzit janë me pushime dhe seancat fillojnë këtë javë. Kështu është edhe me SPD-në, partinë në pushtet në Gjermani. Kjo do të jetë një nga temat në çdo rast. Ata që janë të vetëdijshëm për situatën në Serbi reaguan dhe u solidarizuan me forcat demokratike në Serbi. Të tjerat fillojnë vetëm me seancat dhe pas debatit do të ketë reagime”, tha Juratoviq.

Sipas tij, shumica e deputetëve të partisë në pushtet gjerman ndajnë qëndrimin e tij për zgjedhjet në Serbi dhe shton se këtë qëndrim e ndajnë edhe deputetët e partive të tjera në Bundestagun gjerman.

“Proceset që ndodhën në Serbi gjatë zgjedhjeve janë të papranueshme për çdo demokrat në BE, SHBA dhe Kanada. Nuk mund të tolerohet dhe nuk mund të heshtë. “Ndoshta jo të gjithë do të reagojnë fuqishëm ndaj gjithçkaje që ka ndodhur, por do të ketë pasoja për shkak të gjithë kësaj”, tha Juratoviq.

Ai siguron se procesi i nisur në parlamentin gjerman për zgjedhjet në Serbi do të vazhdojë dhe thekson se qëndrimi ka qenë i ndryshëm për një kohë të gjatë në krahasim me atë që ishte në kohën e ish-kancelares Angela Merkel.

“Disa gjëra thjesht nuk mund të tolerohen në Serbi në aspektin e demokracisë. Fakti që Vuçiq luan me ne nuk tolerohet prej kohësh. Të thuash një gjë dhe të bësh një tjetër. Në fakt të gjithë e dimë se çfarë bën, por u tolerua për një kohë. Nuk tolerohet më. Në zgjedhjet e fundit Serbia shkeli të gjitha rregullat demokratike që mund të shkeleshin dhe shkeli gjithçka që mund të shkelet në një sistem demokratik”, tha Juratoviq.

Ai nuk është përgjigjur drejtpërdrejt në pyetjen se a do ta njohë Gjermania Qeverinë e re të Serbisë, por theksoi se do të ketë pasoja për investime të mëtejshme të BE-së në vendin tonë.

SHPËRNDAJE