Preshevë, 4 Mars/ATSH/- Raporti i Departamentit Amerikan (DASH) publikuar së fundmi, ku bën fjalë për situatën në Serbi, për të drejtat e njeriut diskriminimin e pakicave etnike, ndër të tjera ka shprehur shqetësim dhe ka pasur disa vërejtje sa i përket diskriminimit të shqiptarëve në Luginën e Preshevës, njofton agjencia e lajmeve “Presheva jonë” duke iu referuar raportit të DASH-it.

 

DASH: Shqiptaret e luginers të pakenaqur ne perfhsirne einsituiconeve qevrise ne Serbi dhe me mungesn e teksteve ne gjuhen shqipe

Në vazhdim të këtij raporti amerikan në seksionit nr. 6. ku bën fjalë për Diskriminimin e minoriteve në Serbi ndër të tjera thuhet se “Liderët etnikë shqiptarë në komunat jugore të Preshevës, Medvegjës dhe Bujanocit u ankuan se ishin pak të përfaqësuar në institucionet shtetërore në nivel lokal. Shqiptarët etnik nuk posedojnë tekste të mjaftueshme në gjuhën shqipe për arsimin e mesëm përkundër marrëveshjes më 9 majit mes Preshevës dhe Beogradit..”

Vëzhgues të shumtë vunë në dukje ekzistencën e një klime të armiqësisë ndaj pjesëtarëve të pakicave kombëtare dhe etnike. Është raportuar edhe diskriminim në lidhje me punësimin dhe profesionit. Sipas regjistrimit të vitit 2011, anëtarët e këtyre minoriteteve përbëjnë rreth 17 për qind të popullsisë së vendit dhe të përfshira, në mënyrë të madhësisë, hungarezët etnikë, shqiptare, boshnjakë, kroatë, rome, sllovakët, vllehët, rumunët, bullgarët, ashkali, egjiptianë, dhe të tjerët. Sipas të dhënave të regjistrimit, 21 grupe të ndryshme etnike kanë jetuar në vend.

Liderët etnikë shqiptarë në komunat jugore të Preshevës, Medvegjës dhe Bujanocit dhe boshnjakëve në rajonin jugperëndimor të Sanxhakut u ankuan se ishin pak të përfaqësuara në institucionet shtetërore në nivel lokal, thuhet në raportin e DASH-it transemeton agjencia e lajmeve “Presheva Jonë”.

SHPËRNDAJE