Micheline Calmy-Rey, ish-Ministershe e Puneve te Jashtme te Zvicres,  nga sot ka marrur detyrën e re, te presidentes së Zvicrës nga Doris Leuthardin. Presidentja  e re zvicerane, Calmy-Rey pamavresisht se ka refuzuar nje shperblim nga i ngarkuari  i Hashim Thacit ne Bern, ajo mbetet  mike e shquar e Kosovës dhe e kombit shqiptar.

Nefail MALIQI

Berne, 3 dhjetor / AIK Presheva Jone

Do perkujtuar se Asambleja Federale, me 106 vota nga 189 fletë të vlefshme, ne dhjetorine vitit te kaluaar ka zgjedhur Micheline Calmy-Rey presidente të Konfederatës Helvetike. Ne Zvcier secili nga shtate Keshilltaret Federal kane rastin per gajte nje vitit te jene ne krye te persidences helvetike. Sivjer radhen per te dyten here e ka znj.Micheline Calmy-Rey e cila nga sot ka marru detyren.

Presidentja e re e Zvicres Calmy-Rey eshte e lindur me 8 korrik 1945. Eshte e lincesujar nga Insitutiti i larte per maredhenie nderkombetare ne Univesritetin e Gjeneves e cila me 1979 ajo fillon karrieren e vet pokltike duke u ikuandruar ne radhet e Partise Socailiste (PS) ne Zicer. Ne vitin 1998 sa ishte deputete ne parlamenitn e shetit te Gjeneves, ajo drejton ministrine e financave ne kantonin e Gjeneves. Dhe 4 dhjetor te vitit 2002 zonja Micheline Calmy-Rey zgjidhet keshillitare federale dhe marr postin e shefes se dipalomacise zvcierane, pasardhese keshullitarit federal Joseph Deiss. ndersa ne vitin 2007 zonja Calmy-Rey ishte per here te pare presidente e Zvicres, ndersa sivjet per te dyten here.

Presidentja zvicerane, Calmy-Rey pamvaresisht se ka refuzuar nje shperblim nga i ngarkuari i Hashim Thacit ne Bern, ajo mbetet mike e shquar e Kosovës dhe e kombit shqiptar. Shperblimi i parapare nga diaspora shqiptare ne Zvicere, znj.Calmy-Rey me kenaqesi e kishte pritur, per cka per agencine dhe gazeten tone ajo kishte shprehur satsfisaksion duke deklaruar se “Cmimi diaspora per mua është padyshim eshte nje kënaqësi e madhe, Keto mirnjohje per mua jane dicka me shume se shperblime , ai pasqyron miqësi të ngushtë mes dy vendeve tona…”

Sipas pesidentetes zvcierane “Zvicra në përgithesi është e angazhuar në Kosovë për të përforcuar sundimin e ligjit dhe për të mbështetur më tej masat politike dhe socio-ekonomike. Ne jemi të kënaqur kur dëgjmë se ky angazhim është realizuar në fusha të ndryshme, duke përfshirë këtu edhe bashkëpunimin teknik, financimin e infrastrukturës dhe promovimin e paqes dhe ruajtjes se stabilitetit në Kosovë dhe në rajon.”
Do theksuar se presidentja e Zvicres znj.Calmy-Rey ne cilesine e shefes se diplamacise zvicerane me 28 mars te vitit 2008 kishte bere inugurmin e ambasades zvicerane ne Prishtine, pas njohjes se qeverise se ketij vendi shtetin e ri ne Evrope, Kosoven.

SHPËRNDAJE