Shefi i socialistëve të Serbisë Ivica Daçiç (SPS) pas zgjedhjeve të 6 majit duket se po i luhatet pjesëmarrja e tij në qeverinë e ardhshme serbe. Në baze të disa deklarimeve të “ftohta” që i dha ai sot në Novi Sad, duket se Dacic ka mbetur jashtë loje dhe duket se po i lan duart nga qeveria serbe. “Le ta bëjnë qeverinë serbe edhe pa mua, s’është kah ma ndien !..Brukseli s’mund të ma imponoj hapjen e Zyrës së Serbisë në Prishtinë…” njofton agjencia informative “Presheva jonë” duke u bazuar nga raportimet e medieve serbe.

 

Beograd, 15 qershor

Kosova ka krijuar përçarje dhe konfuzion mes liderëve serbë në krijimin e qeverisë së re

Ministri aktual i MPB-së Ivica Dacic sot në Novi Sad u tregua sa nervoz po aq edhe kritik ndaj “arkitektëve” të qeverisë së ardhshme serbe , sipas të cilit është krijuar një ”konfuzion” mbi çështjen e formimit të qeverisë së Serbisë, duke akuzuar Partinë Demokratike dhe Partinë Progresive Serbe. “Përse më pyesni pse nuk formojnë një qeveri? E pra, le të formojnë pa mua, çfarë më intereson, s’është kah ma ndien fare mua.. Pse unë të hyjë në qeverinë në të cilën dikush nesër do të thoshte se ajo duhet të pranojë të gjitha kërkesat e Brukselit dhe duhet negociuar me BE-në për Kosovën ?
Sipas tij, ne duhet të flasim për atë lloj i politikës do të ketë një qeveri të re serbe, ndërsa duke u kujdesur për çështjet kombëtare, të cilat nuk janë të zgjidhura. “Si do të veprojë tonë qeveria në dy muaj, kur BE-ja tha se ne kemi nevojë për të hapur një zyrë në Prishtinë? Si do të sillen për disa muaj, kur ata thonë se Kosova duhet të marrë një të veçantë zonë kodin e telefonit? Kjo sigurisht nuk është pyetje e parëndësishme dhe nuk janë gjëra për t’u injoruar..”, tha Daçiç.

 

Daçiç: Moska nuk është pas meje

Ai përsëriti se Rajonet e Bashkuara e Serbisë janë të papranueshme për DS, ndërsa në anën tjetër, SPS nuk duan të pajtohen se partneri i tretë është Partia Liberal Demokratike dhe varësia e shumicës parlamentare. “Unë nuk jam duke shkuar për të edukuar Ceda Jovanoviçin, por unë nuk do të lejojë më të më edukoj ndokush” ka shtuar Dacic. Udhëheqësi i socialsitëve ka mohuar pretendimet se Moska qëndron pas tij për të formuar një qeveri me progresistë, duke thënë se presioni është në anën tjetër.

“Katër vjet më parë, Putin nuk më ka thirrur mua, por krerët e shtetit nga perëndimi për të mbështetur Tadiçin, atëherë kjo nuk do mend” tha Dacic duke shtuar se ky nuk është as pro-rus apo pro-evropiane, pro-serb, por simpatik.

“Pse duhet ta futur qeverinë në të cilën mund të thuhet se ajo duhet të pranohet nga të gjithë ashtu siç kërkohet nga BE-ja, i cili vjen nga qeveria”, tha Daçiç. Ai po ashtu tha se ai e di se në çfarë kushtesh do të hyjë në qeverinë e tij të koalicionit dhe se askush nuk mund të vendosë kushte për të mbështetur Tadiçin dhe Nikoliçin, dhe në qeveri të hyjë Ceda Jovanovic dhe Vojisllav Koshtunica.

SHPËRNDAJE