DASHURIA E FEMRES SHQIPTARE PER TE QENE NENE,  ESHTE ME E MADHE NE BOTE !

Nena te dashura nese dikush ju akuzon per dashuri te tepreruar ndaj femijeve tuaj rebelohuni! Edhe shkenca eshte sot nga ana juaj. Sipas nje kerkimi i bere ne Washington University School of Medecine , dashuria dhe kujdesjet e teperta te nenes ndihmojne trurin e femijes. Ky kerkim ka treguar qe femijet te moshe parashkollore qe kane kujdesje te nenes ne vecanti te madhe , ndihmon ate pjese te trurit, ku futet: te te mesuarit, memoria por dhe stresi.

Me fjale te tjera, te gjithe femijet qe ne moshen 4-5 vjec rriten dhe perkedhelen nga mamaja , do marrin nga ky trajtim nje avantazh te madh mbi planin psiko-fizike, te jene me te zgjuar se bashkemoshataret e tyre.

Sigurisht qe kjo teori nuk eshte shume e re. Psikoanalistja britanike John Bowlby,flet per komponentet etologjik te sjelljes se njeriut dhe mberriti ne konkluzionin, duke qene se bebet jane mamifera, ne vitin e pare te jetes duhet te fillojme te sillemi sikur te jete ne akoma ne barkun tuaj. Gjithashtu femija duhet te jete ne kontakt te vazhdueshem me nenen.

SHPËRNDAJE